Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Βασίλης Τσούγκαρης:ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω γράψει για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, αυτή την ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ χρόνια πάθηση, για τον ΓΟΛΓΟΘΑ που ανεβαίνουν οι ασθενείς που έχουν την πάθηση αυτή και οι οικογένειες τους, για το πόσο δοκιμάζονται – αδικούνται από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ που τους «θεραπεύουν» στο λεπτό, και άλλα πολλά….
Έγραψα, και για τις κατά καιρούς «Νέες Θεραπείες» που εμφανίζονται για την πάθηση, δίνοντας Ελπίδα στους ασθενείς, αλλά όσο γρήγορα εμφανίζονται, ακόμα γρηγορότερα … «εξαφανίζονται».

Από κάποια σκοπιμότητα, οι όποιες ΑΓΩΓΕΣ, χαρακτηρίζονται θεραπείες, μα μόνο κάτι τέτοιο δεν είναι, γιατί η ΘΕΡΑΠΕΙΑ, το λέει και η λέξη, ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ, σε απαλλάσσει από την πάθηση, ενώ οι ΑΓΩΓΕΣ, παλιές και νέες, το μόνο που κάνουν, είναι να «καθυστερούν» την εξάπλωση της ασθένειας στον οργανισμό του ασθενή. Έγραψα πολλές φορές, πως πιστεύω ότι η επιστήμη έχει βρει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ, ΟΧΙ ΑΓΩΓΕΣ, για ΟΛΕΣ τις παθήσεις, αλλά Συνέλληνες, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΑΝ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΓΙΑΤΡΕΥΤΕΙ.
Και πριν συνεχίσω, μια και μιλάμε για λεφτά, διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τα φάρμακα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.
«Αδικαιολόγητα ακριβά τα φάρμακα της σκλήρυνσης!
Το φημισμένο αμερικανικό Ινστιτούτο ICER (Institute for Clinical and Economic Review)  εξέδωσε αξιολόγηση για τα φάρμακα κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης και το συμπέρασμα είναι σοκαριστικό: Το κόστος σχεδόν όλων υπερβαίνει τα οφέλη, που έχουν αξία για τους ασθενείς!
Το ινστιτούτο ICER είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που αξιολογεί την αξία των ιατρικών διαγνώσεων, θεραπειών και καινοτομιών στην υγεία. Για να πετύχει το σκοπό του, πραγματοποιεί αναλύσεις κόστους – αποτελεσματικότητας, αναπτύσσει εκθέσεις χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους ώστε να κάνει πιο εύκολη τη μετάφραση των δεδομένων σε αποφάσεις. Τέλος, καλύπτει ένα μεγάλο κενό, λαμβάνοντας βιώσιμες πρωτοβουλίες με όλους τους εμπλεκόμενους παρόχους υγείας, που είναι υπέρ της χρήσης αποδείξεων με στόχο τη βελτίωση της πολιτικής υγείας.
Η τελευταία αξιολόγησή του βασίστηκε σε μελέτη κόστους – αποτελεσματικότητας με βάση έναν δείκτη με την ονομασία QALY (quality-adjusted life year – ποιοτικά προσδιορισμένων ετών επιβίωσης). Με απλά λόγια, οι ερευνητές του ICER υπολόγισαν το κόστος ανά κερδισμένο έτος QALY για μία σειρά από φάρμακα κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Το μοναδικό φάρμακο που το ICER έκρινε ότι το κόστος του αξίζει με βάση την αποτελεσματικότητά του ήταν το Lemtrada της Sanofi. Το κόστος του ανά κερδισμένο έτος QALY υπολογίστηκε σε 38,000 δολάρια.
Αναλυτικά μπορείτε να δείτε την έκθεση του ICER στην ιστοσελίδα: https://icer-review.org/material/ms-final-report/
Όλα τα υπόλοιπα φάρμακα για τη νόσο αξιολογήθηκαν ως αδικαιολόγητα ακριβά. Γνωστές θεραπείες από τις Novartis, Bayer, TEVA και Biogen είχαν κόστος άνω των 150.000 δολαρίων ανά κερδισμένο έτος QALY. Το υψηλότερο κόστος είχε το νέο φάρμακο Zinbryta της Abbvie με κόστος 207.000 δολάρια.
Θετικά πάντως σχολιάστηκε από το ICER μια νέα θεραπεία με την ονομασία Ocrevus της Roche, για το γεγονός ότι ήταν το πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των υποτροπών και το μοναδικό που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε ασθενείς με πρωτοπαθή προϊούσα μορφή της νόσου. Όμως, το φάρμακο δεν έχει εγκριθεί ακόμη και δεν γνωρίζουμε το κόστος.»
ΠΗΓΗ: virus.com
Όπως βλέπετε Συνέλληνες, εδώ κάτι συμβαίνει….
Πολλά «ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ» με τα φάρμακα, και άλλα τόσα με την Υγεία (και μιλάμε τώρα για την ΕΛΛΑΔΑ, γιατί ΔΕΝ εξαιρούμαστε) κάτι βέβαια που το γνωρίζουν ακόμα και τα παιδιά του νηπιαγωγείου.
Στη χώρα μας, αν ανατρέξουμε την επικαιρότητα, θα δούμε, θα Ξαναδούμε δηλαδή, πως το τοπίο με το φάρμακο είναι «ομιχλώδες», αλλά δεν κουνιέται φύλλο, ενώ οι περιπέτειες των ασθενών και των Ασφαλιστικών Ταμείων, δεν σταματούν.
Μιλώντας με έναν γνωστό μου που κάνει ρεπορτάζ για θέματα υγείας, και σχολιάζοντας το άρθρο αυτό, πληροφορήθηκα πως σύντομα θα βγουν στη φόρα για τη χώρα μας στοιχεία που θα κάνουν πολύ κόσμο να τρέξει να κρυφτεί.
Θα δείξει……

Βασίλης Τσούγκαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: