Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Ελιά "η Γαλανή" μια Σπουδαία Γηγενή Ποικιλία, Κυκλοφόρησε στην ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ 2012-2014

Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής
 
Ιδρύθηκε το έτος 1924 έχοντας ως ένα από τα ιδρυτικά του μέλη γυναίκα (Παπαγεωργίου Μαρία) και είναι από τους παλαιότερους στην Ελλάδα. Από τότε εξυπηρετεί τα μέλη του και εντείνει τα τελευταία χρόνια τις προσπάθειες του για ενίσχυση της εξωστρέφειας προκειμένου να συνεχίσει να καλύπτει αποτελεσματικά την παροχή ποιοτικών προϊόντων, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές του εξωτερικού να γνωρίσουν την Ελλάδα μέσα από τα προϊόντα της καθώς και να ενισχύσει την τοπική οικονομία.
Οι ελαιώνες του Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής που ξεπερνούν τον.....
αριθμό των 316.000 ελαιοδέντρων αναπτύσσονται σε πλαγιές και λόφους που περιβάλλονται από θαμνώδης και δασική βλάστηση ή και σε αμπελώνες που δίνουν το κρασί, το τσίπουρο και το γνήσιο ξύδι. Το Μεταγγίτσι βρίσκεται στα νότια του Νομού Χαλκιδικής και περικλείεται δυτικά από τον ποταμό Χαβρία, ανατολικά από τον Σιγγιτικό Κόλπο (Κόλπος Αγίου Όρους), νότια και βόρεια από υψώματα. Η θέση των ελαιώνων σε συνδυασμό με το κλίμα δημιούργησαν τις ιδανικές συνθήκες για να επικρατήσει μια γηγενής ποικιλία ‘‘η Γαλανή’’ η οποία χρονολογείται στην περιοχή τουλάχιστον 500 χρόνια πριν. Η πορεία της ποικιλίας ‘‘Γαλανή’’ ξεκινάει τον καιρό που το ελαιόλαδο το εξήγαγαν με γυμνά πόδια και την χρήση της αλειτροδόπετρας (αρχαία λέξη άλλειμα = αλοιφή), μέχρι και τις αρχές του 1930. Τις επόμενες δεκαετίες συνεχίζεται η έντονη δραστηριότητα  της εξαγωγής ελαιολάδου με μεθόδους που ανταποκρίνονται στην κάθε δεκαετία για να φτάσουμε στο σήμερα και την έντονη εξαγωγική δραστηριότητα που παρουσιάζει μέσα στα δυο τελευταία χρόνια ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής.
Η προσπάθεια για εξωστρέφεια και αναγνώριση της ποιότητας και της μοναδικότητας του ελαιολάδου αλλά και της βρώσιμης ελιάς ήρθε μέσα από την προσπάθεια νέων ανθρώπων που προσπαθούν να βελτιώσουν και εμπράκτως την εικόνα της Ελληνικής υπαίθρου προσφέροντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα να γευτούν προϊόντα τα οποία είναι αντάξια ποιοτικά της φήμης τους.
Σύντομη παρουσίαση της ελιάς και του ελαιολάδου



Το ελαιόλαδο Μεταγγιτσίου ‘‘Χρυσό Υγρό’’ γνωστό για το ιδιαίτερο άρωμα του (άρωμα αγκινάρας και φρεσκοκομμένου χόρτου), τη χαμηλή οξύτητα και τα χαμηλά ποσοστά στις σταθερές (ΔΚ, Κ270, Κ232) και τα υπεροξείδια, τα υψηλά ποσοστά σε μονοακόρεστο Ελαϊκό οξύ C18:1 σύμφωνα με την επιτροπή Codex Alimentarius, την υψηλή του περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που διαδραματίζουν σημαντικό διατροφικό και βιολογικό ρόλο, καθώς και οι αυστηροί έλεγχοι αλλά και οι προϋποθέσεις-κανόνες που θέτει ο ίδιος ο Συνεταιρισμός ώστε να λάβει το προϊόν, το κάνουν μοναδικό και με ταυτότητα, ταυτότητα σφραγισμένη με βουλοκέρι. Οι συστηματικοί έλεγχοι, ο κωδικός παρτίδας, ο κωδικός παραγωγού, η αρίθμηση φιάλης, η ημερομηνία παραγωγής και τυποποίησης όπως και η σφράγιση της φιάλης με βουλοκέρι είναι ένα μέρος των ενεργειών που έχουν επιλεχθεί ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα του προϊόντος και ταυτόχρονα ο καταναλωτής.
Σειρά ‘‘Αρώματα της Μεσογείου’’, ελαιόλαδο εμπνευσμένο από το αρώματα της και τη χρήση τους μέσα στο χρόνο. Μια καινοτόμος και πρωτοποριακή σειρά παγκοσμίως που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεταγγτσίου Χαλκιδικής και τους ανθρώπους της. Σειρά από Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Μεταγγιτσίου ‘‘Χρυσό Υγρό’’ και μια μεγάλη γκάμα αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών που ευδοκιμούν στη Μεσόγειο και έχουν εκθειαστεί από τον Ιπποκράτη, το Διοσκουρίδη, το Γαληνό, το Θεόφραστο και πλήθος άλλων.
Η σειρά Eλαία, περιλαμβάνει μια γκάμα από συσκευασίες παστεριωμένης και μη παστεριωμένης ελιάς. Ελιές πράσινες Χαλκιδικής γεμιστές με αμύγδαλο, με πιπεριά, με σκόρδο, τσακιστές με λεμόνι, με καυτερή πιπεριά, τσακιστές βιολογικής καλλιέργειας, ολόκληρες, εκπυρηνωμένες, καλαμών, μαύρες και mix salad. Προϊόντα στα οποία εφαρμόζεται σύστημα διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων ΕΛΟΤ EN ISO 22000:2005

Ελιά Γαλανή, πρωτοεμφανιζόμενη παγκοσμίως με στόχο την κορυφή. Για πρώτη χρόνια, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταγγιτσίου θα παρουσιάσει και θα θέσει στη διάθεση του καταναλωτή σε περιορισμένες ποσότητες την ελιά της γηγενής ποικιλίας Γαλανή που ευδοκιμεί στο Μεταγγίτσι. Η γλυκιά γεύση του ελαιοκάρπου και το άρωμα είναι τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ποικιλίας που την κάνουν να ξεχωρίζει σε σχέση με άλλες ποικιλίες ελιάς. Η ‘‘Γαλανή’’ θα κυκλοφορήσει ως τσακιστή ελιά με παραδοσιακό τρόπο και σε παστεριωμένες συσκευασίες όπου θα εφαρμόζεται σύστημα διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 22000:2005.

Οι νέες, συλλογικές ιδέες είναι το Μότο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής που κατάφερε εμπράκτως να πρωτοπορήσει σε παγκόσμια κλίμακα σε προϊόντα, διατηρώντας ως κινητήριο μοχλό για όλη την πορεία του τη συνεταιριστική ιδέα, προστατεύοντας τους παραγωγούς, το ίδιο το προϊόν και τον καταναλωτή. Έχοντας όραμα, επιδιώκοντας την έγκυρη και ορθή ενημέρωση των παραγωγών και του προσωπικού για τη βελτίωση των καλλιεργειών και των προϊόντων ως την τελική τους μορφή, επιλέγοντας την έρευνα για τη βελτίωση του πρωτογενή τομέα και των τελικών προϊόντων, ανταποκρινόμαστε στην ανταγωνιστική αγορά στοχεύοντας στην ποιότητα, στην προστασία του καταναλωτή και στη διασφάλιση του μόχθου των παραγωγών.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πραγματικα ειμαστε προικισμενοι απο τους παππουδες μας που μας αφησανε αυτη την πολυποθητη "γαλανη" ελια η οποια μας προσφερει μοναδικη ποιοτητα καλυτερη απο οποιαδηποτε αλλη ποικιλια και το σημαντικοτερο χωρις ιδιαιτερη προσοχη βγαζει κορυφαια χαμηλες τιμες οξυτητας και αρωμα που τα κατωγια μας πλημμυριζουν απο αυτο!!!αξιζει ισως να σημειωθει οτι η γαλανη πρασνολια οπως την ξερουμε βρισκεται μεν στην περιοχη του μεταγγιτσιου χαλκιδικης αλλα εκτεινεται επισης με αιωνοβια γηραια δεντρα 500+ετων στα Βρασταμα χαλκιδικης που ισως αυτα να αριθμουν και περισσοτερα απο το μεταγγιτσι.με τιμη και ευσημα για την σελιδα σας καρατζιοβαλης δημητριος "ντοναλης"