Έξι χρόνια μετά την έναρξη της μάχης μεταξύ οικολογικών οργανώσεων και της εταιρείας ξενοδοχειακών επιχειρήσεων «Σάνη Α.Ε.» η πλάστιγγα έγειρε οριστικά προς την πλευρά των οικολόγων και οι 21 πολυτελείς βίλες που χτίστηκαν στη δασική και παραθαλάσσια περιοχή Σταυρονικήτα (Κασσάνδρα) Χαλκιδικής, οδεύουν προς κατεδάφιση. Αυτό αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες σε κλειστή διάσκεψη η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας υιοθετώντας την εισήγηση του Συμβούλου Επικρατείας Δημ. Σκαλτσούνη....
Οι βίλες αυτές -που θα έπρεπε σύμφωνα με τις αποφάσεις να έχουν κατεδαφιστεί από το 2003- κατασκευάστηκαν από την εταιρεία «Σάνη» την περίοδο 1995 - 1998 μέσα σε παραθαλάσσια δασική έκταση 2.233 στρεμμάτων στην περιοχή Σταυρονικήτα. Τα ακίνητα στην συνέχεια, πωλήθηκαν σε τρίτους.
Οικολογικές οργανώσεις προσέφυγαν στο ΣτΕ και τη διετία 2003 - 2004 η Ολομέλεια και το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με σειρά αποφάσεων ακύρωσαν ως παράνομες τις οικοδομικές άδειες που άναψαν το «πράσινο φως» για την ανέγερση των κατοικιών. Αξίζει να επισημανθεί ότι εκ μέρους της «Σάνη» τις υποθέσεις αυτές τις είχε χειριστεί ως δικηγόρος, ο βουλευτής της ΝΔ, Προκ. Παυλόπουλος, ενώ εκ μέρους των οικολογικών οργανώσεων πρωτοστατούσε ο νυν ευρωβουλευτής των οικολόγων, Μιχ. Τρεμόπουλος. Στη συνέχεια βέβαια, λόγω του συνταγματικού ασυμβίβαστου, την υπεράσπιση ανέλαβε ο ακαδημαϊκός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Επαμ. Σπηλιωτόπουλος.
Οι ιδιοκτήτες
Η δικαστική μάχη συνεχίστηκε από ορισμένους εκ των αγοραστών (νέων ιδιοκτητών) των κατοικιών, οι οποίοι ζήτησαν από το ΣτΕ να ανακόψει (σ.σ. τριτανακοπή) το αποτέλεσμα των αρνητικών για αυτούς αποφάσεων. Όμως ο Σύμβουλος Επικρατείας Δημ. Σκαλτσούνης εισηγήθηκε να απορριφθούν όλες οι τριτανακοπές, καθώς «η οικοπεδοποίηση και γενικότερα η χρησιμοποίηση για οικιστικούς σκοπούς ιδιωτικών ή δημοσίων δασών, που συνεπάγεται εξάλειψη της δασικής μορφή τους, απαγορεύεται από το Σύνταγμα, καθώς μάλιστα η οικιστική αξιοποίηση δεν συνιστά λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος ο οποίος θα δικαιολογούσε την μεταβολή του προορισμού του δάσους».
Ακόμη, ο σύμβουλος Επικρατείας υπογράμμισε -και έγινε δεκτό από την Ολομέλεια- ότι από την ακύρωση των οικοδομικών αδειών δεν υπήρξε επέμβαση στο συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, αφού η ανέγερση των κατοικιών έγινε με παράνομες οικοδομικές άδειες, αλλά ούτε όμως αποδυναμώθηκε το δικαίωμα των ιδιοκτητών για οικιστική εκμετάλλευση των ακινήτων τους, τα οποία «ως κειμένων εντός δάσους, ουδέποτε ήταν επιτρεπτή η οικοδόμησή τους».
capital.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου