Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.comΤετάρτη 3 Μαΐου 2017

Νέα μέτρα: Μέχρι δύο συντάξεις τον χρόνο θα χάσουν 1,1 εκατ. συνταξιούχοι

Ανατροπές σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και ασφαλισμένους περιλαμβάνει η τελική συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές όπως «κλείδωσε» τα ξημερώματα της Τρίτης.
Μάλιστα, οι μειώσεις στις συντάξεις για κάποιες κατηγορίες κυρίως χαμηλοσυνταξιούχων θα είναι οι μεγαλύτερες από... καταβολής μνημονίων, ενώ αυξάνονται εκ νέου και οι εισφορές 1,4 ελεύθερων επαγγελματιών.
Οι περικοπές συντάξεων θα εφαρμοστούν τον Ιανουάριο του....
2019, σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους, θα ανέρχονται κατ’ ανώτατο όριο στο 18% της σύνταξης και θα εφαρμοστούν όχι μόνο σε κύριες αλλά και σε επικουρικές συντάξεις, εφόσον προκύπτουν «προσωπικές διαφορές».
meiwseis.jpg
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή", οι απώλειες θα φθάσουν έως και τα 300 ευρώ για τις κύριες και τα 70 ευρώ για τις επικουρικές, ενώ το μαχαίρι πέφτει ακόμη και στις πολύ χαμηλές συντάξεις. Μάλιστα, ο συνδυασμός των περικοπών με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου οδηγεί σε απώλεια τουλάχιστον 2 συντάξεων, ανατρέποντας την προσπάθεια για αξιοπρεπή διαβίωση εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων.
Για παράδειγμα, συνταξιούχος με μηνιαίες αποδοχές σήμερα 1.044 ευρώ λαμβάνει ετησίως, μετά φόρων και εισφορών,11.086 ευρώ. Το 2019, από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς θα χάσει 128 ευρώ και η σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 916 ευρώ (ετήσιο εισόδημα 10.992 ευρώ). Το 2020 θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.023 ευρώ και οι συντάξιμες αποδοχές του (μετά φόρων και εισφορών) θα διαμορφωθούν στα 9.309 ευρώ. Μέσα σε δύο χρόνια, δηλαδή, θα χάσει σχεδόν δύο συντάξεις (1.777 ευρώ).
Το πλαφόν στις περικοπές ορίστηκε τελικά στο 18% και όχι στο 22%, όπως προέβλεπε το αρχικό κείμενο της συμφωνίας. Στο «κάδρο» μπήκαν και οι επικουρικές για να βγει ο λογαριασμός (1% του ΑΕΠ) και να μην χάσουν οι κύριες το σύνολο της προσωπικής τους διαφοράς (έως και 39%). Μάλιστα, περίπου 100.000 συνταξιούχοι χάνουν και από την κύρια και από την επικουρική.
Οπως μάλιστα εξηγεί στην "Καθημερινή" ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι σήμερα λαμβάνουν τα κατώτατα όρια στις κύριες και επικουρικές, όπως για παράδειγμα μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτήθηκαν με μειωμένη σύνταξη και θα υποστούν το πλαφόν του 18%, αλλά και χιλιάδες άτομα με αναπηρία. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός επισημαίνει πως εάν δεν υπάρξει κάποια πρόνοια, το μαχαίρι θα πέσει και στα επιδόματα αναπηρίας, τα οποία υπολογίζονται ως ποσοστό της κύριας σύνταξης. Μειώσεις θα υπάρξουν και στις συντάξεις χηρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: