Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Μπουτάρης εκ βαθέων: Μιλά για όλους και για όλα στην ThessNews (ΦΩΤΟ)

Συνέντευξη στον Δημήτρη Συρμάτση || sirmatsis@gmail.com
Η πρώτη συνέντευξη του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη για το 2017. Τι λέει για την παγωμένη αλατιέρα, πως απαντά σε Καλαφάτη-Τζιτζικώστα, τι μήνυμα στέλνει στον Αλ. Τσίπρα για την πρώτη προβλήτα, τι αναφέρει για Κ. Μητσοτάκη - Στ. Θεοδωράκη. Η πρόταση - έκπληξη για τον Ιβάν Σαββίδη. 
 
Το ραντεβού για τη συνέντευξη είχε κανονισθεί για το μεσημέρι της Τρίτης. Ήμουν στο γραφείο του δημάρχου, όταν η πόλη άρχισε να υποφέρει από τον χιονιά. Ο Γ. Μπουτάρης είχε ήδη ενημερωθεί για το πετρωμένο αλάτι και για τις παγωμένες βάνες στις υδροφόρες και έβλεπε από το.....
παράθυρο του γραφείου του να «φρακάρει» η Τσιμισκή μέχρι το δημαρχείο.
Η ειλικρίνειά του για το πατατράκ του δημοτικού μηχανισμού ήταν αφοπλιστική. Δεν δίστασε να το αναφέρει και στον αέρα του Ράδιο Θεσσαλονίκη και στον Στέφανο Διαμαντόπουλο. «Μας πάγωσε το αλάτι» είπε γράφοντας ... ιστορία.
Η συνέντευξη αναβλήθηκε για το βράδυ της Πέμπτης. Μετά από τη δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής και μιας παραίτησης, του γενικού γραμματέα Θ. Ψαρρά, που δεν έγινε δεκτή.

 


Το τι συνέβη την Τρίτη το κατάλαβε όλη η χώρα. Δύο μέρες μετά πώς αισθάνεστε; Είναι το μεγαλ​ύτερο στραπάτσο σαν δήμαρχος;

Όχι, έχει χειρότερα στραπάτσα. Αυτό είναι για μένα, και έχω πάντα αυτήν την αντίληψη, ότι κάθε κρίση, κάθε ατύχημα σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις μια αναθεώρηση πραγμάτων. Υπάρχουν διαδικασίες, υπάρχει η πολιτική προστασία της Περιφέρειας, του Δήμου, υπάρχει το συντονιστικό συμβούλιο, το οποίο το συγκαλέσαμε τον Νοέμβριο και είπαμε τι κάνουμε τον χειμώνα.
Έχει να πέσει χιόνι στην πόλη πάνω από μια πενταετία. Το αλάτι που είχαμε είναι περσινό και φετινό. Το ερώτημα είναι αν έπρεπε να ξαναγίνει το συμβούλιο όταν είχαμε το έκτακτο δελτίο της μετεωρολογικής υπηρεσίας ή όχι. Αυτό είναι ίσως μια λάθος διαδικασία. 

Αναλάβατε την ​ευθύνη. Μήπως θα έπρεπε να «πάρετε» και μερικά κεφάλια;
Αυτό εξαρτάται. Δεν είναι τόσο απλό να «πάρεις» κεφάλια. Είναι μια εύκολη λύση. Μόνο αν αποδειχθεί ότι υπήρχε σοβαρή αμέλεια προσωπική και ότι δεν έγιναν προηγουμένως κάποιες παρεμβάσεις που να διορθώνουν την κατάσταση, τότε προφανώς «παίρνεις» κεφάλια.

Θεωρείτε υπερβολική την​ παρέμβαση εισαγγελέα;
Υπερβολική, με ποια έννοια: Άντε και τι θα βγει; 
Η ευθύνη που αναλά​βατε είναι μια συγγνώμη προς τους Θεσσαλονικείς;
Ζητάω συγγνώμη για την ανωμαλία που προέκυψε. Δεν απολογούμαι ότι εγώ έφταιγα για αυτήν την ιστορία, ζητάω την κατανόησή τους για ό,τι έγινε. Σαν πολιτική ευθύνη, εξακολουθώ και λέω ότι ο δήμαρχος φταίει για όλα. Ό,τι κι αν γίνει, ο δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να το έχει κάτω από την ομπρέλα του και να το καλύπτει. Αν υπήρχαν πράγματα στον δήμο που έπρεπε να τα είχα ήδη προβλέψει ότι δεν πάνε καλά και να τα ‘χα διορθώσει, συγγνώμη που δεν πρόλαβα να τα διορθώσω. 
Στους πολιτικούς επικριτές σας πώς απαντάτε; Σταύρο Καλαφάτη, Απόστολο Τζιτζικώστα;
Και οι δύο είναι ξεκάθαρα αντιπολίτευση. Δεν συνάδει με τον ρόλο του Περιφερειάρχη, ειδικά όταν προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη σχέση μας, να χρησιμοποιεί εκφράσεις του τύπου «ο δήμαρχος αγοράζει αλάτι Ιμαλαΐων».
Από την άλλη, ο Σταύρος είναι υποχρεωμένος να κάνει αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση κατά την παλιά αντίληψη είναι «ό,τι κάνει η διοίκηση είναι λάθος». Εντάξει, Σταύρο μου, είναι λάθος.
Μια καλή κουβέντα όμως δεν βρίσκουν να πουν, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος, για το υπνωτήριο, για τη διαδικασία για τους πρόσφυγες, χωρίς να έχουμε και την ουσιαστική ευθύνη για αυτά τα θέματα. Να πούνε «τα καλά και τα κακά αυτής της διοίκησης είναι αυτά». Δεν σηκώνεται κανένας να το πει.

 

 
Αν αποφασίσει η Πρωτοβουλία να πάω για δήμαρχος το 2019, θα πάω
 
Βρίσκεστε στο μέσον της δεύτερης θητείας σας σε αυτό το δημαρχείο. Θετικό ή αρνητικό πρόσημο στον μέχρι τώρα απολογισμό;
Είμαι σχετικά ευχαριστημένος, γιατί γίνανε πολλά πράγματα τα οποία τα ‘χαμε εξαρχής βάλει σε μια σειρά και αποδώσανε. Αυτό το οποίο έμαθα όλο αυτό το διάστημα είναι ότι θέλει κι άλλες αλλαγές. Το επόμενο χρονικό διάστημα που θα κάνουμε τον καινούριο οργανισμό, μειώνουμε ακόμη περισσότερο τις διευθύνσεις, θα αλλάξω και το σύστημα στις δικαιοδοσίες του κάθε αντιδημάρχου και όχι κάθε αντιδήμαρχο.
Εγώ είμαι της γνώμης μια ομάδα που τραβάει δεν την αλλάζεις. Με αυτήν τη λογική δεν πρόκειται να κάνω μεγάλες αλλαγές στους αντιδημάρχους, στα πρόσωπα. Πιθανότατα θα κάνουμε αλλαγές σε κάποιες αρμοδιότητες.

Νέα πρόσωπα θα δούμε ;
Για την ώρα, δεν έχω ξεκαθαρίσει.

Άλλαξε κάτι ο Γ. Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη;
Έχει αρχίσει να αλλάζει λίγο η νοοτροπία. Όσον αφορά την εξωστρέφεια. Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η συμμετοχή του πολίτη. Παράδειγμα τώρα στα χιόνια. Ούτε ένα μαγαζί δεν καθάρισε το πεζοδρόμιό του. Αυτό είναι μια κοινωνική συμμετοχή. Το ίδιο και ο διαχειριστής της πολυκατοικίας. Όλοι τα περιμένουμε από τον δήμο.
Τι δεν κάνατε ακόμη και θα θέλατε να το κάνετε στα επόμενα 2,5 χρόνια;
Ο βασικός στόχος είναι η αξιοποίηση του δανείου από την ΕΤΕπ για τα έργα τα οποία έχουμε προγραμματίσει, η αξιοποίηση της δωρεάς του ιδρύματος Στ. Νιάρχος και η οριστικοποίηση- ωρίμανση της μελέτης για τη δεύτερη ανάπλαση της παραλίας. Από την παλιά παραλία μέχρι το Μέγαρο Μουσικής. Να κάνουμε την παραλία πιο προσιτή στους ανθρώπους. Αυτό είναι ένα όνειρο. Θα γίνει; Ελπίζω.
 

«Δεν έχουμε σοβαρό πάγκο στην Πρωτοβουλία»

Επιστρέφοντας στα εσωτερικά. Υπάρχει πάγκος στην Πρωτοβουλία;
Εκεί έχουμε προβληματάκι. Δεν έχουμε σοβαρό πάγκο.

Ο Κ. Ζέρβας στη συνέντευξή του στην ThessNews είχε μιλήσει για μόνιμους αντιδημάρχους και μόνιμους συνομιλητές σας.
Ο Κ. Ζέρβας έχει αποκοπεί τελείως από την Πρωτοβουλία. Για μένα ήταν μια πάρα πολύ μεγάλη απογοήτευση. Και δεν σχολιάζω πια οτιδήποτε πει.

Σας πειράζει η εσωκομματική αντιπολίτευση;
Η εσωκομματική αντιπολίτευση υπάρχει και πάντα θα υπάρχει. Όταν τα πράγματα κυλάνε καλά, πάντοτε δημιουργείται, γιατί θεωρούν ότι αυτοί μπορούν να τα κάνουν καλύτερα.

Είναι μέτωπο ή προσωπικές στρατηγικές;
Προσωπικές στρατηγικές είναι.
 
«Δαχτυλίδι δεν θα δώσω»

Ο Ανδρέας Κουράκης στην ThessNews είχε πει ότι υπάρχει Πρωτοβουλία και χωρίς τον Γ. Μπουτάρη. Το πιστεύετε;
Προφανώς. Αναντικατάστατος κανένας.
Έχετε σκεφτεί ποτέ να φύγετε από δήμαρχος;
Το 2019 λήγει η δεύτερη θητεία. Δεν ήρθε η ώρα να το σκεφτώ ακόμα. Έχει να κάνει και με το εάν δεν μπουν σε μια σειρά αυτά που σου είπα πριν.
Εσείς υποστηρίζετε ότι δύο θητείες είναι αρκετές.
Ιδεολογικά εκεί είμαι. Η δημαρχία δεν είναι επάγγελμα. Δύο θητείες, δέκα χρόνια είναι υπεραρκετά. Αλλά εάν δω ότι δεν έχω ολοκληρώσει αυτά που θέλω, τα οποία μόνο εγώ ξέρω, κανείς άλλος, το πιο πιθανό είναι ότι θα κατέβω πάλι.
Μπορεί ο Γ. Μπουτάρης να δώσει δαχτυλίδι πριν το 2019;
Δαχτυλίδι δεν θα δώσω έτσι κι αλλιώς. Αυτό που έχω δηλώσει είναι, αυτός ο οποίος θα είναι υποψήφιος στην Πρωτοβουλία, μηδ’ εμού εξαιρουμένου, θα κάνουμε μια γενική συνέλευση και ας αποφασίσει η πλειοψηφία. Αν η πλειοψηφία πει ότι εσύ, κύριε Μπουτάρη, τράβα σπίτι σου, θα πάω σπίτι μου. Αν αποφασίσει να πάω δήμαρχος, θα πάω. Τόσο απλά.
Μετά από σας μπορεί να σηκώσει το βάρος της Πρωτοβουλίας ο Π. Αβραμόπουλος;
Όλοι μπορούν να το σηκώσουν. Ο καθένας θα δώσει τον δικό του τόνο. Ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος κι εγώ έχουμε και ίδιες και διαφορετικές αντιλήψεις σε πάρα πολλά πράγματα. Ο Παναγιώτης μπορεί να θέλει να δώσει μια διάσταση, αν τελικά προκύψει για δήμαρχος, μια διαφορετική αντίληψη για τις προτεραιότητες.
Θα τον στηρίζατε όμως
Κανέναν δεν θα στήριζα. Θα στήριζα τον υποψήφιο της Πρωτοβουλίας.
Αν ήταν υποψήφιος;
Προφανώς.
 

 

100% καθαρή η διοίκηση Μπουτάρη
Στη συνέντευξή του στην ThessNews ο Σταύρος Καλαφάτης είπε ότι έχετε αποτύχει και πως η διοίκησή σας είναι μνημείο προχειρότητας. Πώς απαντάτε;
Αυτό επιβεβαιώνει τον ξύλινο λόγο του Σταύρου. Ο οποίος λέει ότι εμείς οι Εντάξει είμαστε καλοί, κάνουμε έργα. Η επισήμανση κυριαρχείται από την κατηγορία ότι «είστε ανίκανοι». Ευχαριστώ πολύ.

Θεωρείτε τους Εντάξει συνεχιστές του Παπαγεωργόπουλου ή εκφράζουν κάτι διαφορετικό με τη στάση τους εντός δημοτικού συμβουλίου;
Δεν είναι συνεχιστές του Παπαγεωργόπουλου σίγουρα. Η περίοδος Παπαγεωργόπουλου είχε άλλες αντιλήψεις. Αλλά είναι σαφώς το κακό κομμάτι της ΝΔ.

Για το ζήτημα των διαγωνισμών στην καθαριότητα ξέρω ότι δεσμεύεστε από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά υπάρχει μια ανησυχία. Και μέσα στην Πρωτοβουλία και μέσα στη διοίκηση.
Η ιστορία των διαγωνισμών και των προμηθειών έχει μεγάλο παρελθόν. Δεν είναι τωρινή. Εμφανίζονταν μόνιμα 3-4 για τους διαγωνισμούς. Οι οποίοι είτε μοίραζαν τις δουλειές μεταξύ τους είτε «μαχαίρωναν» ο ένας τον άλλον. Η ουσία είναι αν γίνεται καλά η δουλειά του δήμου και δεν υπάρχουν κομπίνες, κάποιος να φάει λεφτά ή να παραδώσει κάτι ελαττωματικό.
Ας τελειώσει η διαδικασία, το πρώτο αποτέλεσμα από την ΕΔΕ που διέταξα ήταν παραλείψεις και αμέλειες. Δεν θέλω να προκαταλάβω άλλο την τελική κρίση της οικονομικής επιθεωρήτριας. Ας το περιμένουμε. Αν προκύψει κάτι, θα «πέσουν» κεφάλια.

Η αίσθησή σας είναι ότι η διοίκηση Μπουτάρη είναι καθαρή;
Είμαι 100% σίγουρος ότι είναι καθαρή. Ότι δεν έχει οργανωμένο έγκλημα. Ότι μπορεί να έγιναν παραλείψεις ή καθυστερήσεις; Μπορεί. Αλλά οργανωμένο έγκλημα δεν υπάρχει. 
 
 
Με απογοήτευσε ο Τσίπρας  - Να μην πάμε σε εκλογές

Υπάρχει κάτι ανώτερο και πιο τιμητικό που θα σας έκανε να αφήσετε τη δημαρχία;
Υπάρχει. Έχω ένα όνειρο. Να κάνω την «Κιβωτό του Ελληνικού Αμπελώνα». Αυτό είναι μια ιστορία, την οποία ξεκίνησα όταν ήμουν πρόεδρος στην Ένωση Οινοπαραγωγών. Η κιβωτός είναι ένα αμπέλι, 300-400 στρέμματα - ζητήσαμε τότε να μας δώσει το υπουργείο Πολιτισμού το Τατόι -  να φυτέψουμε εκεί την ομάδα των κλημάτων, 1000-2000 κλήματα από κάθε ελληνική ποικιλία, να μεταφερθεί εκεί και το Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου, να γίνει και ένα κέντρο εκπαίδευσης και ενημέρωσης του κόσμου. Αυτό μόνο από τα μπουκάλια που θα πουλάει επί τόπου θα έχει πάνω από 4 εκ ευρώ εισπράξεις τον χρόνο.
Ο κλάδος θα στηρίζει το Ινστιτούτο, θα φροντίζει να μάθει τον κόσμο να γνωρίζει το κρασί, να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα «πίνω με μέτρο» και παράλληλα να έχουμε την προβολή του κρασιού.
Αυτό είναι ένα όνειρο. Δεν θα το κάνω εγώ; Θα το κάνει κάποιος άλλος.


Η αλήθεια είναι ότι σας ρώτησα με το μυαλό στην πολιτική. Σας αφήνει αδιάφορο; Όλοι κάνουν φορέα ή κόμμα στην Κεντροαριστερά. Εσείς έχετε μπει στον πειρασμό; 
Όχι, έχω πει επανειλημμένως ότι πιστεύω πάρα πολύ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι το κύτταρο της καλής λειτουργίας του κράτους. Από εκεί και πέρα δεν με ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή. Ακόμα και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μου έλεγαν πάνε να γίνεις, δεν θα πήγαινα.
Εκλογές θα έχουμε το 2017;
Δεν ξέρω. Οι εκλογές θα δημιουργήσουν μια κατάσταση πολιτικής αστάθειας για έναν - δύο μήνες. Το αποτέλεσμά τους θα είναι πιθανότατα κυβερνήσεις συνεργασιών.  Αυτό σημαίνει κι άλλους κανά δυο μήνες. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Είναι χίλιες φορές καλύτερα να φάμε τον γάιδαρο μέχρι το τέλος, τον τρώμε ήδη.  Και πιστεύω ότι η ΝΔ του Μητσοτάκη -  παρόλο που έχω δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν ψηφίζω ΝΔ - πρέπει να κάνει βαθιές τομές.
Πέρασε η περίοδος των κομμάτων που τα καλύπτουν από τη μία ως την άλλη άκρη. Τι σχέση έχει το ένα από το άλλο άκρο της Νέας Δημοκρατίας;  Να μην πω ονόματα. Ο Μητσοτάκης με ποιους έχει σχέση από τον συρφετό εκεί μέσα;

Έναν χρόνο στην ηγεσία της ΝΔ, θεωρείτε θετικό τον απολογισμό του;
Νομίζω ότι είναι θετικός. Το λένε και οι διάφορες μετρήσεις, όσο αποπροσανατολιστικές να είναι.
Τι μπορεί να αλλάξει αν πάρει την Πρωθυπουργία;
Αυτό που περιμένω από τον Μητσοτάκη, προσωπικά ο ίδιος, είναι να συμφιλιώσει το κράτος με τον πολίτη. Για μένα αυτό είναι η κυριότερη κίνηση που πρέπει να κάνει ένας πολιτικός.
Να μην αισθάνεται ο πολίτης ότι το κράτος τον ληστεύει και είναι εχθρικό και να αισθάνεται το κράτος ότι ο πολίτης δεν είναι κλέφτης και απατεώνας.

Ο Αλ. Τσίπρας σας έχει απογοητεύσει;
Ναι, με απογοήτευσε. Περίμενα από έναν άνθρωπο 40 χρονών, όσο κι αν έχει μεγαλώσει στα αμφιθέατρα, να κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις που να ήταν ουσιαστικές. Στη δική του ιδεολογία. Αλλά να κάνει μεταρρυθμίσεις.
Δεν λέω για τα οικονομικά, δεν τα ξέρει, σε εποπτεία είμαστε, αυτό παρέλαβε, αλλά πράγματα όπως η αποκέντρωση, μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στη λειτουργία του κράτους έχουν μείνει αφόρητα πίσω.

Έχετε μία πολύ καλή σχέση με τον Σταύρο Θεοδωράκη, πιστεύετε ότι αδικείται από τη δημοσκοπική κατάρρευση των ποσοστών του;
Ναι, πιστεύω ότι αδικείται. Αυτός ο διχασμός που υπάρχει στον κόσμο συνθλίβει όλες αυτές τις λογικές φωνές που υπάρχουν. Ο Σταύρος είναι μια πάρα πολύ λογική φωνή. Ένα και ένα κάνουν δύο. Δεν έχει ούτε τερτίπια, ούτε πολιτικό υπόβαθρο για να δηλητηριάζεται σε αυτά που λέει και σε αυτά που κάνει.
Τι χρειάζεται η Κεντροαριστερά; Ηγέτη, αλλαγή πολιτικής; Ποια είναι η άποψή σας;
Καταρχήν και η ίδια η Κεντροαριστερά επηρεάζεται πάρα πολύ, όπως και η Αριστερά, από το σύνδρομο του ΕΑΜ και από την ήττα του εμφυλίου. Και «τώρα νικήσαμε». Πρέπει να το ξεχάσουμε. Να το βάλουμε στην άκρη, πάει πια, φτάνει. Να δούμε με την Κεντροαριστερή ιδεολογία τι μπορούμε να κάνουμε. Να βάλει μέσα και λίγο φιλελεύθερο πνεύμα. Δεν γίνεται αλλιώς.
Δεν λέω τον νεοφιλελευθερισμό. Τα αποτελέσματα της Παγκοσμιοποίησης αρχίζουμε και τα βλέπουμε. Δεν είναι καλά. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος. Κάτι άλλο. Αλλά δεν πρέπει να περάσουμε από τη μία άκρη στην άλλη.

 
«Θα ανακηρύξουμε τον Ιβάν Σαββίδη επίτιμο δημότη της πόλης»
 
Κεφάλαιο πρώτη προβλήτα. Δεν φαίνεται να σας τη δίνει ο Αλ. Τσίπρας. Το τελευταίο σενάριο μιλά για μεγάλη σαλαμοποίηση. Τι σκέφτεστε να κάνετε για να του αλλάξετε άποψη;
Ήδη από την αρχή έλεγα ότι θα είμαι ο τελευταίος που θα φέρει εμπόδιο στην ιδιωτικοποίηση. Εάν η πρώτη προβλήτα είναι σημείο διαμάχης για την ιδιωτικοποίηση.
Αυτό που έχω συζητήσει και με τον Τσίπρα και με τον Φλαμπουράρη και μου έχουν πει είναι ότι «παίρνετε την πρώτη προβλήτα με αυτά τα κτήρια», έχω κουβεντιάσει παράλληλα με όλους τους επενδυτές, τους οποίους δεν ενδιαφέρει η πρώτη προβλήτα, και εάν δεν δημιουργεί πρόβλημα στην ιδιωτικοποίηση και μπορεί να προκύψει μια συμφωνία, με την ευλογία του κράτους, μεταξύ του επενδυτή που θα την πάρει και του δήμου, για μένα είναι καλοδεχούμενη.
Ποιο είναι το ζητούμενο; Πως ο δήμος θα μπορεί να χρησιμοποιεί την πρώτη προβλήτα χωρίς την παραμικρή εξωτερική παρέμβαση. Αν εγώ κάνω μια συμφωνία με τον επενδυτή, οι οποίοι όλοι με διαβεβαίωσαν ότι θα την κάνουμε. Εμείς θέλουμε από την πρώτη προβλήτα να μπορούμε να κάνουμε εκδηλώσεις, χωρίς να ζητάμε κάθε φορά  άδεια. Αν την κάνουμε τη συμφωνία, το ίδιο πράγμα δεν είναι; Βέβαια, όλα αυτά είναι θεωρίες. Εμάς μας έχει δώσει υπόσχεση ο Τσίπρας και περιμένουμε να πραγματοποιηθεί.

Αν υπάρχει όμως μια ανεξάρτητη λιμενική αρχή που θα έχει τον υπαίθριο χώρο, θα αναγκάζεστε να παίρνετε άδεια.
Εκεί μαλώνουμε. Εκεί δεν είναι επενδυτής. Είναι το κράτος. Και από τη στιγμή που είναι χαρακτηρισμένη η πρώτη προβλήτα ότι δεν έχει λιμενικές χρήσεις, η ανεξάρτητη λιμενική αρχή «αντίο».
Γιατί κάνουμε και εμείς λιμενικό γραφείο. Όλη η παραλία πια θα ελέγχεται από εμάς. Μέχρι τώρα η παραλία ελέγχεται από τον ΟΛΘ.

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ μπήκε κόντρα στο θέλω του δήμου. Σας στεναχώρησε αυτό;
Δεν μπήκε όλος ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι μπήκαν, άλλοι δεν μπήκαν. Όμως το υπουργείο Ναυτιλίας, ο Δρίτσας, ο Κουρουμπλής, ο Φλαμπουράρης, ο ίδιος ο Τσίπρας είπε για τον δήμο και την πρώτη προβλήτα.
Εκτός από τη Ρία Καλφακάκου και τον Γιώργο Αβαρλή, δεν ξέρω κανέναν άλλον που να είναι στον ΣΥΡΙΖΑ τον τοπικό. Ποιοι είναι αυτοί δηλαδή; Τι ρόλο παίζουν; Εκτός από ιδεολογικά ότι είναι τοποθετημένοι στον ΣΥΡΙΖΑ, τι ρόλο παίζουν; Μπορούν να επηρεάσουν; Πώς; Να μαζέψουν τον κόσμο και να κάνουν διαδηλώσεις; Κάντε το, παιδιά.
Δεν αλλάζω την άποψή μου.  Και επαναλαμβάνω ότι η πρώτη προτεραιότητα που καθυστέρησε και καθυστερεί - γιατί βάζει το χεράκι της η Cosco, νομίζω- είναι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Και κάθε μέρα που περνάει θα μειώνεται η αξία του. 


Μουσείο Ολοκαυτώματος. Η πόλη έχει καταλάβει τι θα γίνει στα Δυτικά;
Η πόλη δεν το έχει πολυκαταλάβει, διότι δεν το έχουμε ανεβάσει όσο πρέπει. Κρίναμε ότι δεν ήρθε ακόμα η ώρα. Αυτό που πάμε να κάνουμε ξεκινάει από το ότι ο εβραϊσμός της Θεσσαλονίκης είναι μια ιστορία κρυμμένη.  Είναι κρυμμένη ενσυνείδητα μετά το Ολοκαύτωμα. Και δεν ντρέπομαι να πω τη λέξη «ενσυνείδητα». Διότι είναι γνωστό τι αρπαγές γίνανε.
Η εβραϊκή παρουσία στη Θεσσαλονίκη επηρέασε αφάνταστα τη ζωή της πόλης. Και αυτό ο Θεσσαλονικιός δεν το ξέρει. Το μόνο που ξέρει είναι ότι τους σκοτώσανε στο Άουσβιτς.
Δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον, αν δεν ξέρεις το παρελθόν σου. Το παρελθόν της Θεσσαλονίκης είναι σημαντικά εβραϊκό.

Το πολυώροφο κτήριο στο Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό θα λειτουργήσει ως νέο τοπόσημο και ως πόλος έλξης.  Στην παρουσίαση στο δημοτικό συμβούλιο, παντελής απουσία φορέων.
Οι φορείς είναι αδιάφοροι. Ένας από τους λόγους που η Θεσσαλονίκη έχει αυτή τη μιζέρια και μόνο γκρίνια είναι ότι οι φορείς είναι αδιάφοροι.

Ποια είναι η άποψη ενός Αρειανού δημάρχου  για τον Ιβάν Σαββίδη; Θα τον βλέπατε ποτέ πίσω από αυτό το γραφείο;
Δεν ξέρω αν έχει φιλοδοξία να γίνει δήμαρχος της Θεσσαλονίκης. Αυτό που ξέρω είναι ότι είναι ένας άνθρωπος που έχει φανατική ελληνική συνείδηση.  Δεν είναι τυχαίες οι κινήσεις που κάνει.
Κάνει πράγματα και πέρα από την επιχειρηματική λογική. Όπως η μαρίνα που προτείνει να γίνει μπροστά στο Μακεδονία Παλλάς. Είμαι υπέρ της μαρίνας.
Πιστεύω και ωριμάζει μέσα στο μυαλό μου ότι αργά ή γρήγορα θα ανακηρύξουμε τον Ιβάν Σαββίδη επίτιμο δημότη της πόλης.  Το πιστεύω βαθύτατα. Δεν ξέρω πολλούς ανθρώπους που έχουν λεφτά, και σε μια χώρα που είναι άκρως εχθρική για οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, βρίσκεται ένας άνθρωπος ο οποίος δεν καταλαβαίνει τίποτα, καταθέτει κεφάλαια, ξοδεύει λεφτά και δημιουργεί κίνηση. Τι παραπάνω θες από έναν άνθρωπο;   

 
Από το φύλλο της THESSNEWS #36 (14/01/2017-15/01/2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια: