Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Πήγε... παραλία το έγκλημα!


Στις παραλίες μεταφέρουν τις... δραστηριότητες τους το καλοκαίρι διαρρήκτες και μικροκακοποιοί, αφού ο συνωστισμός στις παραθαλάσσιες περιοχές και η ελλιπής φύλαξη κάνουν τη...
δουλειά τους πολύ πιο εύκολη! Λουόμενοι που κάνουν αμέριμνοι το μπάνιο τους, αλλά και ανασφάλιστα δωμάτια έχουν τα πρωτεία στη λίστα με τις προτιμήσεις των επιτηδείων, οι οποίοι επιλέγουν...
παραθεριστικές περιοχές που «βουλιάζουν» από τουρίστες, αυξάνοντας τις πιθανότητές τους για καλύτερη λεία. Παράλληλα, όμως, παρατηρείται πως «συνήθειες» αλλάζουν ακόμη και οι διαρρήκτες που παραμένουν στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι φροντίζουν να προσαρμοστούν στα... δεδομένα του καλοκαιριού.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι κλοπές και οι διαρρήξεις σχεδόν διπλασιάστηκαν στο νομό Χαλκιδικής από το Μάιο έως τον Ιούλιο, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως αρκετές μικροκλοπές δεν καταγγέλλονται, προκειμένου οι πολίτες να αποφύγουν την ταλαιπωρία και να μη χαλάσουν, όπως λένε, τις διακοπές τους.
Οπως φαίνεται από τα στοιχεία, το Μάιο στο νομό Χαλκιδικής καταγράφηκαν συνολικά 113 κλοπές και διαρρήξεις, ενώ τον Ιούνιο έφτασαν τις 168 και τον Ιούλιο τις 210. Μάλιστα, ένας σημαντικός αριθμός από αυτές σημειώνεται σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, καθώς και στις παραλίες. Οι διαρρήκτες εκμεταλλεύονται τις ανοιχτές μπαλκονόπορτες αλλά και τις απλές κλειδαριές που υπάρχουν σε πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ πόλος έλξης είναι για τους «μακρυχέρηδες» και οι πολυσύχναστες παραλίες. «Δυστυχώς, πολλοί παραθεριστές αφήνουν πορτοφόλια και κινητά τηλέφωνα σε σημεία που φαίνονται ή ξεχνούν τις τσάντες τους ανοιχτές, με συνέπεια να είναι πολύ εύκολο για κάποιον να αρπάξει οτιδήποτε αξίας», εξηγεί αξιωματικός.
Οσον αφορά την προηγούμενη χρονιά, από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει πως είχαν καταγραφεί λιγότερα περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων, κάτι που ορισμένοι αστυνομικοί αποδίδουν στο γεγονός ότι φέτος παρατηρείται μεγαλύτερη κίνηση στο συγκεκριμένο νομό, αλλά και στην έλλειψη δύναμης. Συγκεκριμένα, τον περσινό Ιούνιο είχαν καταγραφεί στο νομό Χαλκιδικής 111 κλοπές και διαρρήξεις, ενώ τον Ιούλιο είχαν αυξηθεί σε 180. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως αρκετές από τις κλοπές αυτές έχουν εξιχνιαστεί από τις αστυνομικές αρχές και οι δράστες έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.
Στο μεταξύ, από την αρχή του καλοκαιριού φέτος πραγματοποιούνται έλεγχοι και για τις διαφημιστικές πινακίδες που βρίσκονται σχεδόν πάνω στο δρόμο. Συγκεκριμένα, ενώ το Μάιο είχαν γίνει μόνο δύο έλεγχοι για διαφημιστικές πινακίδες, τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατακόρυφα φτάνοντας τους 170, ενώ τον Ιούλιο καταγράφηκαν 22 έλεγχοι. Το ενδιαφέρον στοιχείο όμως εντοπίζεται στις παραβάσεις, οι οποίες το Μάιο ήταν μηδενικές, τον Ιούνιο έφτασαν τις πέντε, ενώ τον Ιούλιο καταγράφηκαν συνολικά 22.
«Στο στόχαστρο» η πολυσύχναστη Κασσάνδρα
Οπως επισημαίνουν αστυνομικοί, οι περισσότερες κλοπές και διαρρήξεις καταγράφονται στις πολυσύχναστες περιοχές της Κασσάνδρας, τόσο μέσα στα χωριά όσο και στις παραλίες του «ποδιού», ενώ ακολουθούν οι περιοχές στην αρχή της Σιθωνίας, καθώς επίσης τα Νέα Μουδανιά και η Καλλικράτεια. «Στην Κασσάνδρα έχουμε τα περισσότερα περιστατικά, γιατί εκεί συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστών. Υπάρχουν παραλίες όπου κυριολεκτικά οι τουρίστες βρίσκονται ο ένας πάνω στον άλλο, με συνέπεια οι επιτήδειοι να περνούν απαρατήρητοι μέσα σε τόσο κόσμο», τονίζει αστυνομικός. Μάλιστα, για το λόγο αυτόν, από την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής ενημερώθηκε το επιμελητήριο του νομού, ώστε να στείλει σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις έγγραφο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και μέτρα αυτοπροστασίας των τουριστών, καθώς και οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που πέσουν π.χ. θύματα κλοπής.
Στο μεταξύ, μαζί με τους ελέγχους σε νυχτερινά κέντρα, καφετερίες και κάθε είδους επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα και αυστηροί έλεγχοι για την πρόληψη της εγκληματικότητας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για κλιμάκια στα οποία συμμετέχουν μέχρι και 40 αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών, καθώς επίσης και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι για εξερεύνηση χώρων με σκοπό κυρίως τον εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών. «Ελέγχονται οχήματα, πεζοί, καταστήματα, άτομα που μπορεί να θεωρηθούν ύποπτα, ενώ επίσης γίνονται και έλεγχοι για τον εντοπισμό ατόμων που διώκονται με εντάλματα ή καταδικαστικές αποφάσεις», επισημαίνει στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.
Την ίδια ώρα, όμως, οι αστυνομικοί ζητούν περισσότερο προσωπικό, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες λόγω τουρισμού, ενώ παράλληλα, όπως τονίζουν, ένα σημαντικό ποσοστό της δύναμής τους απασχολείται καθημερινά σε μέτρα στις Σκουριές. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 70 με 80 αστυνομικοί απασχολούνται σε μέτρα στο εργοτάξιο των Σκουριών, ενώ, όταν υπάρχουν κινητοποιήσεις, ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάζεται, ενώ καταφτάνουν αστυνομικοί και από γειτονικούς νομούς.
ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: