Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τα εργασιακά

Μετ' εμποδίων προχωρούν οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας για τα εργασιακά, καθώς η συνάντηση που είχε ξεκινήσει στις 10 το πρωί διακόπηκε αιφνιδίως μετά από 2,5 ώρες περίπου.

Η σύσκεψη επαναλήφθηκε στις 3 το μεσημέρι, αφού ο Π.Τόμσεν συνομίλησε με την Κριστίν Λαγκάρντ. Ενδεχομένως, οι διαπραγματεύσεις να συνεχισθούν μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίχουν την κυβέρνηση.

Ο Πολ Τόμσεν αποχώρησε (δύο φορές) από την πρωινή σύσκεψη, λέγοντας ότι θέλει να..... επικοινωνήσει με την κ. Λαγκάρντ. Ο Πολ Τόμσεν δείχνει να τηρεί την πιο σκληρή στάση, ενώ στον αντίποδα οι Ευρωπαίοι είναι πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εργασίας, ο Πολ Τόμσεν δεν ήταν τόσο κάθετος στις θέσεις του, αλλά ανέμενε κατεύθυνση από την επικεφαλής του ΔΝΤ. Οι κ.κ. Μαζούχ (ΕΚΤ) και Μορς (Κομισιόν) είναι «σύμμαχοι» της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το κυριότερο «αγκάθι» στις συζητήσεις είναι η κατάργηση των ωριμάνσεων (τριετιών) που ζητεί, μεταξύ άλλων, η τρόικα, ενώ φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση στο θέμα των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης.

Συγκεκριμένα, για τις αποζημιώσεις φαίνεται ότι συμφωνήθηκε να μην αλλάξουν οι σχετικές ρυθμίσεεις έως τα 16 χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο για πλαφόν έξι μισθών για τις αποζημιώσερις άνω των 16 ετών.
Το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να αποτρέψει την απαίτηση της τρόικας για κατάργηση των τριετιών και επιδομάτων, όπως το επίδομα γάμου, σταδιακά από έως το 2015, αντιπροτείνοντας την αντικατάσταση των τριετιών με επίδομα προϋπηρεσίας ή τη μείωση του ποσοστού υπολογισμού των τριετιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις αποζημιώσεις απόλυσης το υπουργείο Εργασίας προτείνει να ισχύσει το νέο καθεστώς των μειωμένων έως 50% ποσών για όσους εργαζόμενους αλλάζουν εργοδότη, δηλαδή για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ συζητά τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης σε ένα έως τρεις μήνες.

Για τους ήδη απασχολούμενους στον ίδιο εργοδότη, το υπουργείο ζητεί να μη θιγούν.

Για τις πολυετίες του διατηρούμενου στα 586 ευρώ κατώτατου μισθού, το υπουργείο επικαλείται το «πάγωμα» των ωριμάνσεων που ισχύει σε όλους τους κλάδους μέχρις ότου μειωθεί στο 10% η ανεργία.

Για την εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου με ατομική συμφωνία, το υπουργείο θα θέσει ως προϋπόθεση να υπάρχουν συλλογικές συμφωνίες για την απασχόληση σε εξαήμερη βάση, με ενδεκάωρη ημερήσια ανάπαυση και τήρηση των 40 ωρών την εβδομάδα.

ΣΥΡΙΖΑ: Συνυπεύθυνη η κυβέρνηση

«Τις εκβιαστικές απαιτήσεις της τρόικας και τις πρόσκαιρες αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων σε αυτές,  θα τις διαδεχτεί η άνευ όρων παράδοση της κυβέρνησης σε ό, τι της ζητηθεί. Εξάλλου, το δεδομένο και ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο της λιτότητας και των οριζόντιων περικοπών όχι μόνο δεν αμφισβητείται από την κυβέρνηση, αλλά είναι τέτοια η δέσμευσή της στην εφαρμογή του και η αδυναμία της να διαπραγματευτεί το παραμικρό, που ενθαρρύνει την τρόικα σε ακόμα πιο σκληρές απαιτήσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Σε κάθε περίπτωση, η πραγματική στόχευση του μνημονίου που συνδιαμορφώνουν και συναποφασίζουν η ελληνική κυβέρνηση μαζί με την τρόικα δεν είναι η μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά η κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις, η διάλυση του κοινωνικού κράτους», τονίζεται.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: