Ενα ακόμη, ίσως το πιο ισχυρό, «χτύπημα» δέχτηκε από το βράδυ της Τετάρτης ο ελληνικός τουρισμός, με τις συστάσεις προς το παρόν -και όχι επίσημες ταξιδιωτικές οδηγίες- από τη Βρετανία, τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ προς τους πολίτες τους να αποφεύγουν τις επόμενες ημέρες τα κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί....
Ξενοδόχοι, τουριστικοί παράγοντες και επιχειρηματίες φοβούνται ότι οι συστάσεις αυτές θα εξελιχθούν σε ντόμινο τουριστικών οδηγιών, με τραγικές συνέπειες για τη «βαριά» βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό. Εσπευσμένα από χτες το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, ανέλαβε πρωτοβουλίες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ενώ στον ΕΟΤ συστάθηκε ειδική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων.
Σε μια τουριστική σεζόν που ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς, με μείωση των προκρατήσεων, που κυμαίνεται από 10% έως 20%, τα τραγικά γεγονότα της Τετάρτης στην Αθήνα, με το θάνατο των τριών ανθρώπων, έχουν πυροδοτήσει κλίμα ανησυχίας σε όσους προγραμματίζουν να επισκεφτούν την Ελλάδα το καλοκαίρι, κυρίως όμως στους επιχειρηματίες του τουρισμού, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ακυρώσεων από σημαντικές αγορές, όπως η Βρετανία, που διακινεί περισσότερα από 2,5 εκατ. τουρίστες κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα, αλλά και τη Βουλγαρία και τις βαλκανικές χώρες, που αποτελούν το «σωσίβιο» τους ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια.
Δεν υπάρχουν ακυρώσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν μεμονωμένες ακυρώσεις κρατήσεων, κυρίως σε ξενοδοχεία και εκδρομικά πακέτα που περιελάμβαναν την πόλη της Αθήνας.
«Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για συστάσεις και όχι για ταξιδιωτικές οδηγίες. Στη Χαλκιδική δεν έχουμε ακυρώσεις, όμως είμαστε σε συνεχής επαφές και συνεννοήσεις για να μη δημιουργηθούν προβλήματα. Λόγω της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς στη Βουλγαρία, αυτό το τριήμερο αναμένουμε πάνω από 6.000 Βούλγαρους στη Χαλκιδική», τόνισε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.
«Δεν είχαμε ακυρώσεις, κυρίως από τη Βουλγαρία απ' όπου αναμένουμε τουρίστες αυτές τις ημέρες. Συνολικά για τη χώρα είναι σοβαρό το θέμα, κυρίως με την Αγγλία, αλλά και με τις βαλκανικές χώρες. Η χρονιά είναι πολύ κρίσιμη και όλοι καταβάλλουμε προσπάθειες να μην έχουμε επιπτώσεις», πρόσθεσε ο Γιώργος Μπούρος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας.
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακυρώσεις σε ξενοδοχεία και πρακτορεία, όμως σε όλη την τουριστική αγορά επικρατεί "παγωμάρα" και ανησυχία για το καλοκαίρι, τόσο για τον εισερχόμενο, όσο και τον εξερχόμενο τουρισμό», σημείωσε ο Δημήτρης Μαντούσης, πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης.
Επιτροπή διαχείρισης κρίσεων
Εκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε χτες το πρωί το δ.σ. του ΕΟΤ με θέμα τη διαχείριση της κρίσης που κορυφώνεται στο χώρο του τουρισμού υπό τη σκιά των θλιβερών χτεσινών γεγονότων στην Αθήνα, όπου ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις:
1. Να συγκροτηθεί Ειδική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων της οποίας θα προΐσταται ο πρόεδρος του ΕΟΤ.
2. Να ενεργοποιηθούν τα Γραφεία Εξωτερικού όπου σε συνεργασία με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές θα παρακολουθούν την κατάσταση αναφορικά με τις κρατήσεις και την εικόνα του τουριστικού προϊόντος.
3. Να ετοιμάσει πρόταση προς την πολιτική ηγεσία για την εύρεση πόρων για τη σταδιακή αποπληρωμή των χρεών σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ.
4. Να ενισχυθεί η ενεργητική παρακολούθηση και ενημέρωση των ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ.
Χτες από το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, και η υφυπουργός Αντζελα Γκερέκου είχαν διαδοχικές συναντήσεις και συσκέψεις με τους φορείς του τουρισμού με στόχο την αναστροφή του αρνητικού κλίματος για το ελληνικό τουριστικό προϊόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου