Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Περιβαλλοντική καταστροφή στη Σαχάρα-Καταγγελίες οικολόγων

Τί απαντά ο ιδιώτης που αγόρασε την έκταση- Περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή «Σαχάρα» ανάμεσα στην Καλλικράτεια και την Νέα Ηράκλεια, καταγγέλλουν οι οικολόγοι πράσινοι.
"Πρόκειται για μία έκταση 37 στρεμμάτων η οποία έχει παραχωρηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτη.
Ο νέος ιδιοκτήτης χτίζει πάνω σε ένα οικοσύστημα αμμοθινών που προστατεύεται από κοινοτική οδηγία", καταγγέλλουν οι οικολόγοι.
Υποστηρίζουν πως ο στόχος του είναι να κατασκευάσει εγκαταστάσεις άθλησης και αναψυχής.

To ΡΘ επικοινώνησε με τον....

ιδιώτη που αγόρασε την έκταση από το ΤΑΙΠΕΔ μέσω διαγωνισμού που έγινε το 2013, έναντι τιμήματος 2 εκ. ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Λεωνίδας Κεντεποζίδης "στην έκταση των 44 στρεμμάτων ,με ακτογραμμή 980 μέτρα, ο στόχος για φέτος είναι να χτιστούν δύο beach bar, ενώ η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει ήπιες εγκαταστάσεις ξενοδοχειακών μονάδων και χώρων αναψυχής.Το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στο 1,5 εκ. ευρώ".

"Εντός 15 ημερών θα είναι έτοιμα τα δυο beach bar.Από εκεί και πέρα θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για την έκδοση των αδειών και για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις,οι οποιες θα ξεκινήσουν από την επόμενη χρονιά" είπε στο Ρ/Θ ο κ.Κεντεποζίδης.

Άμεσος στόχος είναι η δημιουργία 120 θέσεων εργασίας, τόνισε ο επιχειρηματίας.
Διευκρίνησε οτι "πρόθεσή μας είναι η διασφάλιση της πρόσβασης των λουομένων στη θάλασσα".

Υπάρχουν όλες οι απαραίτητες άδειες από δασαρχείο και πολεοδομία, διαβεβαίωσε στο Ρ/Θ ο νομικός εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη.

Διευκρίνησε οτι πρόκειται για δυο δημόσια οικόπεδα( το 258 και το 305).Το μεν πρώτο έχει έκταση 6.396 τ.μ το δεύτερο 37.690 τμ.
"Ακολουθούμε κατά γράμμα τους όρους χρήσης γής που περιγράφονται στη διακήρυξη. Τα τοπογραφικά είναι του ΤΑΙΠΕΔ. Ηδη το έργο έχει περάσει από τον πρώτο έλεγχο από ελεγκτή δόμησης, σημείωσε.

Διέψευσε τις καταγγελίες ότι από τα 2 εκ. ο ιδιώτης έχει καταβάλει μόλις τις 200.000 ευρώ και τα υπόλοιπα θα τα καταβάλλει ανάλογα με τον τζίρο του.
Όπως είπε έχουν ήδη καταβληθεί 500.000 ευρώ και τα υπόλοιπα θα καταβληθούν σε τακτικές δόσεις ασχέτως του τζίρου.

"Καλό είναι οι καταγγελίες να στηρίζονται σε πραγματικά περιστατικά και όχι σε φήμες και διαδόσεις" υπογράμμισε.

Δίπλα στην πωληθείσα από το ΤΑΙΠΕΔ έκταση υπάρχει έκταση που ανήκει στον δήμο Νεας Προποντίδας συνολικά 407 στρεμμάτων, με 1317 μέτρα πρόσωπο στην θάλασσα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Προποντίδας υπάρχει εδώ και χρόνια φάκελος για την τουριστική αξιοποίηση της έκτασης, είναι όμως ακόμη σε εμβρυικό στάδιο και δεν υπάρχει τίποτα που να έχει περάσει από δημοτικό συμβούλιο ή να είναι ανακοινώσιμο.





Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ


Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής: «Ανάπτυξη» πάνω στην άμμο με τις ευλογίες του ΤΑΙΠΕΔ
Ένα από τα παραλιακά φιλέτα της Χαλκιδικής που εκποιήθηκαν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στην περιοχή «Σαχάρα» της Ν. Ηράκλειας-Καλλικράτειας του Δήμου Ν. Προποντίδας. Εδώ και μερικές μέρες ο νέος ιδιοκτήτης υλοποιεί το «όραμα» της κυβέρνησης για «ανάπτυξη», χτίζοντας κυριολεκτικά πάνω στην άμμο σε μια έκταση 37 στρεμμάτων, σε ένα οικοσύστημα αμμοθινών το οποίο αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας με βάση την Κοινοτική Οδηγία 92/43, και γειτνιάζει με προστατευόμενο οικότοπο προτεραιότητας με Ποσειδωνίες. Ο στόχος είναι η κατασκευή εγκαταστάσεων άθλησης και αναψυχής. Το αποτέλεσμα είναι η καταστροφή πολύτιμων υγροτοπικών οικοσυστημάτων που αποτελούν τόπους φωλεοποίησης σπάνιων μεταναστευτικών πουλιών. Οι εργασίες, μάλιστα, λαμβάνουν χώρα και εντός του αιγιαλού, εγείροντας το ερώτημα αν το ΤΑΙΠΕΔ παραχώρησε και τμήμα του αιγιαλού στον ιδιώτη αγοραστή και κατά πόσο είναι νόμιμο αυτό.
Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια για την προστασία της συγκεκριμένης περιοχής που υποβαθμιζόταν από τις αυθαίρετες παρεμβάσεις για τη λειτουργία μπητς-μπαρ. Τώρα, και με τις ευλογίες του κράτους, οι μπουλντόζες αλλοιώνουν το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής, ενώ υπάρχουν επενδυτικά σχέδια για τη συνολική «αξιοποίηση» των 420 στρεμμάτων της «Σαχάρα» μέσω της κατασκευής συνεδριακών και εμπορικών κέντρων, υπερπολυτελών ξενοδοχείων και μαρίνας. Οι προθέσεις της κυβέρνησης για το πώς φαντάζεται τον ελληνικό τουρισμό και την προστασία των πολύτιμων παράκτιων οικοσυστημάτων έγιναν ξεκάθαρες με το ξεδιάντροπό νομοσχέδιο που κατέθεσε για τον αιγιαλό. Είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε στο πλευρό όλων όσων παλεύουν για τα αυτονόητα: την αποτροπή της τσιμεντοποίησης των παραλιών μας και τη διαφύλαξη του πραγματικού μας πλούτου που δεν είναι άλλος από το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της χώρας μας.»


rthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: