Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Στις 16.00 το κρισιμότερο Eurogroup για την Ελλάδα - "Ορατή πρόοδο ή... χάσατε", λένε σήμερα στην κυβέρνηση οι Ευρωπαίοι

Με δεύτερο θέμα στην ατζέντα την Ελλάδα (αλλά πρώτο ουσιαστικά μετά την συζήτηση για την γενικότερη κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας) συνεδριάζει στις 4 το απόγευμα στις Βρυξέλλες το πιο κρίσιμο για τη χώρα μας Eurogroup, τουλάχιστον από το 2012 και μετά.
Στη συνεδρίαση τη χώρα μας θα εκπροσωπήσουν ο....

υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, που επί δέκα μέρες έχει εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες δίνοντας την μάχη στα Brussels Group για να συμφωνήσει τα νέα μέτρα που θα αποτελέσουν τη βάση της νέας συμφωνίας. Αν και δεν αναμένεται σήμερα η τελική απόφαση, η κυβέρνηση τα δίνει όλα για μία δήλωση για «ορατή πρόοδο» από τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές. Αν δεν υπάρξει, τότε όλα συγκλίνουν πως η Αθήνα δεν θα πληρώσει την δόση αύριο προς το ΔΝΤ αλλά, στη συνέχεια, η ΕΚΤ θα κλείσει την στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς τη χώρα μας.
Την υπόθεση έχει πάρει ήδη στους ώμους του ο πρωθυπουργός που μέχρι και χθες βράδυ, στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδινε εντολές για την γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Στην Αθήνα έχει σημάνει συναγερμός γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από την περασμένη εβδομάδα και στη συνάντηση Δραγασάκη-Ντράγκι, ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης έστειλε το μήνυμα στην κυβέρνηση πως δεν μπορεί πλέον να ελέγξε τις αντιδράσεις των κεντρικών τραπεζών των άλλων χωρών της ευρωζώνης και, αν δεν αλλάξει στην Αθήνα, πως μπορεί να εγγυηθεί για καμιά βοήθεια μετά την χορήγηση των 2 δισ. που αποφασίστηκε την περασμένη Πέμπτη από τον ELA.

Η κατάσταση πλέον έγινε τόσο οριακή και κρίσιμη, που μόλις ο κύριος Δραγασάκης επέστερεψε από την Φραγκφούρτη στην Αθήνα και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, ακολούθησε η συνομιλία Τσίπρα-Μέρκελ και από τη στιγμή εκείνη η Αθήνα δίνει αγώνα δρόμου αποδεχόμενη να συζητά νέα μέτρα, για να αποφύγει τα χειρότερα.

Ωστόσο τα περιθώρια χρόνου και υπομονής των δανειστών έχουν πλέον εξαντληθεί, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ζητά σήμερα στο Eurogroup να υπάρξει μία ηχηρή δήλωση επιβράβευσης των προσπαθειών της Αθήνας να καταλήξει σε συμφωνία, αλλιώς μπορεί την Πέμπτη η ΕΚΤ να ρίξει «κανονιά» περορίζοντας δραστικά τα περιθώρια χρηματοδότησης που προσφέρει χρόνια τώρα στην ελληνική οικονομία.

Για να μπορεί όμως και η Αθήνα να εμφανίσει σαν «νίκη» την όποια συμφωνία επιτευχθεί, οι δανειστές δια του κυρίου Ντάισελμπλουμ έχουν σκοπό «να χρυσώσουν το χάπι», υποσχόμενοι να δώσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που την είχαν υποσχεθεί από το 2012 και στην προηγούμενη κυβέρνηση, εφόσον επιτεύχθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ωστόσο και η όποια «χαλάρωση» των στόχων συμφωνηθεί, υπολείπεται της υστέρησης που έχει ήδη καταγραφεί στην ελληνική οικονομία το τελευταίο εξάμηνο και ουσιαστικά έχει ξεπεραστεί και ακυρωθεί. Ενώ δηλαδή ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% φέτος θεωρείται de facto ανέφικτος και έχει εγκαταλειφθεί, ακόμα και για να βγουν οι στόχοι για πλεόνασμα 1,2%-1,4% απαιτούνται μέτρα περίπου 5 δισ. στο β΄εξάμηνο του 2015.

Αλλά και αν και αυτοί αποδειχτούν ανέφικτοι –αφού και ο ίδιος ο κύριος Βαρουφάκης έχει πει πως «δεν μπορεί κανείς να περιμένει να τηρήσει τους στόχους μια αριστερή κυβέρνηση»- μόνον και μόνον για να βγει ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός (με μηδέν πλεόνασμα και για να μην επιστρέψει στα ελλείμματα) στο Γενικό Λογιστήριο υπολογίζουν πως απαιτούνται μέτρα για επιπλέον έσοδα 3 δισ. στο β΄εξάμηνο του 2015.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αναγκάζεται τώρα να συζητά –αν και δεν είναι βέβαιον πως θα τηρήσει- και μέτρα άμεσης απόδοσης που προέβλεπε το email Χαρδούβελη όπως διατήρηση (και αύξηση) στην έκτακτη εισφορά, Ενιαίος ΦΠΑ, αύξηση φόρων στα ξενοδοχεία στα νησιά του Αιγαίου, νέοι φόροι πολυτελείας, περικοπές συντάξεων, αναβολή της αύξησης του αφορολογήτου, λοταρία αποδείξεων και ό,τι άλλο απαιτείται για να πειστούν οι δανειστές να αποδεσμεύσουν τα 7,2 δισ. ευρώ που αναμένει από το φθινόπωρο του 2014 ήδη η χώρα μας.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: