Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Μέτρα ή εκλογές; Τι θα διαλέξει ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΑΚΗΣ ΜΟΣΧΗΣ || smosxis@gmail.com
Το φάντασμα του 2015 πάνω απ’ τη χώρα - Δέχονται τα πάντα, αρκεί να μην τα ψηφίσουν τώρα
Το χειρότερο σενάριο για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα παίρνει σάρκα και οστά μετά την κάθετη και άτεγκτη στάση σύσσωμων των δανειστών του ελληνικού προγράμματος. Οι ελπίδες να διαρραγεί το κοινό μέτωπο αποδείχθηκαν φρούδες, ενώ οι φαινομενικά πιο μετριοπαθείς και εκτιμώμενοι ως πιθανοί σύμμαχοι εντάχθηκαν στο μπλοκ των σκληροπυρηνικών της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, γυρνώντας μας την πλάτη και πετώντας μας την «καυτή πατάτα» της συνέχισης των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.
Η δημιουργική ασάφεια και οι «υποσχετικές» φάνηκε να μην καλύπτουν κανέναν, με αποτέλεσμα να.....
επιμένουν ασυζητητί στην «προληπτική» ψήφιση σκληρότατων μέτρων τα οποία θα αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, από το 2019 και για αρκετά χρόνια. Είναι μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο καταδεικνύεται περίτρανα πως δεν εμπιστεύονται κανέναν και θέλουν να δεσμεύσουν από τώρα την όποια επόμενη κυβέρνηση, τον όποιο πρωθυπουργό φαντάζεται για τον εαυτό του ρόλο αντιμνημονιακού «επαναστάτη».
Πρόκειται για ευθεία βολή προς όλο το εγχώριο πολιτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο θεωρούν επιεικώς αναξιόπιστο. Προφανώς επιθυμούν να ξεμπερδεύουν άπαξ δια παντός με μας και να μην επανέρχονται διαρκώς σε αέναες διαπραγματεύσεις. Γίνεται πανεύκολα αντιληπτό ότι η αμετροέπεια του παρελθόντος, οι ερασιτεχνικές κινήσεις, οι μονομερείς και άστοχες επιλογές, οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων έχουν καταστήσει τη χώρα μας στα μάτια των δανειστών εξαιρετικά αναξιόπιστη.
 
Πόσα γράμματα σου έγραψα χαράματα…
Παρόλο που, όπως αποκαλύφθηκε, ο Ευ. Τσακαλώτος απέστειλε δεύτερη επιστολή προσφέροντας γη και ύδωρ για να ξεμπλοκάρουν οι διαβουλεύσεις, οι δανειστές συντονισμένα πλέον ζητούν «αίμα».
Η επιστολή του υπουργού Οικονομικών περιλαμβάνει:
- Πρόταση για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια και σταδιακή μείωσή του τα επόμενα χρόνια.
- Παράταση του «κόφτη» και για μετά το 2018 με συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων για να τεθεί σε εφαρμογή, εάν υπάρξουν αποκλίσεις από τον στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
- Προτάσεις για τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης, όπως ενέργεια, δημοσιονομικό κενό κ.ά.

Οι κόκκινες γραμμές έγιναν τόσο ωχρές, που σχεδόν δεν φαίνονται. Μοναδικό θέμα πλέον για την κυβέρνηση, κι έτσι όπως εξελίσσεται ζωής ή θανάτου της, αποτελεί η μη ψήφιση όλων αυτών των επώδυνων μέτρων τώρα. Γνωρίζουν καλά ότι τα ισχνά ποσοστά τους θα μετατραπούν σε ανύπαρκτα και θα μπει η «ταφόπλακα» στα όποια όνειρα μακροημέρευσης στην εξουσία ή σε κεντρικό πόλο στο πολιτικό σκηνικό.
 
Ο λόγος σου μας χόρτασε
Μόνο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, εξέφρασε την αντίθεση και τη δυσφορία του για την επιμονή της υπόλοιπης «παρέας» στην ψήφιση σκληρότατων μέτρων-«κάβα». Σε δηλώσεις του λίγο μετά το Eurogroup ο κ. Σαπέν χαρακτήρισε «παράλογο να ψηφίσει η Ελλάδα μέτρα που μπορεί να μη χρειαστούν». Υποστήριξε ότι όντως πρέπει να περιγραφεί το πεδίο απ’ όπου θα ληφθούν μέτρα μετά το 2018, αν χρειαστεί, αλλά προέτρεψε όλους να αρκεστούν σ’ αυτό και να μη ζητούν ψήφισή τους. Μάλιστα υπενθύμισε ότι και οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι τελικά θα πράξουν, αν η Ελλάδα τηρήσει τα υπεσχημένα.
Ήταν ένας από τους πολλούς που εξήραν τα αποτελέσματά μας στην προσαρμογή και χαρακτήρισε τα όσα έχει πετύχει μέχρι τώρα η Ελλάδα «αξιοσημείωτα», ενώ υποστήριξε ότι είναι «εξαιρετικά ελπιδοφόρες» οι ελληνικές επιδόσεις τόσο στον τομέα της ανάπτυξης όσο και στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

 
Βαρεθήκαμε να μας χτυπούν στην πλάτη
Περίπου τα ίδια «κοσμητικά» χρησιμοποίησαν πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις δηλώσεις τους. Πρακτική αξία καμία όμως, αφού ή αποτελούν ισχνή μειοψηφία ή βρίσκονται σε αποδρομή και σε ανίσχυρη θέση ή τα λένε απλά για να τα λένε, εντελώς εθιμοτυπικά. Από συλλογή εγκωμίων μια χαρά τα πήγαμε, από ουσία όμως καμία. Από μπροστά χαμόγελα κι από πίσω «μαστίγωμα». Οι «συνεταίροι» μας εξακολουθούν να επιδίδονται με μεγάλη επιτυχία στην «κολοκυθιά», αφού όλοι παριστάνουν τις μωρές παρθένες και τους αμέτοχους στα εκβιαστικά τελεσίγραφα.
Όλοι δείχνουν τους άλλους ως τους κακούς της υπόθεσης. Το ΔΝΤ αποδίδει την καθυστέρηση στους Ευρωπαίους και σ’ εμάς, η Κομισιόν στον Σόιμπλε, ο Σόιμπλε στο Eurogroup και στην κυβέρνηση. Όλοι λένε «βρείτε τα με τους άλλους κι εμείς εδώ είμαστε».

 
Όλοι παίζουν τα παιχνίδια τους
Τους καλύτερους δυνατούς όρους για τους εαυτούς τους, σε προσωπικό και εθνικό επίπεδο, επιδιώκουν να πετύχουν όσοι συμμετέχουν στο «ελληνικό δράμα». Εκτός απ’ τον «κομπάρσο», εμάς δηλαδή, που κάναμε τα πάντα για να οδηγηθούμε και πάλι σε αδιέξοδο και φυσικά το πετύχαμε με χαρακτηριστική ευκολία.
Τώρα, το Ταμείο θεωρεί το χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο», ακόμα κι αν πετυχαίνουμε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το τέλος του κόσμου (καθιστώντας εξαιρετικά αμφίβολη τη συμμετοχή του χωρίς «κούρεμα» χρέους), ο Ντάισελμπλουμ κοιτάει την καριέρα του και το κόμμα του, ο Μοσκοβισί χάνει τις πλάτες του Ολάντ, η Κομισιόν παίζει αναγκαστικά το παιχνίδι της Γερμανίας, γιατί αν τιναχτεί στον αέρα το πρόγραμμα θα μείνει χωρίς ρόλο, και ο Σόιμπλε ασχολείται με το πώς θα γοητεύσει τον Γερμανό ψηφοφόρο για να μην τον ψάχνει στην Ακροδεξιά.
Όσο είχαμε ωφέλιμο χρόνο να προχωρήσουμε τις διαπραγματεύσεις, να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και να γυρίσουμε σελίδα, εμείς, επιδεικνύοντας τη γνωστή αναβλητικότητα και χαλαρότητα, τον κατασπαταλήσαμε. Δεν πήραμε το μάθημά μας από το Brexit. Τώρα που πέσαμε πάνω στις παγκόσμιες «τεκτονικές» αλλαγές θα οδηγηθούμε ξανά σε βεβιασμένες κινήσεις πανικού, με τα συνήθη αποτελέσματα. Μας το έλεγαν όλοι, σε όλους τους τόνους, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όπως φαίνεται και πάλι μάταια.



Τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θα πείσει, θα υπογράψει ή θα πηδήξει απ’ το σκάφος;
Σιχαθήκαμε να ακούμε τόσα χρόνια για πολιτική λύση κάθε φορά που οι διαπραγματεύσεις βαλτώνουν και η άμμος στην κλεψύδρα τελειώνει. Αυτό το κακοπαιγμένο «δράμα» τελειώνει πάντα με μέτρα-«φωτιά».
Από το Μαξίμου διαρρέουν ότι στο επόμενο διάστημα ο Αλ. Τσίπρας θα εκμεταλλευτεί κάθε επαφή σε επίπεδο ηγετών για να στρίψει «το καράβι». Κορυφαία «ευκαιρία» για πολιτική διαβούλευση σε υψηλό επίπεδο θα δοθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, στις 3 Φεβρουαρίου, ενώ θα εξετασθεί και το ενδεχόμενο για διμερείς επαφές. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει ότι οι «φοβερές» ταμειακές επιδόσεις του 2016 δεν ήταν ούτε τυχαίες ούτε εφάπαξ, αλλά ήταν μόνο η αρχή μιας «μεγαλειώδους» πορείας κατά την οποία όχι μόνο δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα, αλλά θα προκαλέσουμε τον θαυμασμό του κάθε κακόπιστου. Αν πεισθούν οι Θεσμοί ότι η Ελλάδα καλύπτει με ευκολία τους στόχους του προγράμματος, θα εξασθενήσουν και οι πιέσεις για προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων το 2019.

Πανωλεθρία αργότερα ή αξιοπρεπής έξοδος τώρα;
Κι επειδή δεν μας πιστεύουν ούτε για το αν λέμε το πραγματικό μας όνομα, θα οδηγήσουν την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων οπωσδήποτε. Προφανώς βέβαια θα επιχειρηθεί να θυσιαστούν πεδία «Β’ Κατηγορίας» για να σωθούν εμβληματικά, όπως το αφορολόγητο και οι συντάξεις, εννοείται με αμφίβολα αποτελέσματα.
Σε περίπτωση αποτυχίας αυτού του εγχειρήματος, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να μείνει μόνο στην περιγραφή των πιθανών μελλοντικών μέτρων, αποφεύγοντας να τα ψηφίσει, κάτι που θα έκανε την πρόσφατη αποστροφή του «δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα» το ανέκδοτο της χρονιάς.
Κι αυτά είναι τα καλά σενάρια. Αν όμως βρεθεί να επιλέξει μεταξύ συνθηκολόγησης ή εκλογών, τι θα επιλέξει; Να ψηφίσει μέτρα για να μείνει στην εξουσία ελπίζοντας στο μέλλον να ανακάμψει ή να επιλέξει κάλπες για να εξασφαλίσει αιφνιδιασμό των αντιπάλων και αξιοπρεπή έξοδο επενδύοντας στο αντιευρωπαϊκό μένος; Οι εισηγητές των εκλογών θεωρούν ότι δεν θα αντέξει η Ν.Δ. την «καυτή πατάτα» και η χώρα (αν υπάρχει) θα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές, με απλή αναλογική αυτήν τη φορά, για να επιστρέψει ο Αλ. Τσίπρας δικαιωμένος και αναμφισβήτητος ηγέτης.

 
ΣΥΡΙΖΑ ON TOUR
ΣΑΝ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ
«Happy birthday»: Επικοινωνιακό σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών (ποσοστών)
Αγωνιώδεις και πολλές φορές απελπισμένες προσπάθειες καταβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου για να εξωραΐσει την πραγματική κατάσταση στην κοινωνία και να εφοδιάσει με κάποια «όπλα» τους βουλευτές στην αντιμετώπιση του «εχθρού», που είναι η οργή και η δυσαρέσκεια των πολιτών. Έτσι, με αφορμή της συμπλήρωσης 2 ετών διακυβέρνησης, το επικοινωνιακό επιτελείο εκπόνησε και υλοποιεί ένα σχέδιο που αποτελείται από «ραβασάκια» με οδηγίες προς «ναυτιλομένους» μέχρι κεντρική ανοιχτή ομιλία του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζεται μια μεγάλη συγκέντρωση, με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα, στις αρχές Φεβρουαρίου. Καλά θα κάνουμε βέβαια να μην δένουμε κόμπο την ημερομηνία, καθώς λογικά ο πρωθυπουργός θα προτιμήσει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες που αφορούν στην β’ αξιολόγηση, για να μη βρεθεί προ εκπλήξεων που θα μετατρέψουν τις επετειακές εκδηλώσεις σε επικοινωνιακό «Βατερλό».
 
Η «πορεία» προς τον λαό
Παράλληλα, τις προσεχείς ημέρες στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζουν περιοδείες σε όλη τη χώρα. Γι’ αυτό και το Μαξίμου εξέδωσε το γνωστό «σκονάκι», ένα μακροσκελέστατο non paper επιχειρημάτων δηλαδή, που θα χρησιμοποιήσουν όλοι οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά τις επισκέψεις τους στις εκλογικές τους περιφέρειες, για να ανοίξουν τα μάτια σε όσους δεν καταλάβαμε πόσο επιτυχημένη υπήρξε η διακυβέρνησή τους.
Έτσι συντονισμένα, κυβέρνηση και κόμμα θα επιδοθούν στην προσπάθεια αντιστροφής του κάκιστου κλίματος που κυριαρχεί για την κυβερνητική παράταξη στην κοινωνία. Θα ακούτε λοιπόν μονότονα όλους τους κατέχοντες βουλευτικό ή κυβερνητικό αξίωμα να υπερτονίζουν τα «κατορθώματα» της «Αριστεράς» (Πρώτης και Δεύτερης Φοράς) στην Υγεία, στην Παιδεία και στην Κοινωνική Αλληλεγγύη.
Αιχμές της επικοινωνιακής αντεπίθεσης θα αποτελέσουν επιλογές όπως το «δώρο Τσίπρα», το οποίο αρέσκονται να αποκαλούν 13η σύνταξη, παραβλέποντας βεβαίως τις επιπτώσεις του στη διαπραγμάτευση, καθώς και οι «τομές» στην Παιδεία και στην Υγεία, όπως οι 23.000 προσλήψεις αναπληρωτών και «η στελέχωση των νοσοκομείων με μόνιμο και επικουρικό προσωπικό»(!)
thessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: