Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Τι συμβαίνει στην Ελληνικός Χρυσός; Πως η επένδυση στην Χαλκιδική επηρεάζει διευθυντικές θέσεις

Μετά τις αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα της, καναδικών συμφερόντων, Eldorado Gold, τη "σκυτάλη" παίρνει η θυγατρική της Ελληνικός Χρυσός.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το www.capital.gr , ο Δημήτρης Δημητριάδης, από τη θέση του διευθυντή επιχειρηματικής ανάπτυξης θα μεταπηδήσει στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός, αντικαθιστώντας τον Μιχάλη Θεοδωρακόπουλο.
Ο κ. Θεοδωρακόπουλος, που έχει την ιδιότητα του μεταλλειολόγου, ανέλαβε το τιμόνι της Ελληνικός Χρυσός αρχές του 2015, σχεδόν, ταυτόχρονα, με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.  

Η εταιρεία δεν έχει, ακόμη, επισήμως ανακοινώσει την αλλαγή στη διοικητική ιεραρχία της, γεγονός που αφήνει περιθώρια για σενάρια και εικασίες σχετικά με το σκοπό της συγκεκριμένης κίνησης. 
Έτσι, κύκλοι της αγοράς αποδίδουν την αντικατάσταση του Μ. Θεοδωρακόπουλου από τον Δ. Δημητριάδη στις αναταράξεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο το επενδυτικό σχέδιο των Καναδών στη Βορειοανατολική Χαλκιδική. Άλλωστε, την προηγούμενη διετία η επένδυση, που έχει συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, βρέθηκε -και παραμένει σε μεγάλο βαθμό- επί ξυρού ακμής. Και μπορεί οι εργασίες στις Σκουριές να ξεκίνησαν ξανά μετά την προσωρινή αναστολή τους, αλλά ακόμη το ζήτημα με την μέθοδο της μεταλλουργίας χρυσού (flash melting) είναι ανοιχτό.
Να θυμίσουμε ότι χωρίς flash melting το έργο στις Σκουριές δεν "βγαίνει" και εάν δεν επιτραπεί στην εταιρεία να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη μέθοδο, τότε όλη η επένδυση θα μπορούσε να τιναχθεί στον αέρα.
Η "καρέκλα" όμως, του CEO στην Ελληνικός Χρυσός μοιάζει να είναι ηλεκτρική. Της απομάκρυνσης του Μ. Θεοδωρακόπουλου είχε προηγηθεί αυτή του Πέτρου Στρατουδάκη που για μακρύ χρονικό διάστημα διηύθυνε την εταιρεία.
Αλλαγές και στο Βανκούβερ
Πάντως, σχεδόν ταυτόχρονα με τις αλλαγές στην Ελληνικός Χρυσός, δρομολογήθηκε η αντικατάσταση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Eldorado Gold Paul Wright από τον Robert Gilmore που ήταν ο επικεφαλής του ομίλου Goldcorp. Η καναδική πολυεθνική συνόδευσε την απομάκρυνση του ιστορικού -για περίπου 18 χρόνια- στελέχους της με μία λιτή ανακοίνωση. 
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, το γεγονός ότι ο αντικαταστάτης του Wright προέρχεται από την αγορά και όχι από το εσωτερικό της εταιρείας, ίσως να σηματοδοτεί ότι οι Καναδοί βρίσκονται σε αναζήτηση καινούργιας στρατηγικής.
Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε πως επί των ημερών του ο Paul Wright είχε καταθέσει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος ως υπουργός Περιβάλλοντος είχε κάνει λόγο, με δηλώσεις του, για "παιχνίδια" με την μετοχή της Eldorado. Όλα δείχνουν ότι η δικαστική αυτή διένεξη εκτονώθηκε σιωπηρά.
Τα έργα
Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία προσπαθεί να προχωρήσει με τα μέσα που έχει διαθέσιμα. Έτσι, στην Ολυμπιάδα δρομολογεί την έναρξη παραγωγής μέσα στην άνοιξη, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη τις άδειες που χρειάζονται για την έναρξη λειτουργίας των μεταλλείων εκεί.
Στις Σκουριές καθοριστικό ρόλο στην πορεία του έργου θα έχει η έγκριση της μεθόδου flash melting, ενώ στο Πέραμα Έβρου τα επενδυτικά σχέδια παραμένουν "παγωμένα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: