Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Stage από την αρχή ως "αντίδοτο" στην κρίση - Η Κυβέρνηση θα διαθέσει 2,2 δισ. ευρώ


Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διά Βίου Μάθησης, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα αναλύσουν...
...τους στόχους του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 2,2 δισ. ευρώ, που έχει πηγές χρηματοδότησης εθνικούς πόρους και συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. επιχειρησιακά προγράμματα με ορίζοντα μέχρι το 2013. Πρόκειται για σχέδιο που στην κυβέρνηση το χαρακτηρίζουν «αντίδοτο στην κρίση».

Αφορά νέους, ανέργους, γυναίκες και αγρότες, στους οποίους δίδεται η δυνατότητα να αποκτήσουν ουσιαστική κατάρτιση με βάση τις ανάγκες που καταγράφονται στην αγορά. Εξυπηρετεί δηλαδή την επανασύνδεση των ανέργων με νέες θέσεις εργασίας, την πιστοποίηση των προσόντων εργαζομένων, ώστε να μην υστερούν μέσα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον από τους υπόλοιπους στην Ευρώπη, την εκπαίδευση ενηλίκων από μεγάλες κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται μπροστά τον κίνδυνο του αποκλεισμού.


«Είναι μια ευκαιρία για τους Ελληνες πολίτες να συνδέσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκτούν στη διάρκεια της ζωής τους με τις ανάγκες της συνεχώς μεταβαλλόμενης αγοράς εργασίας και να διεκδικήσουν με ίσους όρους θέσεις εργασίας και στην ενωμένη Ευρώπη» πιστεύει η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Φώφη Γεννηματά, που έχει την ευθύνη προετοιμασίας και παρακολούθησης του προγράμματος.

Oι στόχοι

«Στόχος μας είναι να πάψουν να είναι απλώς οι ικανότητες και οι δεξιότητες των εργαζομένων, των επιστημόνων, ένα χαρτί στον τοίχο του γραφείου τους, στην επιχείρηση ή το ιατρείο τους» εξηγεί η Φώφη Γεννηματά, ενώ, όπως έχει τονίσει κατ' επανάληψη και η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου, «το Εθνικό Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης έρχεται να υπηρετήσει ένα νέο ιδανικό, μια νέα αντίληψη για την Παιδεία - η εκπαίδευση δεν σημαίνει μόνο σχολείο, πανελλαδικές εξετάσεις, πτυχίο».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το εν λόγω πρόγραμμα, που βρίσκεται στην αφετηρία της υλοποίησής του και έχει αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου με όλους τους φορείς, συμπεριλαμβάνει αποφάσεις για:


Την έκδοση κουπονιών (vouchers) για σπουδές στην αρχική επαγγελματική κατάρτιση. Το ποσό (μέσω των κουπονιών) θα είναι συγκεκριμένο και θα δίνεται με οικονομικά κριτήρια σε νέους και νέες για τη φοίτησή τους σε ΙΕΚ (Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης) της επιλογής τους.


Το Ψηφιακό Λύκειο Δεύτερης Ευκαιρίας, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σπουδών από απόσταση σε ενηλίκους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας φτάνουν μέχρι το γυμνάσιο.


Το ηλεκτρονικό σύστημα συγκέντρωσης και καταγραφής στοιχείων σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Το σύστημα θα λειτουργήσει στη γ.γ. Διά Βίου Μάθησης και σε συνεργασία με παραγωγικούς και άλλους φορείς για την υλοποίηση των κατάλληλων προγραμμάτων κατάρτισης.


Την επικαιροποίηση γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Tα ίδια τα ιδρύματα θα μπορούν να δημιουργήσουν προγράμματα επιμόρφωσης των αποφοίτων τους.


Το εισιτήριο για την απασχόληση. Νέοι, απόφοιτοι λυκείου, πανεπιστημίου, ΙΕΚ, θα μπορούν να παρακολουθήσουν προγράμματα αρχικής κατάρτισης που θα αναπτύσσουν από κοινού οι επιχειρήσεις και το «Δίκτυο Διά Βίου».


Θα αποκτούν γνώσεις, θα κάνουν πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις και ένα ποσοστό από αυτούς θα προσλαμβάνονται για ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται στους νέους που θέλουν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας η απαραίτητη εξειδικευμένη γνώση και μια ελάχιστη εμπειρία.


Την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των ΙΕΚ. Παρέχονται κίνητρα για τη δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων, με στόχο την προσέλκυση σπουδαστών από τα Βαλκάνια και την ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Οι δράσεις
«Γέφυρα» για να βρουν δουλειά οι άνεργοι

Οι δράσεις που διαχέονται στην πυραμίδα του προγράμματος των 2,2 δισ. ευρώ, προσδιορίστηκαν ύστερα από ενδελεχή επισκόπηση των τάσεων και των εξελίξεων που εμφανίζονται στον τομέα της Διά Βίου Μάθησης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Ταυτόχρονα όμως καταγράφηκαν οι μεγάλες προκλήσεις και οι αναγκαιότητες που δημιουργούνται λόγω της κρίσης στην ελληνική οικονομία και στην κοινωνία.

Ετσι, από τις πηγές χρηματοδότησης (Εθνικοί Πόροι που πάντως σ' αυτήν τη φάση έχουν περιορισμένα διαθέσιμα και ΕΣΠΑ) εκτιμάται ότι το πρόγραμμα θα καλύψει σημαντικές ανάγκες για τη «μετεκπαίδευση» πολλών εργαζόμενων και επιστημόνων, ενώ θα δημιουργήσει «ασφαλείς γέφυρες» για τη μετάβαση των ανέργων σε θέσεις εργασίας με την πιστοποίηση των προσόντων τους.

thebest

Δεν υπάρχουν σχόλια: