Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Σκανδαλίδης για την βρώσιμη - πράσινη ελιά Χαλκιδικής και τους συνεταιρισμούς.

Την ενίσχυση της παραγωγής και την παρέμβαση στην αγορά με επενδύσεις τόνισε ως διέξοδο από την πλευρά του υπουργείου για τους παραγωγούς της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι δυνατόν να επιβληθούν κατώτατες τιμές, επομένως για τη βρώσιμη ελιά θα επιδιώξουμε καλύτερη οργάνωση της παραγωγής, μπορεί να γίνει ενίσχυση της τιμής....... και θα συνεισφέρουμε στην υπογραφή συμβολαίων των παραγωγών απευθείας με τους εμπόρους. Η μεγάλη παθογένεια της ελληνικής γεωργίας είναι η μείωση των τιμών στον παραγωγό και η αύξηση των τιμών στο ράφι.
Επιπλέον, όσον αφορά τους συνεταιρισμούς ο υπουργός ξεκαθάρισε πως όλα θα γίνουν από την αρχή. Σήμερα υπάρχουν 6.500 συνεταιρισμοί και 117 ενώσεις συνεταιρισμών και πολλοί είναι «συνεταιρισμοί σφραγίδες». Με νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί το πρώτο τρίμηνο του 2011 θα καθορίζονται όροι και προϋποθέσεις για τη δημιουργία τους. Στόχος του υπουργείου είναι η διαπραγμάτευση από ομάδες παραγωγών και διεπαγγελματικές οργανώσεις να υλοποιούνται απευθείας με την αγορά για την πώληση των προϊόντων χωρίς μεσάζοντες.
Εν συνεχεία ανήγγειλε τη συγχώνευση του ΕΘΙΑΓΕ με τον οργανισμό κατάρτισης και εκπαίδευσης «Δήμητρα», είπε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν ερευνητικά εργαστήρια χωρίς ερευνητές και σημείωσε ότι θα κλείσουν κάποιες περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου (συνολικά είναι 154).
Στο ερώτημα αν υπάρξουν αγροτικές κινητοποιήσεις το χειμώνα, ο κ. Σκανδαλίδης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι χωροφύλακας των αγροτών, είναι σύμμαχός τους και οι αγρότες είναι ελεύθεροι να κάνουν κινητοποιήσεις.
 
Καλλικράτης
Σε ό,τι αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου τόνισε ότι είναι μια βαθιά πολιτική αναμέτρηση και το διακύβευμα είναι ο ίδιος ο νόμος του «Καλλικράτη».
 
Μνημόνιο
Υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης όσον αφορά το Μνημόνιο λέγοντας ότι ήταν αναπόφευκτο, προσθέτοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι η ενσωμάτωση και η υπέρβασή του. Το ζητούμενο είναι η επανεκκίνηση της Ελλάδας σε συνθήκες ευημερίας, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς δανεικά και δεκανίκια, και το ΠΑΣΟΚ έχει χρονοδιάγραμμα σε μια τέτοια προοπτική, σχολίασε.
Χαρακτήρισε ως το «συντομότερο ανέκδοτο» τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ ότι με το σχέδιο που προτείνει μπορεί να μηδενίσει το έλλειμμα σε 18 μήνες, ενώ για την Αριστερά παρατήρησε ότι λέει «αστεία» και «ασαφή» πράγματα.
 
Η πόρτα μου είναι ανοικτή
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Κανελλόπουλος και η περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή συναντήθηκαν με αγρότες σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Πόρτο Παλάς» και άκουσαν τα προβλήματα τους. Ο κ. Σκανδαλίδης δεσμεύτηκε για συνεχή διάλογο μαζί τους και είπε πως η πόρτα του υπουργείου είναι πάντα ανοιχτή γι' αυτούς.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπουργείου, τα βασικά σημεία της ομιλίας Σκανδαλίδη
«Υπάρχουν 6.500 συνεταιρισμοί και 117 αγροτικές ενώσεις που σήμερα δεν επιτελούν το ρόλο τους. Συνιστούν ένα συνεταιριστικό κίνημα κατακερματισμένο, αποδυναμωμένο και καθαρά επιδοτούμενο. Είναι απαράδεκτο στην αλυσίδα της διατροφής να παρεμβαίνουν μεσάζοντες, όταν σε όλη την Ευρώπη οι παραγωγοί προχωρούν σε απευθείας συμβόλαια με σούπερ μάρκετ και εμπόρους. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Πρέπει να μεταβούμε στη συμβολαιακή γεωργία. Το 2009 ξοδέψαμε 6,5 δισ. ευρώ για την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων, σε μια χώρα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της και να παράγει ποιοτικά προϊόντα. Θα βασιστούμε στο τρίπτυχο «ταυτότητα, ποιότητα, αειφορία», δηλαδή θα επενδύσουμε στην ελληνικότητα της γεωργίας, στη βελτίωση των αγροτικών πρακτικών και στις πράσινες υποδομές, που θα προσαρμόζονται και στις κλιματικές αλλαγές.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει σήμερα 154 περιφερειακά κέντρα, πολλά από τα οποία δεν επιτελούν το ρόλο τους, καθώς έχουν μόνο έναν υπάλληλο. Εμείς στοχεύουμε στον «Καλλικράτη της ελληνικής γεωργίας». Κάθε Περιφέρεια θα αποκτήσει συγκεκριμένο σχέδιο και επιχειρησιακό πρόγραμμα μέσα στο 2011. Γνωρίζουμε πλέον που μπορούμε να επενδύσουμε σε κάθε περιοχή. Πρέπει να γίνουν μεγάλες ανατροπές και θεωρώ ότι το συνειδητοποιούν και οι αγρότες. Οι συνεταιρισμοί ζητούν αλλαγές, το 80% των αγροτικών περιουσιών είναι υποθηκευμένο στην ΑΤΕ και οι ενώσεις είναι επίσης υπερχρεωμένες στην ΑΤΕ» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σκανδαλίδης.
 
Για τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής
Κατώτατες τιμές δεν μπορούν πια να επιβληθούν. Το Υπουργείο μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή και να παρέμβει στην αγορά με επενδύσεις και μερικώς να επιδοτήσει το προϊόν. Για τη βρώσιμη ελιά θα επιδιώξουμε καλύτερη οργάνωση της παραγωγής, μπορεί να γίνει ενίσχυση της τιμής και θα συνεισφέρουμε στην υπογραφή συμβολαίων των παραγωγών απευθείας με τους εμπόρους. Η μεγάλη παθογένεια της ελληνικής γεωργίας είναι η μείωση των τιμών στον παραγωγό και η αύξηση των τιμών στο ράφι.
   
Για τους συνεταιρισμούς
Στο πρώτο τρίμηνο του 2011 θα ψηφιστεί νέος νόμος που δε θα διαλύει τους συνεταιρισμούς, αλλά θα προσδιορίζει τους όρους πιστοποίησης για να είναι βιώσιμοι και χρήσιμοι. Θα έχουμε σαφή κριτήρια. Σήμερα μπορούν να γίνουν συνεταιρισμοί με επτά άτομα. Εμείς θέλουμε συνεταιρισμούς με ουσιαστικό ρόλο, να έχουν κύκλο εργασιών, συγκεκριμένη παραγωγή, εξέλιξη, απολογισμό κτλ. Πολλές από τις ενώσεις έγιναν με στρεβλό τρόπο. Οι ενώσεις δεν είναι έμποροι και διαμεσολαβητές με την ΑΤΕ. Η μέχρι σήμερα λειτουργία τους δεν είναι σοβαρή. Προχωρούμε την ψηφιοποίηση της ελληνικής γεωργίας. Η ψηφιοποίηση του ΟΣΔΕ ολοκληρώνεται. Με τον ηλεκτρονικό χάρτη, θα διαπιστώνουμε τι έχουμε, τι παράγουμε, πόσο το πουλάμε. Μέχρι σήμερα είχαμε πολλά ψέματα. Τα χρέη των συνεταιρισμών τα έχει αναλάβει όλα η ΑΤΕ και κάθε τόσο γίνονται ρυθμίσεις, δεν μπορεί όμως να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Η παθογένεια που υπήρχε οδήγησε σε τρομακτικά προβλήματα.
 
Για ενδεχόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις
Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας. Ελπίζω οι αγρότες να δεχτούν την αλλαγή. Δεν είμαι χωροφύλακας για τους αγρότες, είμαι σύμμαχός τους.
 
Πολιτικές Δηλώσεις: Οικονομία- αυτοδιοικητικές εκλογές
Απαιτείται πάνω από όλα επανεκκίνηση της Ελλάδας σε συνθήκες ευημερίας. Παραλάβαμε μια χώρα σε μια πλήρως εξαρτημένη κατάσταση και ένα λαό που δανείζεται για να ζήσει. Θέλουμε μια Ελλάδα χωρίς εξαρτήσεις, δανεικά και δεκανίκια. Η αναγκαστική ενσωμάτωση του μνημονίου προϋποθέτει επανεκκίνηση της χώρας. Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στους στόχους μας είναι οι τεράστιες αλλαγές στο κράτος, οι βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, που υπάρχει. Το 2010 η χώρα κινδύνευσε με κατάρρευση και χρεοκοπία. Εν πολλοίς αποφύγαμε τα χειρότερα, χωρίς να έχουμε ξεφύγει πλήρως τον κίνδυνο. Το 2011 είναι έτος στροφής στην πραγματική οικονομία. Φέτος κλείνουμε με ανάπτυξη στο -4%. Φιλοδοξούμε το 2012 η ανάπτυξη να έχει θετικό πρόσημο. Το 2013 - 2014 στοχεύουμε να βγούμε από τη στενωπό και το μνημόνιο.
Από την αντιπολίτευση ακούμε:
1. Ο κ. Σαμαράς λέει αποσπασματικές προτάσεις, μετρολογία άνευ προηγουμένου και το πιο σύντομο ανέκδοτο ότι θα μηδενίσει το έλλειμμα μέσα σε ένα χρόνο. Είναι έξω από την πραγματικότητα και έχει επιδοθεί σε συνθηματολογία χωρίς προηγούμενο και χωρίς αντίκρισμα.
2. Η Αριστερά λέει ότι υπάρχει άλλος δρόμος εκτός μνημονίου. Φτηνό χρήμα μπορούσαμε να είχαμε πάρει αν τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης βγαίναμε στις αγορές και δανειζόμασταν 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι αστείο. Πως θα έβγαινε ξαφνικά μια χώρα να ζητήσει τόσα χρήματα; Κανένας δε θα έδινε ούτε ευρώ. Ακολουθεί και η Αριστερά πολιτική ανερμάτιστη και συνθηματολογική.
3. Υπάρχουν και απόψεις όπως «τι τη θέλουμε την ΕΕ, τους συμμάχους, το μνημόνιο». Πρόκειται για καθαρά μεταφυσική άποψη.
Αυτή είναι η υπεροπλία του ΠΑΣΟΚ εν όψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Προτείνει μια συγκεκριμένη πορεία για τη χώρα σε αντίθεση με την ασταμάτητη συνθηματολογία. Ο «Καλλικράτης» αποτελεί το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών. Όχι το πόσες περιφέρειες και δήμους θα πάρουμε, αλλά ποιοι πιστεύουν στη διοικητική μεταρρύθμιση και ποιοι θα την πάρουν στους ώμους τους. Στη μεγάλη διοικητική αναδιάρθρωση του κράτους θα κριθούν όλοι. Οι εκλογές θα πρέπει να κριθούν όχι στη βάση της αποδοχής ή μη του μνημονίου, αλλά στο ποιοι μπορούν να σηκώσουν το βάρος της μεγάλης μεταρρύθμισης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: