Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Το Wikileaks στο enet.gr


Ενεργοποιήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής το mirror site του enet.gr για το Wikileaks. Στη διεύθυνση http://wikileaks.enet.gr μπορείτε να διαβάσετε το σύνολο των πληροφοριών που δημοσιεύονται στον κεντρικό διαδικτυακό κόμβο του Wikileaks, συμπεριλαμβανομένων των τηλεγραφημάτων που προέρχονται στη συντριπτική τους πλειονότητα από πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων τηλεγραφημάτων το Wikileaks δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από...


...πολλές πλευρές. Η Amazon, που φιλοξενούσε τις σελίδες του Wikileaks, επικαλέστηκε προβλήματα ασφαλείας που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις εναντίον του wikileaks.org και προχώρησε στην "έξωσή" του. Το ίδιο συνέβη και με την EveryDNS, που εξυπηρετούσε τη δρομολόγηση προς το wikileaks.org, με αποτέλεσμα το τελευταίο να παραμείνει διαδικτυακώς ανέστιο για πολλές ώρες.
 

Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε αρχικά με την ενεργοποίηση ενός κόμβου στην Ελβετία. Παράλληλα οι διαχειριστές του Wikileaks απηύθυναν πρόσκληση στη διαδικτυακή κοινότητα για τη δημιουργία mirror sites (δηλαδή κόμβων που λειτουργούν ως πιστά αντίγραφα του βασικού site).
 

Πρόκειται για μια παλιά τεχνική που χρησιμοποιείται στο διαδίκτυο προκειμένου η ίδια πληροφορία να διοχετεύεται ταυτόχρονα από πολλές διαφορετικές πλευρές. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η απρόσκοπτη παροχή των πληροφοριών υπό, πρακτικά, οποιεσδήποτε συνθήκες.
 

To mirror site του enet.gr τροφοδοτείται αυτόματα από τους διαχειριστές του Wikileaks. Υπολογίζεται πως σε όλο τον κόσμο λειτουργούν περισσότερα από 2.100 mirror sites του Wikileaks.

 

Τί είναι το Wikileaks

WikiLeaks καλείται ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΜΜΕ ο οποίος δημοσιεύει έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Τον ιστότοπο του οργανισμού, ο οποίος και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2006, διαχειρίζεται η «The Sunshine Press». Μέσα στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, ο ιστότοπος ανακοίνωσε πως η βάση δεδομένων του συμπεριλάμβανε πλέον περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια έγγραφα.

Ο οργανισμός αυτοπεριγράφεται ως «πνευματικό παιδί» Κινέζων αντιφρονούντων, καθώς και δημοσιογράφων, μαθηματικών και νεοσύστατων εταιρείων τεχνολογίας από τις Η.Π.Α., την Ταϊβάν, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική. Δημοσιεύματα εφημερίδων και το περιοδικό «The New Yorker» (7 Ιουνίου 2010) παρουσιάζουν ως ιδρυτή του οργανισμού τον Τζούλιαν Ασάντζ (Julian Assange), έναν Αυστραλό δημοσιογράφο και ακτιβιστή του Διαδικτύου.

Το WikiLeaks έχει κερδίσει ένα σύνολο βραβείων, ανάμεσα στα οποία το Βραβείο Νέου Μέσου (New Media Award) του έγκριτου οικονομικού περιοδικού «The Economist» για το έτος 2008. Toν Ιούνιο του 2009, το WikiLeaks και ο Τζούλιαν Ασάντζ βραβεύτηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία με το UK Media Award (στην κατηγορία «Νέο Μέσο») για τη δημοσίευση το 2008 του κειμένου «Κένυα: Η Κραυγή του Αίματος – Εξώδικες δολοφονίες και εξαφανίσεις » («Kenya: The Cry of Blood – Extra Judicial Killings and Disappearances»), μια έρευνα της Εθνικής Επιτροπής της Κένυας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Kenya National Commission on Human Rights). Το Μάιο του 2010, η «New York Daily News» κατέταξε το WikiLeaks πρώτο στη λίστα των «ιστοσελίδων που θα μπορούσαν να αλλάξουν εντελώς την ειδησεογραφία».
 

Τον Απρίλιο του 2010, το WikiLeaks δημοσίευσε βίντεο από ένα περιστατικό του 2007 οπότε και Ιρακινοί άμαχοι πολίτες θανατώθηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες, σε μια ιστοσελίδα που καλείται Collateral Murder. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, το WikiLeaks δημοσίευσε το «Ημερολόγιο του Πολέμου στο Αφγανιστάν» («Afghan War Diary»), μια συλλογή περισσότερων από 76.900 έγραφα σχετικά με τον Πόλεμο στο Αφγανιστάν τα οποία μέχρι τότε δεν ήταν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. 


Τον Οκτώβριο η ομάδα δημοσίευσε ένα πακέτο περίπου 400.000 εγγράφων υπό τον τίτλο «Ημερολόγιο του Πολέμου στο Ιράκ» («Iraq War Logs») σε συντονισμό με μεγάλους κερδοσκοπικούς οργανισμούς ΜΜΕ. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 28 Νοεμβρίου, το WikiLeaks ξεκίνησε να δίνει στην δημοσιότητα 251.287 διπλωματικά έγγραφα, με την Αμερικανική Κυβέρνηση να κάνει λόγο για «επίθεση κατά της διεθνούς κοινότητας».


Πληροφορίες από Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: