Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Σε όλη την Ελλάδα πλέον τα μπλόκα των αγροτών - κινήσεις για ενιαίο πλαίσιο

Κλιμακώνεται ο αγώνας των αγροτών στα τέσσερα μέτωπα που έχουν σχηματιστεί, από την Στερεά έως την Βόρεια Ελλάδα, καθώς χθες μπήκαν στο «χορό» των κινητοποιήσεων και οι αγρότες που συντάσσονται με τη Συντονιστική Επιτροπή Λάρισας, με τα «γαλάζια» τρακτέρ παραταγμένα σε κομβικά σημεία των παρακάμψεων των Τεμπών. Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν χθες σε Κρήτη, Πελοπόννησο και Ήπειρο, ενώ η ΠΑΣΥ από την Νίκαια προτείνει ενιαίο πλαίσιο αιτημάτων.

Συγκεκριμένα, κοινή πλατφόρμα 6 αιτημάτων, πρότεινε χθες το απόγευμα από το μπλόκο της Νίκαιας, ο αγροτοσυνδικαλιστής, Βαγγέλης Μπούτας, στο πλαίσιο ενημέρωσης που έγινε προς τους συμμετέχοντες στο συγκεκριμένο σημείο κινητοποίησης, με στόχο όλοι οι αγρότες να κατέβουν με ενιαίο πλαίσιο διεκδίκησης, τα οποία έχουν ως εξής:

·                     Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.

·                     Προστασία της ντόπιας παραγωγής από τα εισαγόμενα προϊόντα.

·                     Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή και κατάργηση όλων των περιορισμών-παρακρατήσεων.

·                     Μείωση του κόστους παραγωγής.

·                     Τριετές "πάγωμα" χρεών με την κατάργηση πανωτοκιών

·                     Δίκαιες αποζημιώσεις ΕΛΓΑ με τροποποίηση του κανονισμού.

Από την πλευρά της, η Συντονιστική Επιτροπή Λάρισας υποδέχθηκε τις προτάσεις διαφωνώντας σε δύο σημεία: στο θέμα των εγγυημένων τιμών αλλά και στην σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή καθώς τα συγκεκριμένα συνδέονται με την αλλαγή της ΚΑΠ.

Κατά τα λοιπά οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας παραμένουν σταθεροί στο πόστο τους με το μπλόκο να ενισχύεται και με άλλα αγροτικά μηχανήματα και δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στον διάλογο στον οποίο καλεί η Κυβέρνηση για το αγροτικό ζήτημα, ενώ από χθες το μεσημέρι στον Πλατύκαμπο Λάρισας και την Μελούνα Τυρνάβου έχουν παρατάξει τα γεωργικά τους μηχανήματα στην άκρη του οδοστρώματος, αγρότες που συντάσσονται με την Συντονιστική Επιτροπή Λάρισας.

Αφήνοντας πάντως να εννοηθεί ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από το υπουργείο στα αιτήματα τους, μπορεί να αναθεωρήσουν τη στάση τους. Συγκεκριμένα, στον ανατολικό άξονα, στον κόμβο Πλατυκάμπου, συγκεντρώθηκαν αγρότες από τους παρακάρλιους δήμους και τις γύρω περιοχές της Άγιας με 300 περίπου αγροτικά μηχανήματα και από την άλλη, στον δρόμο Τυρνάβου - Ελασσόνας, στη Μελούνα, στο ύψος της διασταύρωσης Αργυροπουλίου - Λυγαριάς, συγκεντρώθηκαν οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου και των πέριξ δήμων.


Επίσης, χθες το πρωί συγκεντρώθηκαν στις Μικροθήβες αγρότες από τη Μαγνησία και τα Φάρσαλα. Και στο σημείο αυτό οι αγρότες δεν προχώρησαν σε αποκλεισμό του οδικού δικτύου ωστόσο η αστυνομία προχώρησε σε εκτροπή της κυκλοφορίας για λόγους ασφαλείας.

Όσον αφορά στο διεκδικητικό πλαίσιο, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, αλλά και ο Αχελώος βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα τους. Ενώ γενικά, το αγωνιστικό πλαίσιο διαμορφώνεται με βάση τις διεκδικήσεις των περσινών κινητοποιήσεων με τη συμπλήρωση του αιτήματος της αποπληρωμής των αγροτών από τα χρήματα που δικαιούνται.
Τα υπόλοιπα αγροτικά μέτωπα έχουν ως εξής:

Μακεδονία - Θράκη

Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στο οδικό δίκτυο περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Τόσο στα «Πράσινα Φανάρια», στον κόμβο της Χαλκηδόνας, αλλά και στα διόδια των Μαλγάρων, χωρίς να προκαλούν προβλήματα στη διέλευση των οχημάτων.

Οι αγρότες του νομού Σερρών παρέμειναν κατά τη διάρκεια της νύχτας στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία Οδό, αλλά και στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, ο οποίος παρέμεινε ανοιχτός από τις 22:00 χθες το βράδυ, μέχρι τις 02:00 τα ξημερώματα.

Ανοιχτός παρέμεινε στη διάρκεια της νύχτας, ο κόμβος του Στρυμονικού στην εθνική οδό Σερρών-Θεσσαλονίκης, ενώ οι αγρότες προχωρούν σε σταδιακούς αποκλεισμούς της κίνησης των οχημάτων στη διάρκεια της ημέρας.

Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κόμβοι της Αμφίπολης και της Χρυσούπολης, στην Καβάλα, αλλά και ο κόμβος της Νίκαιας, στη Θεσσαλία.

Χωρίς να δημιουργούν προβλήματα παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Χαλκιδικής, στον κόμβο της Τρίγλιας, ενώ ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν ο συνοριακός σταθμός της Δοϊράνης, αλλά και το τελωνείο των Ευζώνων στο νομό Κιλκίς.

Οι αγρότες συγκεντρώνουν τρακτέρ στο Αιγίνιο, έξω από την Κατερίνη αλλά και στην επαρχιακή οδό Ελασσόνας.

Στο συνοριακό σταθμό της Εξοχής, στο νομό της Δράμας, οι αγρότες επιτρέπουν μόνο την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, εμποδίζοντας τη διέλευση των φορτηγών.

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Βογατσικού Καστοριάς, αλλά και προς τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, στη Φλώρινα.

Χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα, παραμένουν τα τρακτέρ στο χώρο στάθμευσης, έξω από τη Νομαρχία, στο νομό των Γρεβενών.

Επίσης, χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων από τους συνοριακούς σταθμούς του Ορμενίου και των Κήπων, στο νομό Έβρου.

Οι αναφερόμενοι συνοριακοί σταθμοί έμειναν ανοιχτοί στη διάρκεια της νύχτας, με τα τρακτέρ των αγροτών να παραμένουν στη δεξιά και αριστερή πλευρά του οδοστρώματος.

Στερεά Ελλάδα

Σε περαιτέρω ενίσχυση του μπλόκου της Αλαμάνας με νέα τρακτέρ προχώρησαν το μεσημέρι οι αγρότες της Βόρειας Φθιώτιδας και του Παμφθιωτικού μετά από τη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού στη Βέροια και την απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Όπως τόνισε ο Γιώργος Παλιούρας , εκπρόσωπος του Πανελλαδικού," η διαβούλευση με το υπουργείο θα είναι σκληρή. Δεν υποχωρούμε, ενισχύουμε τα μπλόκα"


Πελοπόννησος - Ήπειρος


Με περισσότερα από εκατό τρακτέρ κι αρκετά αγροτικά αυτοκίνητα, αγρότες πορτοκαλοπαραγωγοί της Λακωνίας, έκλεισαν χθες την εθνική οδό Σπάρτης - Τρίπολης στο ύψος της γέφυρας του Ευρώτα, αποκόπτοντας ουσιαστικά την Λακωνία από την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Ωστόσο αποφασίστηκε, ανά ώρα, να ανοίγει για λίγα λεπτά η γέφυρα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι οδηγοί.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η συνάντηση εκπροσώπων των ομάδων παραγωγών της Αργολίδας, στο Ναύπλιο, με το νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλο και οι πορτοκαλοπαραγωγοί έφυγαν από την νομαρχία κλείνοντας την διαμαρτυρία τους.

Διαφορετικό τρόπο κινητοποιήσεων επέλεξαν οι κτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων και σήμερα το πρωί με τα τρακτέρ τους, θα κάνουν πορεία και στη συνέχεια θα αποκλείσουν τα κτίρια των Εφοριών.

Στο μεταξύ, οι αγρότες της Πρέβεζας, απέκλεισαν και πάλι τον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων -Πρέβεζας στην περιοχή του Λούρου Πρέβεζας, αλλά η συγκοινωνία διεξάγεται κανονικά από παρακαμπτήριο δρόμο.

Κρήτη


Στο "χορό" των κινητοποιήσεων μπήκε και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων.

Χθες το πρωί, αγρότες μέλη της Ομοσπονδίας, απέκλεισαν το κτίριο στο οποίο συστεγάζονται οι δύο Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες των Χανίων, ενώ κλειστό για περίπου μια ώρα έμεινε και τμήμα της οδού Τζανακάκη έξω από το κτίριο των Οικονομικών Υπηρεσιών καθώς στο σημείο αυτό, οι αγρότες είχαν παρατάξει τα οχήματά τους.

Η κινητοποίηση έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα καθώς οι αγρότες περιμένουν απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στα αιτήματα που έχει θέσει.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες - μέλη της Παναγροτικης Συσπείρωσης Αγροτών (ΠΑΣΥ) που άνοιξαν χθες το ''χορό'' των κινητοποιήσεων αποκλείοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα την εθνική οδό Χανίων - Ρεθυμνου, παρέμειναν όλο το βράδυ στον κόμβο "Μεγάλα Χωράφια" χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Στο Ηράκλειο, οι αγρότες του νομού συμμετείχαν στα συλλαλητήρια που διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού (ΟΑΣΝΗ) και η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), με διαφορετικούς όμως χώρους συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.

Η ΟΑΣΝΗ οργάνωσε προσυγκέντρωση έξω από τα γραφεία της, στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία μέσω των κεντρικών δρόμων της πόλης με κατεύθυνση τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, όπου επιδόθηκε ψήφισμα στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας με τα αιτήματά τους.

Η ΠΑΣΥ οργάνωσε συλλαλητήριο στον κόμβο των Πεζών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: