Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Θεσσαλονίκη: Το μεγάλο λάθος γιατρού στην αξονική τομογραφία φοιτητή ανάβει φωτιές!

Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη βρίσκεται γνωστός γιατρός– επεμβατικός ακτινολόγος της Θεσσαλονίκης ο οποίος κατηγορείται ότι απέκρυψε ιατρικό λάθος του, θέτοντας σε θανάσιμο κίνδυνο την υγεία νεαρού φοιτητή. Έπειτα από μήνυση και αγωγή...
τις οποίες κατέθεσε ο παθών η υπόθεση οδηγήθηκε στις αίθουσες των δικαστηρίων, παρά την προσπάθεια του γιατρού να επιτύχει εξωδικαστικό συμβιβασμό προκειμένου να αποφύγει τις δικαστικές περιπέτειες. Η ποινική δίκη, έπειτα από δύο αναβολές τον Φεβρουάριο και τον Δεκέμβριο του 2016 ορίστηκε να διεξαχθεί τον προσεχή Απρίλιο. Η αγωγή εκδικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2015 και το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης επιφυλάχθηκε για την έκδοση απόφασης καθώς αναμένει το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης την οποία διέταξε.


Το κατηγορητήριο της υπόθεσης
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τον Αύγουστο του 2012 ο γιατρός πραγματοποίησε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο επέμβαση στο νεαρό φοιτητή ο οποίος έπασχε από δισκοκήλη. Η επέμβαση έγινε με τη βοήθεια ενός εργαλείου το οποίο απέληγε σε βελόνα μήκους 11 χιλιοστών. Από λάθος του γιατρού η βελόνα αποκολλήθηκε από το εργαλείο και σφηνώθηκε στη σπονδυλική στήλη του ασθενή. Από αμέλεια του γιατρού το περιστατικό δεν έγινε αμέσως αντιληπτό. Ωστόσο, τις αμέσως προσεχείς ημέρες η υγεία του φοιτητή επιδεινώθηκε και όταν ο ασθενής απευθύνθηκε στον γιατρό εκείνος τον καθησύχασε συστήνοντάς του να λαμβάνει αντιφλεγμονώδη και διαβεβαιώνοντας ότι όλα βαίνουν καλώς.
Όμως η επιδείνωση της υγείας του συνεχιζόταν κι έτσι ο ασθενής επισκέφθηκε εκ νέου τον γιατρό ο οποίος τον υπέβαλλε σε μαγνητική τομογραφία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο γιατρός αν και διέγνωσε, μέσω της τομογραφίας, ότι ξένο σώμα (μεταλλική βελόνα) είχε σφηνωθεί στη σπονδυλική στήλη του ασθενή «δεν τον ενημέρωσε ούτε για την παρουσία του, ούτε για τους πιθανούς κινδύνους που διέτρεχε η υγεία του απ’ αυτό και την ανάγκη χειρουργικής αφαίρεσης, ενώ είχε προβλέψει ως ενδεχόμενο η παραμονή της βελόνας στη σπονδυλική στήλη του ασθενούς να του προκαλέσει κίνδυνο ζωής, λ.χ. σηψαιμία».
Αντί αυτών, εκείνος τον καθησύχασε, τον διαβεβαίωσε ότι «η κήλη εμφάνιζε σχετική ελάττωση» και τον ενθάρρυνε μάλιστα, να μεταβεί στη Βουλγαρία για να συνεχίσει τις σπουδές του. Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο ο γιατρός επέδειξε αυτή την εγκληματική συμπεριφορά επειδή «σκοπός του ήταν να αποφύγει τις ευθύνες που θα του αποδίδονταν».
Η περαιτέρω δραματική επιδείνωση της υγείας του ασθενή, ένα μήνα μετά τη χειρουργική επέμβαση, ανάγκασε την οικογένειά του να τον μεταφέρει άρον άρον από τη Βάρνα της Βουλγαρίας πίσω στη Θεσσαλονίκη και να απευθυνθεί σε άλλον γιατρό, ειδικό νευροχειρουργό. Εκείνος διέγνωσε τη σοβαρότητα της κατάστασης, υπέβαλε εκ νέου τον ασθενή σε αξονική τομογραφία όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη του ξένου σώματος στον οργανισμό του. Κατόπιν αυτών, εισήχθη επειγόντως σε άλλο ιδιωτικό θεραπευτήριο και υπεβλήθη αμέσως σε πολύωρη (περί τις οκτώ ώρες) χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της βελόνας.

Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: