Την Πέμπτη φτάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κύπρου σε χρόνο καθόλου τυχαίο σε σχέση με τα ενεργειακά
Μια μέρα πριν την πρώτη στην ιστορία της Ε.Ε. Σύνοδο Κορυφής για τα ενεργειακά θέματα Παπανδρέου και Χριστόφιας αναμένεται να ενημερώσουν αλλήλους αλλά και να χαράξουν πιθανότατα κοινή γραμμή καθώς είναι σαφές ότι τα συμφέροντα των δύο χωρών είναι κοινά και αλληλοεξαρτώμενα.
Μετά το διπλωματικό μαραθώνιο με..... τις επισκέψεις των κορυφαίων ηγετών της Ευρώπης στην Κύπρο και ύστερα από τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ, αλλά και ύστερα απ' τις Ελληνοϊσραηλινές επαφές το θέμα του αγωγού που θα μεταφέρει τα Ισραηλινά και τα Κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας στην Ιταλία και από κει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι πρώτο στην ατζέντα.
Μετά την επίσημη πρόταση των Ισραηλινών προς την Κύπρο για τη δημιουργία σταθμού αποθήκευσης των κοιτασμάτων στο νησί θεωρείται δεδομένο ότι έγινε το πρώτο βήμα για την κατασκευή του αγωγού.
Με βάση επίσης τις συνεχείς δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων για τον καθορισμό ΑΟΖ με όλες τις γειτονικές χώρες ίσως συζητηθεί το ζήτημα της ζώνης μεταξύ Κύπρου-Ελλάδος, ειδικά σε μια περίοδο αναταραχής στην Αίγυπτο η οποία συμπληρώνει το... πεντάγωνο των χωρών (Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος) στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Η χώρα μας πάντως έχει και δεύτερο “μέτωπο” εντός της Ε.Ε. στο θέμα καθορισμού ΑΟΖ. Πρέπει να γίνει ο καθορισμός της ζώνης και με την Ιταλία, η οποία εμφανίζεται να διεκδικεί μερίδα λέοντος επικαλούμενη πληθυσμιακά δεδομένα.
Το θέμα της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας που έχει κολλήσει στην απόφαση-ακύρωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας φαίνεται ότι περιπλέκεται καθώς ενισχύεται η θέση της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Έντι Ράμα που πρωταγωνίστησε των αντιδράσεων για τη συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας.
newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου