Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Καρτέλ και στην ελιά

Πέρυσι τέτοια εποχή οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής ήταν στους δρόμους ζητώντας ακριβώς ό,τι και φέτος. Έστησαν τέσσερα μπλόκα στον νομό επί σχεδόν μία εβδομάδα χωρίς αποτέλεσμα. Στη συνέχεια αποφάσισαν να αποσύρουν τα τρακτέρ με την ελπίδα ότι θα βρουν το δίκιο τους από τη νέα κυβέρνηση που θα προέκυπτε από τις εκλογές. Ένα χρόνο μετά βρίσκονται μπροστά στο ίδιο πρόβλημα διεκδικώντας ένα αξιοπρεπές εισόδημα.
“Δυστυχώς και στον δικό μας κλάδο το κυριότερο πρόβλημα είναι το καρτέλ των βιομηχάνων, οι οποίοι καθορίζουν τις τιμές κατά το συμφέρον τους”, τονίζει ο κ. Καζάκης και προσθέτει: “Ούτε αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να χτυπήσει τα καρτέλ, παρά τις εξαγγελίες της. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιδράσουμε μόνοι μας”.
Για να μην επαναληφθούν τα περσινά φαινόμενα, όπου πολλοί παραγωγοί δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα και πουλούσαν τις ελιές σε εμπόρους με εξευτελιστικές τιμές, αποφασίστηκε να οργανωθούν σε κάθε χωριό επιτροπές επιτήρησης που θα ελέγχουν και θα παρακολουθούν αν δίδεται το προϊόν με χαμηλότερη τιμή. Οι ελαιοπαραγωγοί πιστεύουν πως......

οι ομάδες αυτές θα μπορέσουν να βάλουν φρένο στην ανεξέλεγκτη διάθεση της βρώσιμης ελιάς με τιμές πολύ κάτω του κόστους.
Στη Χαλκιδική ασχολούνται με την ελαιοπαραγωγή περίπου 10.000 αγρότες και παράγουν κατά μέσο όρο ετησίως 60.000 τόνους.



ΑΠΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: