Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.comΤετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Χρηματιστήριο Αθηνών: "Χάθηκαν" 147 δισ. ευρώ σε 3,5 χρόνια


Μέσα σε τρισήμισι χρόνια από το ελληνικό χρηματιστήριο "χάθηκαν" 147 δισ. ευρώ, σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης. Εχθές η χρηματιστηριακή αξία των μετοχών του Χ.Α υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 50 δισ. ευρώ, ενώ στα τέλη του 2007, στις αρχές της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η αποτίμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν στα 196,390 δισ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ βρίσκεται...


...σε ιστορικά χαμηλά σε σχέση το ΑΕΠ της χώρας παρά την σημαντική πτώση του ΑΕΠ την τελευταία διετία. Ο δείκτης Κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 25% περίπου, ενώ είχε φτάσει στο 150% κατά τη διάρκεια του 1999.

Στην Ελλάδα η χρηματιστηριακή αξία ανέρχεται μόλις στο 25% του παραγόμενου πλούτου της χώρας όταν στις Ευρωπαϊκές Αγορές προσεγγίζει το 70%.

Στη μείωση της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και οι ρευστοποιήσεις ελληνικών τίτλων από ξένα χαρτοφυλάκια. Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2011 ρευστοποίησαν μετοχές συνολικής αξίας 453,60 εκατ. ευρώ, ενώ από τον Μάιο του 2010 όταν υπογράφηκε το Μνημόνιο έως και τα τέλη Ιουνίου 2011, οι εκροές ανέρχονται σε 949, 71 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη είναι η υποχώρηση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζικών μετοχών με τις εισηγμένες τράπεζες να αποτιμώνται μόλις στα 15 δισ. ευρώ.

Θεωρητικά κάποιος επενδυτής μπορεί να αγοράσει όλες τις εισηγμένες τραπεζικές μετοχές μόλις με 15 δισ. ευρώ! 


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: