Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Μεταλλεία Κασσάνδρας : Πράσινο φως στα μεταλλεία χρυσού

Το Συμβούλιο Επικρατείας έδωσε το πράσινο φως στην TVX για τη συνέχιση των έργων.
Οπως αναφέρει το pheme.gr το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή κατοίκων της περιοχής Μεγάλη Παναγιά- Ιερισσού, οι οποίου ζητούν να ανασταλεί η από 29.3.2012 απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, που αφορά την παραχώρηση τμημάτων δημοσίου δάσους (στη θέση Σουριές Σταγείων και Μαντέμ Λάκκος) του δήμου Αριστοτέλη στην εταιρεία εξόρυξης χρυσού.

Η συνολική μεταλλευτική παραχώρηση ανέρχεται στα 264.000 στρέμματα, ενώ η δασική έκταση είναι 4.099,8 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πρόκειται να αποψιλωθούν 3.238,28 στρέμματα από την ευρύτερη περιοχή των 740.000 στρεμμάτων δάσους.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η πραγματοποίηση των έργων που απαιτούνται για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου στις Σκουριές και τον Μαντέμ Λάκκο θα έχει ως συνέπεια, "την αποψίλωση μοναδικής φυσικής περιοχής αρχέγονου δάσους οξιάς και δρυός".

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 398/2012 απόφασή του (πρόεδρος η αντιπρόεδρος κυρία Αικατερίνη Συγγούνα και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) απέρριψαν την αίτηση των κατοίκων, κρίνοντας ότι δεν συντρέχει λόγος να ανασταλούν οι προσβαλλόμενες αποφάσεις, καθώς οι λόγοι που προβάλλουν οι κάτοικοι δεν είναι βάσιμοι.

Οι δικαστές τονίζουν ότι "η υλοποίηση της επένδυσης κρίνεται ιδιαίτερα συμφέρουσα για την εθνική οικονομία, λόγω της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, πρωτογενώς και δευτερογενώς, σε περιοχής με υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και λόγω της απόδοσης μεγάλων χρηματικών ποσών στο κράτος από τη φορολόγηση της δικαιούχου εταιρείας και κυρίως λόγω της ενίσχυσης των εξαγωγών και της θετικής επίδρασης στο ισοζύγιο συναλλαγών της χώρας".

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, υπογραμμίζουν ότι οι εκτάσεις δασών που πρόκειται να αποψιλωθούν για την κατασκευή των επίμαχων έργων εντός των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων Χαλκιδικής "απαρτίζονται μεν, κατά κύριο λόγο, από πυκνά δάση οξιάς και δρυός, δεν υπάγονται, εντούτοις, οι οικότοποι αυτοί σε κάποιο ειδικό καθεστώς προστασίας" και πάντως, όπως έχει κριθεί από το δικαστήριο κατά το παρελθόν (2007), "δεν απαγορεύεται η εξορυκτική εκμετάλλευση ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές".

Οι προσβαλλόμενες πράξεις, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, αφορούν "ένα μικρό ποσοστό δασικής γης σε σχέση με τη συνολική έκταση που έχει παραχωρηθεί, ήδη δε έχουν προχωρήσει αρκετά οι εργασίες υλοτόμησης".

Επίσης, επισημαίνουν ότι προβλέπεται η πλήρης αποκατάσταση της βλάστησης που θα θιγεί, ενώ κοντά στη Μ. Παναγιά και στην περιοχή των Σκουριών προβλέπεται αντιπλημμυρική προστασία.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν επίσης ότι στη σχετική μελέτη αναφέρεται ότι η ανεργία στη Χαλκιδική ανέρχεται στο 20% και η επένδυση δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, καθώς θα απασχολήσει από 892 έως 1.300 εργαζομένους.

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστικής απόφαση επί της κυρίας προσφυγής (αίτησης ακύρωσης) που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι.

pheme.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: