Τις τελευταίες ώρες ένα βίντεο κάνει το γύρο του διαδικτύου και των social media με τίτλο Kony 2012. Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοβουλία χρηστών του διαδικτύου προκειμένου να κάνουν «διάσημο» και να προχωρήσουν στη σύλληψη του νο. 1 καταζητούμενου του Δικαστηρίου της Χάγης, Τζόζεφ Κόνι. Το βίντεο-ντοκιμαντέρ οποίο προωθεί η οργάνωση Invisible Children, με στόχο να γίνει παγκοσμίως γνωστό το όνομα του μακελάρη της Ουγκάντα, ώστε να ασκηθεί πίεση στην αμερικανική κυβέρνηση και να διατηρήσει την στρατιωτική αποστολή στη αφρικανική ήπειρο που έχει στόχο τη σύλληψή του. Ο Τζόζεφ Κόνι και ο Αντιστασιακός Στρατός του Κυρίου (LRA), εδώ και 24 χρόνια απαγάγουν παιδιά, δολοφονούν, βιάζουν γυναίκες και πυρπολούν χωριά στη Βόρεια Ουγκάντα.(video) Από το 2006 δρουν στη Δημοκρατία του Κονγκό, στην Κεντροαφρικανική ∆ηµοκρατία και στο Νότιο Σουδάν. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις έχει απαγάγει περισσότερα από 45.000 παιδιά και έχει εξολοθρεύσει δεκάδες χιλιάδες αμάχους. Παράλληλα έχει εξαναγκάσει δύο εκατομμύρια άτομα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους πάντα στο όνομα της «θεοκρατίας».
Ο Κόνι, ο οποίος καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο από το 2005, κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, έκτοτε κρύβεται σε ζούγκλες εκτός της Ουγκάντας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν τον LRA τρομοκρατική οργάνωση μετά τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου, και το 2008 άρχισαν να στηρίζουν ενεργά τον τακτικό στρατό της Ουγκάντα. Τον περασμένο Οκτώβρη μάλιστα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έστειλε 100 μέλη των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων στην Ουγκάντα ώστε να συμβουλέψουν τους ντόπιους αξιωματούχους στο πώς να αιχμαλωτίσουν ή να σκοτώσουν τον Κόνι.
Το βίντεο μετράει ήδη περισσότερα από επτά εκατομμύρια «χτυπήματα» στο Διαδίκτυο, ενώ αρκετές διασημότητες έχουν στρατευτεί με την οργάνωση. Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν αμφιβολίες για την οργάνωση πίσω από το Kony2012 και τις πολιτικές προεκτάσεις της προσπάθειάς της.
Τα οικονομικά στοιχεία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης δείχνουν ότι μόνο το 32% των 8,6 εκατομμυρίων δολαρίων που ξόδεψε πέρυσι πήγαν σε απευθείας υπηρεσίες. Στο μεταξύ το περιοδικό «Foreign Affairs» την κατηγόρησε ότι «εκμεταλλεύεται γεγονότα για στρατηγικούς σκοπούς».
Οι επικριτές της τονίζουν ότι η εκστρατεία ζητάει από το κοινό να πιέσει τις ΗΠΑ να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τον στρατό της Ουγκάντα, μια οργάνωση που επίσης έχει κατηγορηθεί ότι καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
To βίντεο έχει πάνω από 9 εκ. επισκέψεις μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ τα hashtags #StopKony, Kony2012, Invisible Children και Uganda είναι ανάμεσα στα δημοφιλέστερα στο Twitter.
Δείτε το video:
athina984.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου