Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ακατάλληλα ζιζανιοκτόνα σιτηρών εντοπίστηκαν στη Χαλκιδική

Καταγγελίες για χρήση μη εγκεκριμένων ζιζανιοκτόνων στην καλλιέργεια του σιταριού τα οποία κυρίως εισάγονται από την Τουρκία ή Βουλγαρία καταγράφει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.
Με ανακοίνωσή τους οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης, και ενώ πλησιάζει η περίοδος ζιζανιοκτονίας του σιταριού, ενημερώνουν τους..... παραγωγούς ότι τα νόμιμα φυτοφάρμακα έχουν ετικέτα στην Ελληνική γλώσσα και αριθμό έγκρισης κυκλοφορίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και διακινούνται από νόμιμα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων, τα οποία διαθέτουν υπεύθυνο επιστήμονα.

Η χρήση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων είτε αυτά παρανόμως παρασκευάζονται στη χώρα μας είτε εισάγονται από γειτονικές χώρες συνιστά λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή.

Η σύνθεση τους δεν ελέγχεται και δεν είναι εγγυημένη. Συνεπώς μπορεί να μην περιέχουν τη δραστική ουσία στην κατάλληλη συγκέντρωση (νοθευμένα) ή να μην έχουν τις κατάλληλες πρόσθετες ουσίες που προάγουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του κάθε φυτοφαρμάκου ή να περιέχουν επιβλαβείς για την υγεία προσμίξεις λόγω του μη ποιοτικού τρόπου παρασκευής τους.


Τα παράνομα φυτοφάρμακα συνήθως δεν φέρουν ετικέτα στην Ελληνική γλώσσα και είτε βρίσκονται σε λευκά δοχεία χωρίς καμία ένδειξη είτε με ξενόγλωσση ετικέτα (συνήθως στη Βουλγαρική ή Τουρκική γλώσσα). Και στις δύο περιπτώσεις ο παραγωγός χρήστης των παράνομων φυτοφαρμάκων δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να πληροφορηθεί για τις οδηγίες χρήσης, για τις προφυλάξεις, για το αντίδοτο σε περίπτωση ατυχήματος, κλπ.


Επιπλέον εάν το φυτοφάρμακο περιέχει δραστική ουσία που έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προστίθεται και ο κίνδυνος της απόρριψης φορτίων εξαχθέντων προϊόντων, λόγω ανεύρεσης υπολειμμάτων και η προκαλούμενη δυσφήμιση των Ελληνικών προϊόντων.


Σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 3 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8), όποιος εισάγει, παρασκευάζει προς εμπορία, εμπορεύεται, κατέχει, διαθέτει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, έστω και δωρεάν, ανταλλάσσει, μεταφέρει, χρησιμοποιεί ή διαφημίζει μέσα στη χώρα φυτοπροστατευτικό προϊόν, για το οποίο δεν έχει χορηγηθεί άδεια διάθεσης στην αγορά ή η άδεια διάθεσης στην αγορά τού έχει ανακληθεί ή δεν έχει χορηγηθεί άδεια παράλληλου εμπορίου ή δεν έχει χορηγηθεί άδεια πειραματισμού, τιμωρείται με πρόστιμο από χίλια (1.000) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ., ενώ σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3 του ίδιου νόμου προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις.


Στα πλαίσια αυτά, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής θα εντείνει τους ελέγχους στη χρήση των ζιζανιοκτόνων στα σιτηρά. Όπως και στο παρελθόν, στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις θα επιβάλλονται πρόστιμα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και οι υποθέσεις θα οδηγούνται στη συνέχεια στον εισαγγελέα.


Αν κάποιος γνωρίζει οποιαδήποτε πληροφορία για χρήση παράνομων ζιζανιοκτόνων στα σιτηρά μπορεί να επικοινωνήσει με την αρμόδια υπηρεσία της Χαλκιδικής.


Η αναπληρωτής προϊστάμενη της Διεύθυνσης Μελπομένη Χριστολιάκου
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: