Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

ΙΒΗΡΙΚΟΣ "ΠΥΡΕΤΟΣ" ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ρεπορτάζ : Γιώργος Κανελλόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Σε οριακό σηµείο έχει φτάσει η κρίση στην ευρωζώνη, προκαλώντας συναγερµό στους ευρωπαίους εταίρους, που προσπαθούν να αναχαιτίσουν την επίθεση των αγορών σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Οι...
αµέσως επόµενες ηµέρες θεωρούνται κρίσιµεςγια τις εξελίξεις σε ολόκληρη την ευρωζώνη που απειλείται σήµερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά µε ντόµινο χρεών, αφού τα spreads ανεβαίνουν, το ευρώ πέφτει και τα χρηµατιστήρια υφίστανται ισχυρές αναταράξεις.

Οι φήµες και η ανησυχία οδήγησαν το κόστος δανεισµού (spreads) χωρών όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία σε νέα επίπεδα ρεκόρ και όλοι φοβούνται νέα «καταιγίδα» στην αγορά οµολόγων, όπου κερδοσκόποι ετοιµάζουν νέα επίθεση. Προκειµένου να αµυνθεί η Λισαβώνα ανακοίνωσε περικοπές 5% στους µισθούς των δηµοσίων υπαλλήλων και αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 23%. Ο ισπανός πρωθυπουργός Λ.Ρ. Θαπατέρο επίσης προειδοποίησε τους κερδοσκόπους δεν θα πετύχουν τον στόχο τους κι ότι θα χάσουν πολλά χρήµατα.


Οι Βρυξέλλες πιέζουν το ∆ουβλίνο να δοθεί άµεση λύση στη χορήγηση βοήθειας 80-90 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία, που εκκρεµεί, αν είναι δυνατόν ακόµη και µέσα στο Σαββατοκύριακο ώστε να περιοριστούν οι πιέσεις, ενώ την Κυριακή οι υπουργοί Οικονοµικών της Ε.Ε., σύµφωνα µε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ετοιµάζουν έκτακτη τηλεδιάσκεψη για το θέµα αυτό. Οι Ιρλανδοί πάντως υποστήριζαν ότι δεν έχει µπει χρονοδιάγραµµα για τιςδιαπραγµατεύσεις και ότι αυτές προχωρούν κανονικά.


Ο συναγερµός χτυπά επειδή φουντώνουν οι φήµες για πιθανή είσοδο και τρίτης χώρας (της Πορτογαλίας) στον ευρωπαϊκό µηχανισµόδιάσωσης, κάτι που αρνείται ηΛισαβώνα, ενώ µεγάλη είναι πλέον η ανησυχία για «µόλυνση» και στην Ισπανία, που είναι τετραπλάσια σε µέγεθος οικονοµία. Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς» Γερµανίας, χώρες όπως η Γερµανία πιέζουν τηΛισαβώνα να ζητήσει ναµπει κι αυτή από τώρα στον ευρωπαϊκό µηχανισµό διάσωσης –ώστε νασωθεί από παρόµοια τύχη ηΙσπανία, η οποία νιώθει κι αυτή την καυτή ανάσα των αγορών. Τόσο η Πορτογαλία όσο και η Γερµανία διέψευδαν πάντως τις πληροφορίες αυτές.



Πώς φτάσαµε εδώ και πού πάµε



Γιατί απειλείται το ευρώ;

Επειδή είναι δυνατόν µε πολιτική απόφαση να το εγκαταλείψει χώρα - µέλος της ευρωζώνης – ειδικά εάν η έξοδος είναι η λιγότερο επίπονη επιλογή για να λύσει τα προβλήµατά της. ∆ηλαδή για να προχωρήσει σε υποτίµηση και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Γιατί τότε οι Ελληνες, οι Ιρλανδοί και άλλοι δεν εγκαταλείπουν τώρα το ευρώ;


∆εν είναι εύκολο. Εάν η Ελλάδα επιστρέψει σε (υποτιµηµένη) δραχµή, το εξωτερικό της χρέος αυτόµατα θα αναπροσαρµοστεί προς τα πάνω, κάνοντας ακόµη πιο δύσκολη την αποπληρωµή του. Οι αποταµιεύσεις του κόσµου θα υποτιµηθούν κι αυτές. Εάν µια εθνική χρεοκοπία γίνει πραγµατικότητα στην Ευρώπη, το κόστος δανεισµού θα αυξηθεί τόσο, που ίσως η κατάσταση είναι χειρότερη ακόµη και από το να χρεοκοπήσει µια χώρα ενώ βρίσκεται στην ευρωζώνη.


Γιατί δεν συζητείται η τελευταία αυτή επιλογή;


Γιατί κάτι τέτοιο θα έδειχνε ότι οποιαδήποτε χώρα θα µπορούσε να έχει χρέη χωρίς όριο, κάτι που θα έπληττε την αξιοπιστία του ευρώ. Η επιλογή αυτή όµως µπορεί να είναι η λιγότερο δυσµενής απ’ όλες.


Τι είναι «ντόµινο»;

Με το που θα σωθεί µια χώρα, το ερώτηµα το οποίο γεννάται αµέσως είναι: «Ποια είναι η επόµενη;». Οι τράπεζες δανείζουν όλες η µία στην άλλη, οπότε εάν µία αντιµετωπίσει πρόβληµα αντιµετωπίζουν και οι υπόλοιπες. Ποιες άλλες απειλές υπάρχουν;
Οι Γερµανοί. Μέχρι τώρα είναι πιστοί στην ευρωπαϊκή ιδέα. Εάν όµως τα δάνειά τους στην Ιρλανδία, την Ελλάδα και άλλες χώρες θεωρηθούν «δώρα», µπορεί να αλλάξουν στάση. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ που περιόριζε χρέη και ελλείµµατα, σήµερα ουσιαστικά δεν ισχύει και οι Γερµανοί δεν έχουν απεριόριστα χρήµατα.

Ποιος είναι ο ρόλος της ΕΚΤ;

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ κρατά εδώ και µήνες στη ζωή ιρλανδικές, πορτογαλικές και ισπανικές τράπεζες παρέχοντας ρευστότητα. Επίσης η ΕΚΤ έχει αγοράσει και κρατικά οµόλογα. Ο Τρισέ όµως ξέρει ότι κάποια στιγµή η τεχνητή αυτή στήριξη πρέπει να σταµατήσει, αλλιώς µπορεί να προκληθεί µαζικό ξεπούληµα του ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: