Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Επιστρέφουν χρήματα από το «χαράτσι»

Εμπρακτη δικαίωση, έστω και με πολυετή καθυστέρηση, έρχεται από τα δικαστήρια για χιλιάδες πολίτες που προσέφυγαν για το τέλος β' κατοικίας στη Χαλκιδική, το γνωστό «χαράτσι».
Ηδη, όσες δικαστικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί (περίπου 10) δικαιώνουν τους πολίτες και υποχρεώνουν τη νομαρχία Χαλκιδικής είτε να επιστρέψει τα χρήματα που εισέπραξε για το «χαράτσι», είτε να ακυρωθεί η χρέωσή τους στους βεβαιωτικούς καταλόγους....
Μόνο μέσω του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), που πρωτοστάτησε στον αγώνα για την κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους της νομαρχίας Χαλκιδικής, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 1.000 ατομικές προσφυγές (συνολικά υπολογίζονται σε περίπου 2.000) και ήδη έχουν εκδοθεί οι πρώτες αποφάσεις υπέρ των πολιτών.
«Τα δικαστήρια δικαιώνουν όσους πολίτες έκαναν εμπρόθεσμα προσφυγή, είτε ακυρώνοντας το χρέος για το τέλος β' κατοικίας στους χρηματικούς καταλόγους που στέλνει η νομαρχία, είτε επιστρέφοντας τα χρήματα που έχουν καταβάλει. Είναι και αυτό μια δικαίωση για τον πολυετή αγώνα μας στο συγκεκριμένο ζήτημα που ξεκίνησε με την κατάργηση του τέλους από την 1/1/2008», δήλωσε ο Νίκος Τσεμπερλίδης, πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ.
Το σκεπτικό των αποφάσεων
Στο σκεπτικό των αποφάσεων των διοικητικών πρωτοδικείων αναφέρεται ότι «το κριτήριο της επιλεκτικής επιβολής της επίδικης εισφοράς μόνο στους κατόχους δεύτερης κατοικίας, καθώς και ο καθορισμός του ύψους αυτής με βάση το εμβαδόν της κατοικίας, δεν είναι συναφή με τον επικαλούμενο σκοπό (ανταπόδοση) της εισφοράς αυτής... Και τούτο διότι οι υπηρεσίες αυτές συνιστούν έργα κοινής ωφέλειας που χρησιμοποιούνται ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους κατοίκους των παραπάνω ΟΤΑ (μόνιμους και μη)... Το δικαστήριο κρίνει ότι με τις ως άνω κανονιστικές αποφάσεις, δεν επιβλήθηκε ανταποδοτική εισφορά ή τέλος, κατά το άρθρο 82 παρ. 2 του Π.Δ. 30/1996 αλλά φόρος επί της ακίνητης περιουσίας των κατόχων δεύτερης κατοικίας. Κατά συνέπεια οι πράξεις αυτές είναι μη νόμιμες...».
Για τους λόγους αυτούς το δικαστήριο «δέχεται την προσφυγή, ακυρώνει τις εγγραφές του προσφεύγοντος στους βεβαιωτικούς καταλόγους και διατάσσει την απόδοση του καταβληθέντος παράβολου στον προσφεύγοντα».
Δικαίωση και... απογοήτευση
Η ηθική δικαίωση είχε έρθει τρία χρόνια νωρίτερα με την απόφαση της νομαρχίας να καταργήσει το ανταποδοτικό τέλος, θεωρώντας ότι περισσότερα προβλήματα δημιούργησε από τα ενδεχόμενα οφέλη που θα μπορούσε να επιφέρει.
Παρ' όλα αυτά, οι εκπρόσωποι του ΚΕΠΚΑ δηλώνουν απογοητευμένοι για τη στάση των καταναλωτών, μετά την κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους.
«Στο θέμα αυτό αγωνιστήκαμε από την πρώτη στιγμή και πετύχαμε την κατάργησή του. Το όφελος για τους 55.000 ιδιοκτήτες εξοχικών ανέρχεται σε περίπου 3 εκατ. ευρώ. Ομως ενώ είχαμε την εγγραφή 1.600 καταναλωτών στο ΚΕΠΚΑ για το θέμα του τέλους στη Χαλκιδική, από αυτούς έχουν απομείνει μέλη μας μόνο 351. Ουσιαστικά, για να μην πληρώνουν μια μικρή ετήσια συνδρομή, δεν αναγνωρίζουν τις προσπάθειες και δεν ενισχύουν την ανεξαρτησία και διεκδικητική παρουσία του ΚΕΠΚΑ», σημείωσε η γενική γραμματέας του ΚΕΠΚΑ, Ευαγγελία Κεκελέκη.
Σημειώνεται ότι το 2008 έγιναν στο ΚΕΠΚΑ 2.855 καταγγελίες πολιτών για το «χαράτσι», το 2009 περιορίστηκαν στις 825, ενώ ακόμη και φέτος, το πρώτο τετράμηνο, υποβλήθηκαν για το ίδιο θέμα 172 παράπονα - καταγγελίες καταναλωτών.
Το ιστορικό
Το ανταποδοτικό τέλος β' κατοικίας στη Χαλκιδική αποφασίστηκε από τη νομαρχία στις 28 Δεκεμβρίου 1999, εφαρμόστηκε από την 1η Ιανουαρίου 2001 και διατηρήθηκε επί επτά χρόνια.
Σε γνωμοδοτήσεις τους τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, καθώς και ο Συνήγορος του Πολίτη είχαν επισημάνει ότι «δε συγκεντρώνει τα στοιχεία ανταποδοτικού τέλους» και ότι «πάσχει από πλευράς νομιμότητας».
Δικαστικές αποφάσεις από τα διοικητικά πρωτοδικεία, από το 2003 και έπειτα, χαρακτήριζαν την εισφορά παράνομη και αντισυνταγματική, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά την προσφυγή του ΚΕΠΚΑ και 204 πολιτών, έπειτα από πέντε αναβολές δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, θεωρώντας άκυρη την προσφυγή για τεχνικούς λόγους.
Το 2007, μετά την αλλαγή της διοίκησης στη νομαρχία Χαλκιδικής, ο νεοεκλεγείς νομάρχης, Αστέριος Ζωγράφος, προχώρησε στην κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους β' κατοικίας, όμως δεν ήταν δυνατή η διαγραφή των χρεών για την περίοδο 2001 - 2007, καθώς έχουν εγγραφεί στους προϋπολογισμούς των ετών αυτών, με συνέπεια το σίριαλ με το «χαράτσι» να συνεχίζεται... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: