Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Δενδροκηπευτικά και κτηνοτροφία «έκαψαν» οι πολικές θερμοκρασίες

Παραμένουν τα προβλήματα από την επέλαση του χιονιά, καθώς οι καλλιέργειες κυρίως κηπευτικών θάφτηκαν στο χιόνι, αρκετές περιοχές είναι αποκλεισμένες, ενώ μετ’ εμποδίων πραγματοποιείται η κυκλοφορία σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της χώρας. Σημαντικές δυσχέρειες αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να φτάσουν στις στάνες τους κι ενώ γράφουν ήδη τις πρώτες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο λόγω των θερμοκρασιών Σιβηρίας, που επικρατούν.
Πολλοί κτηνοτρόφοι δεν καταφέρνουν ούτε να φτάσουν στις στάνες τους, ενώ γράφουν ήδη τις πρώτες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο λόγω των θερμοκρασιών Σιβηρίας, που επικρατούν.

Εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι αναταράξεις στον κλάδο των φρούτων και....
λαχανικών, καθώς αφενός δεν υπάρχουν προϊόντα στα ράφια και αφετέρου το νέο κύμα κακοκαιρίας δημιούργησε επιπλέον ζηµιές σε όλες τις υπό εξέλιξη καλλιέργειες.
«Έχουν έρθει πολύ πίσω τα χειµωνιάτικα λαχανικά, καθώς από την παραµονή της Πρωτοχρονιάς έως τις 2 Ιανουαρίου η θερµοκρασία ήταν υπό το µηδέν», σηµειώνει ο παραγωγός από τα Ίρια Ναυπλίου, Βαγγέλης Λυκουρέντζος. «Το να κοπούν λίγα προϊόντα µε υψηλή τιµή, δε σηµαίνει τίποτα», σηµειώνει ο ίδιος, αφού µια ισχυρή συµπίεση των τιµών είναι πιθανή όταν και αν µαζευτούν όλα µαζί τα κηπευτικά.
Την ίδια ώρα, «αν οι ώρες µε -5οC θερµοκρασία είναι πάνω από δύο, τότε θα καταστραφούν τα δέντρα», λένε παραγωγοί εσπεριδοειδών από τη Λακωνία.

Αναλυτικά πώς διαμορφώνεται η κατάσταση ανά περιοχή:

Κρήτη


Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται το σύνολο του κρατικού μηχανισμού στα Χανιά λόγω της έντονης κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή με κύριο χαρακτηριστικό τις χιονοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Χαρακτηριστικό της εικόνας που υπάρχει είναι ότι το χιόνι έχει σκεπάσει ακόμα και πεδινές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας καθώς όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, «χιονίζει σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 50 μέτρα».

Στα λευκά έχουν «ντυθεί» οι πεδινές περιοχές Περιβόλια Μουρνιές, Νεροκούρου, Ακρωτήρι, πολλά σημεία της πόλης των Χανίων, ενώ τα χιόνια «έφτασαν» μέχρι και το παραλιακό μέτωπο του βόρειου άξονα καθώς και σε σημεία του εθνικού οδικού δικτύου.

Σε ανοικτή γραμμή από νωρίς το πρωί της Κυριακής βρέθηκαν Αντιπεριφέρεια και δήμοι σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ανοικτό το επαρχιακό οδικό δίκτυο. «Καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να κρατήσουμε ανοικτό τουλάχιστον ένα ρεύμα κυκλοφορίας σε κάθε δρόμο.

Οι πολίτες ωστόσο, καλό θα είναι να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους με τα περισσότερα προβλήματα να καταγράφονται στο ορεινό οδικό δίκτυο προς Ομαλό, Παλαιόχωρα, Κίσσαμο και Σφακιά.

Πελοπόννησος

Παγετός και χαμηλές θερμοκρασίες είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στην Πελοπόννησο, όπως λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ενώ όσον αφορά στο οδικό δίκτυο, τονίζει ότι καμία περιοχή δεν είναι αποκλεισμένη.

Ωστόσο, όπως προσθέτει, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κορινθίας και της Αρκαδίας, κυρίως λόγω του παγετού. Επίσης απαραίτητες είναι οι αλυσίδες από το 28ο χιλιόμετρο έως το 42ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας Σπάρτης, μέσω Ταϋγέτου.

Επίσης, η Ντίνα Νικολάκου ανέφερε πως αντιμετωπίστηκαν άμεσα τα πρόσκαιρα προβλήματα με αποκλεισμούς οχημάτων στην περιοχή των Δερβενακίων.

Ακόμη σημειώνει πως με τις συνεχείς ρίψεις αλατιού κατέστη εφικτό να μείνουν ανοικτοί οι δρόμοι στις ορεινές περιοχές, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι υπηρεσίες παραμένουν σε επιφυλακή.

Νησιά Βορείου Αιγαίου


Ο παγετός σε όλο το οδικό δίκτυο του νησιού εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών δημιουργεί τα μεγαλύτερα προβλήματα μετά τη χιονοθύελλα που έπληξε το Σαββάτο τα ξημερώματα και για αρκετές ώρες τη Λέσβο.

Οι κεντρικοί οδικοί άξονες του νησιού είναι ανοικτοί μετά από ολονύκτια μάχη των συνεργείων του Δήμου Λέσβου και της περιφέρειας βορείου Αιγαίου με τον πάγο. Όμως συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή και όχι άσκοπες μετακινήσεις, αφού ο κίνδυνος καιροφυλακτεί σε σημεία που τρέχουν νερά που παγώνουν όπως στο κεντρικό μεγάλο δάσος του νησιού, μετά το χωριό Λάμπου Μύλοι.

Από το πρωί της Κυριακής έχουν συμβεί μικροατυχήματα στο σύνολο τους όταν αυτοκίνητα χωρίς αλυσίδες βγήκαν γλίστρησαν και βγήκαν από το δρόμο.

Ανάμεσα τους και δυο κλούβες της Αστυνομίας αλλά και μια νταλίκα που δίπλωσε και προσωρινά διέκοψε την κυκλοφορία στην περιοχή της Καράβας στο δρόμο Μυτιλήνης - Μανταμάδου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, «οι αλατιέρες συνεχίζουν να επιχειρούν ώστε οι δρόμοι δεδομένων των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν να παραμείνουν ανοικτοί. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν όσοι κινούνται στο ευρύτερο περιφερειακό και αγροτικό δίκτυο όπως οι κτηνοτρόφοι που θα κινηθούν προς τις στάνες τους δεδομένου ότι εκεί δεν έχουν επιχειρήσει συνεργεία».

Την ίδια ώρα σταδιακά ομαλοποιείται η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Χίου. Οι ρίψεις αλατιού αλλά και οι παρεμβάσεις των εκχιονιστικών μηχανημάτων φαίνεται ότι απέδωσαν και το βασικό οδικό δίκτυο της Χίου είναι καθαρό και προσπελάσιμο από ανθρώπους και οχήματα. Ομαλά διεξάγεται η κυκλοφορία στην περιοχή των Αυγωνύμων και των Καρυών, προς τα Καρδάμυλα και την Βολισσό, όπου είχαν παρουσιασθεί τα σημαντικότερα προβλήματα. Καθαρό είναι, επίσης, όλο το οδικό δίκτυο περιμετρικά της Αμανής.

Δωδεκάνησα


Αρκετό χιόνι, κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια στο νησί, έπεσε από το βράδυ του Σαββάτου στις ορεινές περιοχές της Ρόδου και στα γύρω χωριά με αποτέλεσμα από προχθές το βράδυ αλλά και το πρωί της Κυριακής εκατοντάδες κάτοικοι του νησιού να σπεύσουν να απολαύσουν το θέαμα.

Πιο συγκεκριμένα από το βράδυ του Σαββάτου ξεκίνησε να χιονίζει σε αρκετές περιοχές του νησιού, όπως ο Ατάβυρος, ο Προφήτης Ηλίας, ο Έμπωνας, η Σάλακος κ.α., κάτι που σπάνια συμβαίνει στη Ρόδο. Χιόνια επίσης έπεσαν στα χωριά 'Αγιος Ισίδωρος, Κρητηνία, Μονόλιθος και Απόλλωνα. Ήδη τα χωριά αυτά έχουν γίνει πόλος έλξης εκατοντάδων επισκεπτών ενώ δεν έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Αττική

Κλειστοί παραμένουν στην Αττική, λόγω χιονιού, οι δρόμοι προς Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω, Περιφερειακή Πεντέλης, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως τον 'Αγιο Πέτρο και η λεωφόρος Φυλής, από την Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια.

Επίσης απαγορεύεται, από το Σάββατο,η κίνηση των φορτηγών στην παλιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας, μετά τα Βίλια, ενώ τα υπόλοιπα οχήματα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες. Αλυσίδες πρέπει να έχουν τα οχήματα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στην οδό Αγίου Μερκουρίου.

Μακεδονία


Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού. Στην Ημαθία, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, αλυσίδες απαιτούνται στην Εγνατία Οδό από Βέροια προς Κοζάνη από το 235ο έως και το 227ο χιλιόμετρο (κόμβος Πολυμύλου) και από Κοζάνη προς Βέροια από το 227ο έως το 240ο χιλιόμετρο.

Επίσης, αλυσίδες χρειάζονται στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) και Θεσσαλονίκης – Κοζάνης (μέσω Αλεξάνδρειας), αλλά και για τους οδηγούς που θυα κινηθούν προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι και 3-5 Πηγάδια. Εξαιτίας της χιονόπτωσης αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται και μέσα στην πόλη της Νάουσας.

Στην Πέλλα, προβλήματα παρατηρούνται στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο της δημοτικής ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας και προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας. Στην Πιερία, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην εθνική οδό Κατερίνης - Ελασσόνας, από το 15ο έως το 44ο χιλιόμετρο, αλλά και για το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου.

Στη Χαλκιδική, προβλήματα σημειώνονται στις επαρχιακές οδούς Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, Αρναίας – Στανου, Παλιοχωρίου – Μ.Παναγιάς, Μεταμόρφωσης – Μεταγγιτσίου, Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, Παλαιοκάστρου – Ταξιάρχη, Πολυγύρου – Γερακινής, Ν.Μουδανιών – Παλιουρίου, καθώς επίσης στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού από το 65ο έως το 95ο χιλιόμετρο.

Εξαιτίας των χιονοπτώσεων οι αλυσίδες είναι απαραίτητες εντός των οικισμών Πολυγύρου, Ταξιάρχη, Παλαιοκάστρου και σε όλο το οδικό δίκτυο του Αγίου Ορους.

Στις Σέρρες, χρειάζονται αλυσίδες προς το χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά και στις επαρχιακές οδούς Σιδηροκάστρου – Καρυδοχωρίου (από Φαιά Πέτρα έως Καρυδοχώρι), Σερρών – Βροντούς και στη δημοτική οδό από τη διασταύρωση Κορμίστας προς την Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας.

Θεσσαλία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Σκόπελος και το ίδιο αναμένεται να γίνει και για την Αλόννησο, μετά την σφοδρή χιονόπτωση που έπληξε τα δύο νησιά των Σποράδων, όπου το χιόνι στην μεν Σκόπελο έφθασε το 1 μέτρο, ακόμα και μέσα στην Χώρα, στην δε Αλόννησο, στο Πατητήρι, έχει ξεπεράσει και το 1,5 μέτρο.

Η κατάσταση κυρίως στην Αλόννησο είναι απελπιστική, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα κίνησης στο νησί και από τη δημοτική αρχή καταβάλλονται προσπάθειες για την στοιχειώδη αποκατάσταση της ζωής στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι τηλεφωνικές συνδέσεις, αφού δεν ηλεκροδοτείται η Αλόννησος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Παράλληλα δεν υπάρχει υδροδότηση στα κτίρια του νησιού, επειδή δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια λόγω έλλειψης ρεύματος και πολικών θερμοκρασιών.

Οι δρόμοι στην Αλόννησο είναι αδιάβατοι, στο Πατητήρι που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, το χιόνι έχει φθάσει το 1,5 μέτρο, ενώ στην Παλιά Αλόννησο ξεπερνά και τα 2 μέτρα.

Ανάλογες συνθήκες επικρατούν και στους οικισμούς Βότση,Ρουσούμ Γυαλός και Στενή Βάλλα ,όπου είναι αδύνατη η οδική προσέγγιση.

Στην γειτονική Σκόπελο το χιόνι έφθασε το 1 μέτρο στην Χώρα και όλοι οι δρόμοι είναι χιονισμένοι. Κλειστός παραμένει και ο βασικός δρόμος του νησιού από την Χώρα Σκοπέλου προς το Ελιος, το Λουτράκι και τη Γλώσσα, όπου το χιόνι ξεπερνά τα 40 εκατοστά ,σύμφωνα με τον δήμαρχο Χρήστο Βασιλούδη που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Καταβάλλονται προσπάθειες αποχιονισμού των δρόμων, αλλα οι χαμηλές θερμοκρασίες-πρωτόγνωρες για το νησί-έχουν ακινητοποιήσει και τα μηχανήματα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σκοπέλου, το νησί είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζητείται να ληφθεί μέριμνα από την πλευρά της Πολιτείας, για την αποκατάσταση των κανονικών ρυθμών ζωής. Στην χερσαία Μαγνησία τα προβλήματα παραμένουν από τον χιονιά και τις χαμηλές θερμοκρασίες ,παρά τον ήλιο που έκανε την εμφάνισή του στον Βόλο.

Η πρωτεύουσα της Μαγνησίας είναι χιονισμένη και προβλήματα υπάρχουν εξαιτίας του πάγου σε πολλές συνοικίες κυρίως στα προάστια προς το Πήλιο. Στο Πήλιο το χιόνι είναι άφθονο, αλλά ο πάγος δυσκολεύει τις μετακινήσεις με αυτοκίνητα.

Στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου στο Πήλιο χρειάζονται αλυσίδες αφού η θερμοκρασία στα Χάνια είναι στους -13 βαθμούς, ενώ στον Βόλο μόλις και άγγιξε το 0.

Ανοιχτό είναι σήμερα και το χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες του Πηλίου, αλλά παρά το γεγονός ότι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, χρειάζονται τα αυτοκίνητα αλυσίδες ,λόγω του πάγου στο οδόστρωμα.

Επίσκεψη Αποστόλου σε δοκιμαζόμενες περιοχές


Τις χιονόπληκτες περιοχές της Εύβοιας και συγκεκριμένα τις περιοχές Αλιβερίου και Κύμης που δοκιμάζονται από την κακοκαιρία επισκέφθηκε την Κυριακή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής: «Είμαι εδώ για να εκτιμήσω από κοντά τα προβλήματα και τις ανάγκες. Τα βασικά προβλήματα αφορούν τους οδικούς άξονες και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Η πολιτεία πράττει και θα πράξει και στη συνέχεια το καθήκον της. Μετά από επαφή που είχα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η περιοχή θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επικοινώνησα επίσης με τον Υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη και θα έρθουν στην περιοχή επιπλέον εκχιονιστικά μηχανήματα ώστε να απελευθερωθεί το ταχύτερο το βασικό οδικό δίκτυο. Ειδικά για τον αγροτικό χώρο, εμείς ως Υπουργείο θα είμαστε εδώ και την επόμενη μέρα. Με ταχείς ρυθμούς θα υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση για τις πληγείσες κτηνοτροφικές μονάδες ώστε να ενισχυθούν και να αποζημιωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι».

 http://www.agronews.gr/?pid=156&aid=151925&la=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: