Σε τιμές ζενίθ εδώ και δυόμισι χρόνων έχει φτάσει η παράδοση του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι... «η παρούσα αναταραχή στη Λιβύη θα επεκταθεί και σε άλλα πετρελαιοπαραγωγά κράτη, στη Μέση Ανατολή».
Στη Νέα Υόρκη σήμερα το απόγευμα το βαρέλι 159 λίτρων αργού πετρελαίου, άμεση παράδοση, διαπραγματεύεται 105,55 δολάρια.
Αρνητική είναι η επίπτωση και στη διαμόρφωση των βασικών δεικτών, τόσο των δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, όσο και της Wall Street.
Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί στις 12.130 μονάδες με απώλεια 38 μονάδων (0,31%), ενώ ο δείκτης κυρίως μετοχών προηγμένης τεχνολογίας Nasdaq υποχωρεί στις 2.747 μονάδες με απώλεια επίσης 38 μονάδων (1,35%). Επηρεάστηκαν, αρνητικά, και τα «κλεισίματα» σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι.
Ευρώ
Από την κρίση πλήττεται και το ευρώ, διολισθαίνοντας σήμερα έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ύστερα από τη διαμόρφωση τελευταία της διμερούς ισοτιμίας στο καλύτερο, για το ευρώ, επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Στη Νέα Υόρκη λίγο πριν τις 19.00 ώρα Ελλάδας η ισοτιμία διαμορφώθηκε σε 1,3992 δολάριο το ευρώ, από 1,4036 προηγούμενα.
Η ουγκιά του χρυσού έφθασε στη Νέα Υόρκη την ίδια ώρα τα 1.444,40 δολάρια.
Ομως και η ουγκιά του ασημιού επανέρχεται στο «υψηλό» της αρχής του '80, δηλαδή τα 36,52 δολάρια.
Αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου
Με τη σύμφωνη γνώμη και του Δημοκρατικού κόμματος, ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, χθες Κυριακή, ότι «μπορεί να αντληθεί ποσότητα από τα αμερικανικά "στρατηγικά" πετρελαϊκά αποθέματα, ώστε η τιμή των καυσίμων στα πρατήρια να μην διαμορφώνεται στο άμεσο μέλλον έντονα ανοδική».
«Όλες οι επιλογές είναι υπό εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της άντλησης από τα 'στρατηγικά' μας αποθέματα. Αυτό γίνεται, επειδή βρισκόμαστε μέσα σε οικονομική κρίση με δυσχέρειες γιά την οικονομία μας, αλλά και είμαστε ευάλωτοι», τόνισε χθες Κυριακή ο επικεφαλής προσωπικού του Λευκού Οίκου, Ουϊλιαμ Ντάλεϊ.
Πολιτικές πηγές στην Ουάσινγκτον μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς τόνισαν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του '12 θέλει κι ενδιαφέρεται, η αμερικανική οικονομία να σταθεροποιηθεί και να ανακάμψει, όσο γίνεται περισσότερο, μετά τη βαθειά ύφεση που γνώρισε εξαιτίας της πρωτοφανούς μεταπολεμικώς διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Επειδή από τη Λιβύη έχουν ήδη αναχωρήσει χιλιάδες εργάτες του πετρελαϊκού τομέα, η συνολική παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης, η τρίτη σε μέγεθος στην Αφρική, έχει καθηλωθεί περίπου στο 40% των ημερήσιων δυνατοτήτων της.
Στο μεταξύ, οι επενδυτές φοβούνται ότι η ανωμαλία εφοδιασμού μπορεί σύντομα να αφορά κι άλλα πετρελαιοπαραγωγά κράτη στη Μέση Ανατολή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου