Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Η αναδιάρθρωση χρέους δεν σημαίνει έξοδο από την Ευρωζώνη, λένε στελέχη της ΕΚΤ


Απορρίπτουν την αποχώρηση


Οι πιθανότητες για αναδιάρθρωση χρέους μέσα στο α΄εξάμηνο είναι μικρές, ενώ μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή των δανείων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters


Οποιαδήποτε χώρα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της θα..... πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, λέει το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντι Νοβότνι, επιχειρώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρω-περιφέρειας.

«Ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση, αυτή η χώρα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Οποιαδήποτε εναλλακτική λύση θα ήταν χειρότερη», είπε ο κ. Νοβότνι, σε συζήτηση σε πάνελ στην Βιέννη χωρίς, πάντως, για ευνόητους λόγους, να αναφερθεί σε συγκεκριμένες χώρες.


Παράλληλα, ο Κριστιάν Νουαγέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τάχθηκε υπέρ της αγοράς ομολόγων από τον μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης (EFSF).


Το να δοθεί στο EFSF αυτή η δυνατότητα «θα αποτελούσε ένα μάλλον ενδιαφέρον εργαλείο σε μερικές περιπτώσεις, αν μη τι άλλο για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις αγορές», είπε, σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.


Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού τάσσεται για μία ακόμη φορά ο Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.


«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εικασίες, για το εάν η Ελλάδα μπορεί να αντέξει το βάρος του χρέους της. Για το λόγο αυτό προτείναμε να δοθούν στην Αθήνα όπως και στο Δουβλίνο επτά χρόνια για να επιστρέψει τη βοήθεια»», λέει ο κ. Ρεν.


Ο Φινλανδός επίτροπος εκτιμά ότι μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα συνεπάγονταν μεγαλύτερη οικονομική αναταραχή.


«Αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε και θα το αποτρέψουμε», διαβεβαιώνει.


Ο επίτροπος υπενθυμίζει ότι «το Μάιο του 2010 αντιμετωπίστηκε η αδυναμία της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της. Με τον τρόπο αυτό αποτρέψαμε το ενδεχόμενο να επαναληφθεί στην Ευρώπη κάτι ανάλογο με την περίπτωση της Lehman Brothers. Αυτό θα είχε τεράστιες συνέπειες για την οικονομική ανάκαμψη», εκτιμά.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: