Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Κλειστές οι «στρόφιγγες» των τραπεζών –Ελάχιστα τα δάνεια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Βαριά πέφτει η σκιά των νεώτερων στοιχείων για τις χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και νοικοκυριά, καθώς σε πείσμα του κλίματος ευφορίας, οι «ενέσεις» ρευστότητας είναι περιορισμένες και η αγορά συνεχίζει να ασφυκτιά. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο - 4,1%, από - 4% το Φεβρουάριο, ενώ η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 718 εκατ. ευρώ!

Αναλυτικά, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 405 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -5,3%, από -5,2% το Φεβρουάριο του 2014. Ειδικά στο εμπόριο, η πτώση είναι της τάξης του 6,1%. Αντιστοίχως, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, ήταν μηδενική και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε στο 0,4%, από 0,9% τον προηγούμενο μήνα. Όσον αφορά, δε, στα νοικοκυριά, και στα στεγαστικά και στα καταναλωτικά δάνεια σημειώθηκε μείωση 3,4%.
Με φόντο τα παραπάνω στοιχεία, υπογράφηκε το πρωί η συμφωνία για τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, με 50 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος της ΕΤΕΠ επεσήμανε ότι μετά από την έξοδο στις αγορές, την επιβεβαίωση του πλεονάσματος και τη βοήθεια από την Τράπεζα, μπορούν να αναμένονται ξένοι επενδυτές, τονίζοντας, πάντως, ότι υπάρχουν ακόμα προκλήσεις για την Ελλάδα. Ο Βέρνερ Χόγιερ φρόντισε, μάλιστα, να κάνει αισθητή την δυσφορία του για το ότι αν και η Τράπεζα έχει διοχετεύσει 700 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα κεφάλαια αυτά δεν περνάνε γρήγορα από τις τράπεζες στους ενδιαφερόμενους. Απαντώντας ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η κατάσταση εξομαλύνεται, εστιάζοντας κυρίως στα δάνεια που χορηγούνται με εγγύηση τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, για την εκταμίευση των οποίων υπάρχουν γραφειοκρατικά κωλύματα από τις Βρυξέλλες.

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: