Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Πέντε μέτωπα εναντίον του ελλείμματος


Σε πέντε τομείς επικεντρώνεται το υπουργείο Οικονομικών για να νοικοκυρέψει τις δαπάνες του δημόσιου τομέα προκειμένου να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού, επισημαίνει η...
... Καθημερινή της Κυριακής.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι σπατάλες σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, νοσοκομεία και υπουργεία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα μέτρα που επεξεργάζονται αφορούν:
1. ΔΕΚΟ. Υπερωρίες και επιδόματα θα βρεθούν στο στόχαστρο των περικοπών. Το υπουργείο Οικονομικών έχει εντοπίσει περιπτώσεις κατά τις οποίες εργαζόμενοι εμφανίζονται να έχουν δουλέψει 500 ώρες υπερωρία.
2. Υπουργεία. Το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού θα έχει «πλαφόν» στις δαπάνες που θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τα υπουργεία.
3. ΟΤΑ. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή του «Καλλικράτη».
4. Επιχορηγήσεις. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: θα μειωθούν στο ελάχιστο.
5. Νοσοκομεία. Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ από την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

«Βόμβα η ανδιάρθρωση του χρέους»

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ στην εκπομπή Κυριακή με Δράση ο ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι η χώρα δεν έχει απομακρυνθεί από το χείλος της χρεοκοπίας, επισημαίνοντας ότι μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους είναι σαν μία βόμβα, που θα μπορούσε «να σκάσει στα χέρια μας».

Είπε ακόμα ότι η οικονομία χρειάζεται ισχυρή πολιτική στάση. Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει έδαφος στις δημοσκοπήσεις και αντιμετωπίζει την οργή του εκλογικού σώματος, ενώ δεν υπάρχει εθνική συνεννόηση.

Σημείωσε ότι τα μέτρα του συμφώνου σταθερότητας ωφελούν την Ελλάδα, της οποίας η μόνη επιλογή είναι να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank, Μιχάλης Μασουράκης σημείωσε ότι είναι δύσκολο να παταχθεί η φοροδιαφυγή, γιατί ο εισπρακτικός μηχανισμός δεν έχει το κίνητρο να φέρει φορολογικά έσοδα.

Ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι σταδιακά μέχρι του χρόνου θα είμαστε σε θέση να αναπληρώσουμε τις υστερήσεις εσόδων που είχαμε το 2010.

Επεσήμανε την ανάγκη η χώρα να ενισχύσει τις αναπτυξιακές της δυνατότητες που αφορούν τον τουρισμό, τη ναυτιλία, το real estate και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να δημιουργηθεί η κατάλληλη δομή για τις επενδύσεις.

Πάντως, σημείωσε ότι η ανάπτυξη θέλει χρόνο, καθώς δεν μπορούν να γίνουν σε λίγους μήνες τα βήματα που δεν έγιναν για πολλά χρόνια.

Παράλληλα, ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Θόδωρος Πελαγίδης επεσήμανε ότι βάζοντας το μαχαίρι βαθιά στις ΔΕΚΟ θα βρεθεί αντιμέτωπη με ομάδες συμφερόντων.

Επίσης, εκτίμησε ότι το φορολογικό σύστημα θα αρχίσει από του χρόνου να σταθεροποιείται.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Χατζαρίδης σημείωσε ότι η αγορά «αγκομαχά» και τα μέτρα όπως η περαίωση και οι ρυθμίσεις των ασφαλιστικών εισφορών, αναγκάζουν πολλούς εμπόρους να πληρώνουν έξτρά χρήματα.

«Κάθε μέρα κλείνει και από ένα κατάστημα, είπε ο κ. Χατζαρίδης.

«Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα»

Προς τη σωστή κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την έξοδο από την οικονομική κρίση, τονίζει σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα οικονομίας και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τομάσο Παντόα Σκιόπα. Ο κ. Σκιόπα υπογραμμίζει ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους, εάν το πρόγραμμα εφαρμοστεί.

Επισημαίνει ότι «η πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών (θεσμών, συμπεριφορών) πολλών ετών, ίσως και δεκαετιών"»

Σύμφωνα με τον ίδιο «τρέφει αυταπάτες όποιος περιμένει να βγει η Ελλάδα απ' αυτή την κρίση μέσα σε μερικούς μήνες. Θα χρειαστούν», προσθέτει, «μερικά χρόνια».

Ο κ. Σκιόπα υπογραμμίζει επίσης ότι «υπάρχει ανάγκη για σταθερότητα και ανάπτυξη».

Στο μεταξύ, με συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί υποστηρίζει ότι παρά την εφαρμογή σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επώδυνων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης η Ελλάδα δε θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στο τεράστιο χρέος που συσσωρεύεται και θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: