Όπως αναφέρει η εφημερίδα Μακεδονία, η Επιτροπή Τηλεοπτικών Σταθμών Κεντρικής Μακεδονίας, εδώ και καιρό, έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο υπερβολικό τίμημα που απαιτεί για την παροχή ψηφιακού σήματος από τα κανάλια της περιφέρειας η Digea, κάνοντας λόγο για προσπάθεια φίμωσης των ανεξάρτητων τοπικών σταθμών που οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Κωνσταντίνος Λουρόπουλος ανέφερε, ότι η ΕΕΤΤ «φόρτωσε» τα περιφερειακά κανάλια στην Digea και εξέφρασε την άποψη ότι οι αιτιάσεις που εγείρονται από τους περιφερειακούς σταθμούς της Μακεδονίας δεν έχουν βάση.
Είπε χαρακτηριστικά, ότι όταν υπήρχε ανοιχτός ο διαγωνισμός κανένα περιφερειακό κανάλι δεν ενδιαφέρθηκε να συμμετάσχει, ενώ σε ό,τι αφορά στην υφιστάμενη κατάσταση επισήμανε ότι η ΕΕΤΤ δέχεται μηνύματα και επιστολές από αρκετούς περιφερειακούς σταθμούς από όπου έχει πάει το ψηφιακό σήμα, στις οποίες αναφέρεται ότι η συνεργασία τους με την Digea εξελίσσεται ομαλά και χωρίς προβλήματα.
Μάλιστα, προς επίρρωση αυτών τόνισε, ότι 72 από τους 110 συνολικά περιφερειακούς σταθμούς έχουν υπογράψει σύμβαση με τον ψηφιακό πάροχο και ενόψει των επόμενων δύο ψηφιακών μεταβάσεων ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.
"Κατά τη γνώμη μας δεν υπάρχει πρόβλημα στη Κεντρική Μακεδονία", είπε στη συνέχεια ο κ. Λουρόπουλος, ενώ αναφερόμενος στο διαγωνισμό και στην επιλογή ενός παρόχου εξήγησε, ότι αυτό έγινε καθώς "το βασικό κριτήριο για την επένδυση ήταν καθαρά οικονομικό. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι άλλοι ενδιαφερόμενοι δεν συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Ότι δεν τους συνέφερε οικονομικά. Η αγορά της τηλεόρασης, είναι μια αγορά δύσκολη καθώς βασίζεται μόνο στην προστιθέμενη αξία που θα δημιουργήσει το διαφημιστικό έσοδο, το οποίο στην περίοδο της οικονομικής κρίσης πλήττεται σημαντικά".
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Σχετικά με τους περιφερειακούς σταθμούς ο κ. Λουρόπουλος ανέφερε ότι σε σύνολο 110 οι 72 έχουν περάσει στην ψηφιακή εποχή. Και πρόσθεσε:
"Με βάση αυτό το τοπίο λειτουργήσαμε για την ανάπτυξη των προδιαγραφών, όπου θα έπρεπε το μοντέλο να είναι βιώσιμο για όλους με ιδιαιτερότητες γεωγραφικές, οικονομικές και άλλες. Δεν έχουν όλοι οι σταθμοί τις ίδιες δυνατότητες, καθώς άλλες έχουν οι σταθμοί στο κέντρο, άλλες στις παραμεθόριες περιοχές, άλλες στα νησιά κλπ. Ζητήσαμε κατά την υποβολή των προτάσεων για την διενέργεια του διαγωνισμού, το αναλυτικό κοστολόγιο της εταιρείας που αναδείχθηκε ανάδοχος (και το κόστος κεφαλαίου και το κόστος λειτουργίας). Από το κόστος αυτό κάναμε τις αναλύσεις για τις τιμές χρεώσεων και τις τιμές που έχει πληρώσει στο κράτος για να πάρει το δικαίωμα του παρόχου δικτύου. Έτσι προέκυψε το τίμημα".
Για τις διαμαρτυρίες που προβάλλουν τα κανάλια σχετικά με το τίμημα που θεωρούν ιδιαίτερα υψηλό ο κ. Λουρόπουλος παραδέχτηκε ότι σε περιοχές όπως είναι η Αττική, η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Κρήτη το τίμημα ήταν υψηλότερο κι αυτό γιατί έπρεπε να επιδοτήσουν τις ακριτικές περιοχές. Εξήγησε ότι "αυτό συμβαίνει και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως η ακτοπλοΐα για παράδειγμα ή η τηλεφωνία. Ο ΟΤΕ για παράδειγμα, που τώρα είναι ιδιωτική εταιρεία και κατέχει το δίκτυο, δεν είναι υποχρεωμένος να πάει σε ακριτικές περιοχές και θα έπρεπε να βρούμε μια μέθοδο για να πάει και εκεί και να πληρωθεί το κόστος από αλλού. Αυτό συμβαίνει και στο χώρο της τηλεόρασης, η οποία εκτός από ψυχαγωγική και μορφωτική και ενημερωτική, πρέπει να παράγει και μια υπεραξία από τη διαφημιστική ελκυστικότητα του εκπεμπόμενου προγράμματος. Τονίζω λοιπόν, ότι δεν άλλαξε ο τρόπος επιμερισμού, αλλά άλλαξε η κανονικοποίηση με ένα πιο δίκαιο κριτήριο της κατανομής του κόστους ανά περιφερειακή ζώνη."
Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗ DIGEA
Ο κ. Λουρόπουλος μίλησε και για τη σύμβαση με τη Digea επισημαίνοντας, πως αυτή επιτρέπει τη διαφοροποίηση του τιμήματος. "Εμείς ως αρχή, έχουμε συνεχή εποπτεία από την εταιρεία και κάνουμε έλεγχο τιμών, διασταυρώνοντας αν οι τιμές που χρεώνονται είναι πραγματικές", υποστήριξε τονίζοντας παράλληλα: "΄Εχουμε ένα μονοπώλιο, αλλά το βασικό ερώτημα δεν είναι αυτό. Το βασικό ερώτημα είναι αν έχεις τους θεσμούς να ελέγξεις το μονοπώλιο. Εμείς τους έχουμε. Έτσι όπως είναι φτιαγμένη η σύμβαση και έτσι όπως είναι ο διαγωνισμός, δίνεται η δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Αν έχουμε μεταβολές στον αριθμό των αδειοδοτημένων προγραμμάτων και αν έχουμε στοιχεία από τον κοστολογικό έλεγχο ότι υπάρχει υπερχρέωση από την Digea, θα παρέμβουμε. Αυτό θα το κάνουμε κάθε χρόνο. Είναι η ίδια δουλειά που κάνουμε και στην τηλεφωνία με τον ΟΤΕ".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου