Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Τέλος ο φόβος στον Εύοσμο: Συνελήφθη η συμμορία διαρρηκτών - Οι ζημιές που προκάλεσαν και ο τρόπος δράσης τους (ΦΩΤΟ)

Tέλος στον φόβο και τρόμο των καταστηματαρχών του Ευόσμου έδωσε η αστυνομία, καθώς χθες το βράδυ η συμμορία που τάραξε τον δήμο με τις διαρρήξεις, συνελήφθη. Στο Seleo, μίλησαν καταστηματάρχες, αυτόπτης μάρτυρας και ο δήμαρχος του δήμου Κορδελιού-Εύοσμου δίνοντας πληροφορίες για τον τρόπο δράσης της συμμορίας, τις μεγάλες οικονομικές ζημιές και για την μεγάλη έλλειψη αστυνόμευσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη.
Τις πρώτες πρωινές ώρες, της Τρίτης 24 Ιανουαρίου, εντοπίστηκαν, διαδοχικά, οι δράστες, στην....
περιοχή του Κορδελιού και κατόπιν συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Νωρίτερα, είχαν διαρρήξει κατάστημα της περιοχής, αφαίρεσαν χρηματικό ποσό και διάφορα προϊόντα, ενώ στη συνέχεια διέρρηξαν και αρτοποιείο, χωρίς να προλάβουν να αφαιρέσουν κάτι.
Πρόκειται για τρεις άντρες ηλικίας 22, 25 και 31 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της Εγκληματικής Οργάνωσης - σύσταση συμμορίας και των Διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής. Διαπιστώθηκε ότι το όχημα που χρησιμοποίησαν για τις πρόσφατες μετακινήσεις τους, την προσέγγιση των στόχων και την απομάκρυνση από αυτούς, είχε κλαπεί δύο ημέρες πριν, από την περιοχή των Αμπελοκήπων. Μέχρι στιγμής, οι διαρρήξεις που πραγματοποίησαν ανέρχονται στις 10, ωστόσο ακόμα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων.
Μέσα από ρεπορτάζ, σας παρουσιάζουμε το ιστορικό της δράσης της συμμορίας, τον τρόπο δράσης τους αλλά και τις ζημιές που προκάλεσαν.
Ρεπορτάζ: Θεολόγος Ηλιού
Από τα Χριστούγεννα μέχρι και την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, σπείρα διαρρηκτών έχει αναστατώσει τους καταστηματάρχες του Ευόσμου. Οι δράστες χτυπούν με την ίδια μέθοδο, την ίδια ώρα και μερικές φορές στα ίδια μαγαζιά. Τα «χτυπήματα» καταστημάτων με ρούχα, έχουν γίνει στους πιο κεντρικούς οδούς του δήμου, στην οδό Τζαβέλλα, στην Μεγάλου Αλεξάνδρου και στην οδό Σμύρνης.
Τρόπος δράσης των διαρρηκτών
Οι δράστες «χτυπούσαν» πάντα και οι τρεις μαζί και σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως να είναι Ρομά. Πραγματοποιούν τις διαρρήξεις με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και μπαίνουν σκυφτοί στα μαγαζιά, ενώ απ’ έξω τους περιμένει πάντα το αυτοκίνητο. «Κινούνται με κλεμμένα αυτοκίνητα και καλύπτουν τις πινακίδες. Χτυπάνε στις 4:00με 6:00 το πρωί. Εκείνη την ώρα παίρνουν τα σκουπιδιάρικα του δήμου, που προκαλούν θόρυβο και καλύπτει τους ήχους από τους συναγερμούς και το σπάσιμο των τζαμιών» δηλώνει στο Seleoο ιδιοκτήτης καταστήματος στην οδό Τζαβέλλα, Νικόλας Λεμπετλής. Εντύπωση προκαλεί πως ενώ πρόκειται για κεντρικούς οδούς, δεν διστάζουν αλλά και δεν τους εμποδίζει κάποιος. Μάλιστα, στην οδό Τζαβέλλα, υπάρχει πιάτσα ταξί, όμως «οι ταξιτζήδες ακούνε το συναγερμό αλλά δεν δίνουν σημασία» σύμφωνα με τον Νικόλα Λεμπετλή .
Οδός Τζαβέλλα 
euosmos 01
«Ψιλικατζήδες» οι διαρρήκτες;  Καταλήγουν σε λαϊκές τα κλοπιμαία;
Οι δράστες είχαν αδυναμία σε καταστήματα που πουλάνε ρούχα και μέσα σε μια νύχτα, διέρρηξαν έως και 6 καταστήματα. Όλο αυτό το διάστημα από τα καταστήματα που έχουν διαρρήξει πήραν ρούχα, παπούτσια, ταμειακές αλλά ακόμα και κούκλα από βιτρίνα. Καταστηματάρχες μα ενημέρωσαν για πληροφορία που έχουν σχετικά με την τύχη των κλοπιμαίων. Συγκεκριμένα, μερικοί πιστεύουν ότι ο,τι κλέβουν τα δίνουν σε πωλητές λαϊκών αγορών και πουλιούνται σε λαϊκές άλλων δήμων και πόλεων.
Ωστόσο υπάρχει και άλλη άποψη από τον καταστηματάρχη της «Μικρής Πολιτείας», ένα μαγαζί με παιδικά ρούχα, που οι ληστές διέρρηξαν. «Εγώ, υποψιάζομαι και τον δόλο, γιατί κλέβουν σαν ψιλικατζήδες, ίσα –ίσα να κάνουν ζημιά. Παίρνουν λίγα πράγματα και φεύγουν, δεν κάθονται να φορτώσουν πολλά εμπορεύματα» αναφέρει ο καταστηματάρχης.
Ζημιά άνω των 5.000 ευρώ σε κατάστημα – Πήραν και την κούκλα της βιτρίνας
Καταστηματάρχης της οδού Σμύρνης, που «χτυπήθηκε» δυο φορές από τους ληστές μιλάει στο Seleo για την μεγάλη ζημιά που έπαθε. «Μέσα σε ένα μήνα μπήκαν δυο φορές στο μαγαζί μου. Δεν πρόλαβα να αντιδράσω από την πρώτη φορά που έγινε τις ημέρες των Χριστουγέννων και μπήκαν ξανά την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου. Την τελευταία φορά, πήραν 4 με 5 «αγκαλιές» ρούχα. Η ζημιά όμως είναι μεγαλύτερη, καθώς άλλαξα δυο φορές την πόρτα και τις επόμενες ημέρες θα βάλω στόρια. Μου πήραν και την ταμιακή που είχε μέσα 150 ευρώ , αλλά και μια κούκλα από την βιτρίνα που κοστίζει 150 ευρώ. Συνολικά υπολογίζω να μου κοστίσουν και οι δυο διαρρήξεις γύρω στα 5.000 ευρώ».
Ο ίδιος καταστηματάρχης, ξεκαθαρίζει στο Seleo, πως οι διαρρήκτες δεν έσπασαν με τα πόδια τους την τζαμαρία του μαγαζιού του, αλλά με εργαλεία ή μηχάνημα άνοιξαν τρύπα και  μπήκαν. 
Οδός Σμύρνης 
euosmos 02
Αυτόπτης μάρτυρας στο Seleo: «Τους άκουσα που φώναζαν γύρνα πάρε και το μπουφάν…»
Και τις δυο φορές που χτύπησαν σε ένα κατάστημα στην οδό Σμύρνης στον Εύοσμο, ένας αυτόπτης μάρτυρας άκουσε και είδε τους δράστες. «Η πρώτη φορά ήταν τα Χριστούγεννα, άκουσα ένα θόρυβο και βγήκα στο μπαλκόνι να δω τι γίνεται. Η αλήθεια είναι ότι  αν δεν είσαι ξύπνιος, δεν θα ακούσεις τίποτα. Την δεύτερη φορά, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, άκουσα κατά τις 4, πάλι να σπάνε τζαμαρία, είπα δεν είναι δυνατόν… Κι όμως, έκλεβαν το ίδιο κατάστημα. Αφού πήραν τα πρώτα ρούχα, μπήκαν στο αυτοκίνητο και ξανά κατέβηκαν. «Πάρε και το μπουφάν» φώναξαν στον έναν, αλλά ο ίδιος δεν κατάφερε να βγάλει το μπουφάν από την κούκλα της βιτρίνας και έτσι πήρε και την κούκλα. Αμέσως ειδοποίησα τον ιδιοκτήτη και την αστυνομία, αλλά είχαν γίνει καπνός» περιγράφει αυτόπτης μάρτυρας στο Seleo.
Ένα περιπολικό με δυο αστυνομικούς για τον Εύοσμο και του Αμπελόκηπους
Την ώρα που γίνονται οι διαρρήξεις, περιπολία κάνει μόνο ένα περιπολικό με δυο αστυνομικούς. Όπως έγινε γνωστό στους καταστηματάρχες, από το Α.Τ Ευόσμου, η συγκεκριμένη βάρδια καλύπτει τις περιοχές του Ευόσμου και των Αμπελοκήπων, οπότε καταλαβαίνουμε την μειωμένη αστυνόμευση που υπάρχει…
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, κάλεσαν την αστυνομία στην οδό Τζαβέλλα στις 5:25 το πρωί και έφτασε στις 6:05. Βέβαια, δεν ευθύνονται οι αστυνομικοί, καθώς εκείνη την νύχτα έγιναν 6 διαρρήξεις.
Το πρόβλημα της αστυνόμευσης, γενικότερα στη Δυτική Θεσσαλονίκη, τονίζει στο Seleoκαι ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Πέτρος Σούλας. «Είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα περιπολικό εκείνη την ώρα. Όπως γνωρίζεται, δεν μπορεί ο δήμος από μόνος του να λύσει το ζήτημα αυτό. Είμαστε σε επαφή με την νέα ηγεσία της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, που άλλαξε μετά τις κρίσεις και προσπαθούμε να ενισχύσουμε τα τμήματα της Δυτικής Θεσσαλονίκης, γιατί δεν είναι μόνο στον Εύοσμο το πρόβλημα» δηλώνει στο Seleo ο Πέτρος Σούλας.
Αξίζει να σημειωθεί, πως καταστηματάρχες και ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, δηλώνουν πως ο δήμος δεν είχε συχνά τέτοια φαινόμενα. Είναι πρόσκαιρο το φαινόμενο, καθώς σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πρόκειται για συμμορία, που έτυχε να διαλέξει το συγκεκριμένο δήμο.
Φωτογραφίες από καταστήματα του Ευόσμου μετά τις διαρρήξεις 
Φωτογραφία του Lebetlis Nikolas.
Φωτογραφία του Lebetlis Nikolas.
*Καταστηματάρχες και ο αυτόπτης μάρτυρας, θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, για προσωπικούς λόγους. 
seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: