Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Ιταλία: Το ξενοδοχείο δεν υπάρχει πια - Κανένα ίχνος ζωής μέσα, λένε οι διασώστες

Ηταν όλοι έτοιμοι να φύγουν από το ξενοδοχείο όταν τους καταπλάκωσε η χιονοστιβάδα - Είχαν ετοιμάσει τις αποσκευές τους και περίμεναν τα εκχιονιστικά που δεν έφτασαν ποτέ! - Ανασύρθηκε τέταρτος νεκρόςΣοκ προκαλούν οι μαρτυρίες από την Ιταλία, όπου οι διασώστες δίνουν μάχη στο θαμμένο κάτω από το χιόνι ξενοδοχείο στην Πεσκάρα, την ώρα που οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 30 νεκρούς.Αρχικά είχαν εντοπιστεί μόλις δύο άνθρωποι ζωντανοί καθώς έτυχε εκείνη τη στιγμή να βρίσκονται έξω από το κτήριο, ενώ όπως είπε ο ένας από αυτούς στους διασώστες, η γυναίκα και τα παιδιά του είναι μέσα στα χιόνια!


Ωστόσο, το απόγευμα της Πέμπτης, τα σωστικά συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τρία ακόμη άτομα από τα συντρίμμια, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Canale 5.

Την ίδια ώρα, τέσσερις είναι οι νεκροί που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής.


Την ώρα που οι διασώστες σκάβουν με γυμνά χέρια στο χιόνι σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν τους 22 ενοίκους και τους επτά εργαζόμενους του ξενοδοχείου Rigopiano που αγνοούνται αφού τεράστια χιονοστιβάδα «εξαφάνισε» το κτίριο, μία ανατριχιαστική μαρτυρία βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με φιλικό πρόσωπο ενός εκ των δύο διασωθέντων που κατάφεραν να βρουν καταφύγιο σε αυτοκίνητο έξω από το κτίριο λίγο πριν η χιονοστιβάδα καταπλακώσει το πολυτελές ξενοδοχείο, όλοι οι ένοικοι και οι εργαζόμενοι του Rigopiano ήταν έτοιμοι να το εγκαταλείψουν!

Όπως ανέφερε η ιταλική Rai όλοι οι επισκέπτες είχαν καλύψει τη διαμονή τους και βρίσκονταν μαζί σε ένα χώρο του ξενοδοχείου με έτοιμες τις αποσκευές τους. Περίμεναν, σύμφωνα με τη μαρτυρία, τα εκχιονιστικά μηχανήματα καθώς είχαν ενημερωθεί ότι επρόκειτο να φτάσουν σύντομα. Όμως, η χιονοστιβάδα τους πρόλαβε μετατρέποντας το πολυτελές ξενοδοχείο σε παγίδα θανάτου.

Αναλυτικότερα, ο εργοδότης του 38χρονου μάγειρα Τζαμπιέρο Παρέτε, ο οποίος σώθηκε όταν βγήκε από το κτίριο για να πάρει κάτι από το αυτοκίνητό του, δήλωσε ότι όλοι περίμεναν τα εκχιονιστικά μηχανήματα, τα οποία δεν έφτασαν ποτέ.

«Ο Τζαμπιέρο και οι άλλοι ένοικοι του ξενοδοχείου είχαν πληρώσει. Πήγαν στην ρεσεψιόν και ήταν έτοιμοι να φύγουν μόλις θα ερχόταν το εκχιονιστικό. Τους είχαν πει ότι θα έφτανε στις 15.00, αλλά αργότερα τους ενημέρωσαν ότι θα έφτανε στις 19.00. Είχαν ετοιμάσει τις αποσκευές τους, όλοι οι πελάτες ήθελαν να φύγουν», είπε ο Κουιντίνο Μαρτσέλα, ιδιοκτήτης εστιατορίου και εργοδότης του διασωθέντα.

Ο Μαρτσέλα, μάλιστα, προχώρησε και σε μία ακόμα καταγγελία καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του στην Repubblica μόλις ενημερώθηκε από τον υπάλληλό του για τη δραματική κατάσταση που επικρατούσε, ειδοποίησε τις αρμόδιες αρχές χωρίς, όμως, οι εκκλήσεις του να ληφθούν υπόψη.

«Εχθές στις 17,30 έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον μάγειρά μου μέσω Whatsapp, ο μάγειράς μου που έκανε διακοπές με τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά, έξι και οκτώ ετών. Μου είπε: “Βοήθεια, εδώ έπεσε χιονοστιβάδα, το ξενοδοχείο δεν υπάρχει πια, εξαφανίστηκε, έχει θαφτεί. Σώθηκα, είμαστε δύο, αλλά καλέστε για βοήθεια, καλέστε τους διασώστες”», είπε ο Μαρτσέλα.

«Μέσω της αστυνομίας ζήτησα να με φέρουν σε επαφή με το κέντρο συντονισμού της περιφέρειας. Εκεί μία κυρία μου απάντησε με έναν ιδιαίτερο τρόπο, εντός εισαγωγικών. Μου είπε ότι είχε καλέσει στο ξενοδοχείο δύο ώρες πριν και ότι όλα ήταν εντάξει. Αλλά πώς γίνεται να είναι όλα καλά; Της είπα ότι είμαι τίμιος άνθρωπος και ότι ο μάγειράς μου δεν αστειεύεται με αυτά τα πράγματα. Αλλά δεν θέλησε να με πιστέψει. Εγώ επέμεινα. Κάλεσα όλα τα τηλεφωνικά κέντρα έκτακτης ανάγκης. 115, 112, 118, 117, 113. Τρέλανα τον κόσμο, όταν τελικά στις οκτώ άναψαν τις μηχανές. Στο μεταξύ, επικοινωνούσα μαζί του (με τον μάγειρα) μέσω μηνυμάτων, αλλά και μέσω κλήσεων. Μου έλεγε “βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια”», συνέχισε ο εργοδότης του 38χρονου.

Στη συνέχεια, όπως είπε: «Τον ρώτησα πώς είναι η κατάσταση και μου είπε ότι “είναι όλοι νεκροί”! Το πρωί όταν τον πήραν οι διασώστες με τα σκι, μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη. Μου είπε: “Έχω τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Τα έχασα όλα”.»

Όλα αυτά, ενώ τα μέσα των σωστικών συνεργείων έχουν ξεκινήσει να επιχειρούν σε μία προσπάθεια να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι, παρότι οι αρμόδιοι δεν μπορούν να κρύψουν την απαισιοδοξία τους σχετικά με όσα θα αντικρίσουν όταν φτάσουν στους εσωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου.

«Το ξενοδοχείο δεν υπάρχει πια. Κανένα σημείο ζωής», λένε οι διασώστες

Η χιονοστιβάδα «σάρωσε» τα πάντα στο πέρασμά της. Τα στρώματα των κρεβατιών βρέθηκαν εκατοντάδες μέτρα μακριά από τα δωμάτια, σύμφωνα με τους διασώστες.

Στο σημείο βρίσκονται και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, ενώ οι άνδρες των σωστικών συνεργείων κάνουν λόγο για «καταστροφή» και υποστηρίζουν ότι από τους αγνοούμενους δεν υπάρχουν προς το παρόν σημεία ζωής.

«Το ξενοδοχείο δεν υπάρχει πια. Κανένα σημείο ζωής από τους αγνοούμενους», δήλωσαν οι διασώστες που βρίσκονται στο σημείο.

Υπενθυμίζεται πως από την Τετάρτη η Κεντρική Ιταλία πλήττεται από ισχυρές σεισμικές δονήσεις και σε συνδυασμό με τις σφοδρές χιονοπτώσεις πολλές είναι οι περιοχές που έχουν αποκλειστεί.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, μάλιστα, από εχθές 500 είναι οι δονήσεις που έχουν καταγραφεί, μία κάθε τρία λεπτά.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος επισκέφθηκε το Ριέτι που έχει πληγεί από το σεισμό δήλωσε πως όλες οι υπηρεσίες εργάζονται σκληρά για την προστασία των πολιτών.

Όπως είπε, προτεραιότητα είναι οι διασώστες να προσεγγίσουν όλες τις απομονωμένες περιοχές ώστε να διαπιστώσουν αν υπάρχουν κάτοικοι που κινδυνεύουν.

Με έσωσε το φάρμακο που ήθελε η γυναίκα μου, είπε ο διασωθείς

Ο 38χρονος μάγειρας Τζαμπιέρο Παρέτε μαζί με τον εργαζόμενο του ξενοδοχείου, Φάμπιο Σαλτζέτα, είναι οι μόνοι που έχουν προς το παρόν διασωθεί από το Rigopiano στην Φαρίντολα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του, ο Παρέτε σώθηκε επειδή η σύζυγός του του είχε ζητήσει να της φέρει ένα φάρμακο από το αυτοκίνητο λίγο πριν η χιονοστιβάδα θάψει τα πάντα στο πέρασμά της.

«Η σύζυγός μου είχε πονοκέφαλο και χρειαζόταν ένα φάρμακο που ήταν στο αυτοκίνητο. Βγήκα από το ξενοδοχείο και πήγα στο αυτοκίνητο. Ενώ επέστρεφα στο ξενοδοχείο άκουσα θορύβους και ήχος σαν από τρίξιμο. Τότε είδα το βουνό να πέφτει πάνω στο κτίριο. Παρέσυρε και εμένα, αλλά όχι πλήρως. Είδα ένα μεγάλο μέρος του ξενοδοχείου καλυμμένο. Προσπάθησα να μπω μέσα. Αλλά κινδύνευα να εγκλωβιστώ. Τότε πιάστηκα από ένα κλαδί και κατάφερα να επιστρέψω στο αυτοκίνητο. Μετά συνάντησα τον επιστάτη του ξενοδοχείου και μαζί σημάναμε τον συναγερμό. Από το εσωτερικό του ξενοδοχείου δεν άκουσα θορύβους ή κινήσεις. Η γυναίκα μου και τα παιδιά μου βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια», είπε ο Παρέτε, ο οποίος νοσηλεύεται μαζί με τον εργαζόμενο του Rigopiano με υποθερμία, αλλά η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία.

«Υπάρχουν πολλοί νεκροί», δήλωσε ο επικεφαλής των διασωστών

«Υπάρχουν πολλοί νεκροί», δήλωσε λίγο πριν τις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδος) ο Αντόνιο Κροκέτα, ένας από τους επικεφαλής των ομάδων διάσωσης στο ξενοδοχείο Rigopiano της Ιταλίας, που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα χθες το απόγευμα, μετά τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που χτύπησαν την χώρα.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως οι νεκροί μπορεί να είναι έως και 30, καθώς τουλάχιστον 22 ήταν οι ένοικοι του ξενοδοχείου, μεταξύ των οποίων και δύο μικρά παιδιά. Οι περισσότεροι από αυτούς παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια και τόνους χιονιού, έως αυτή την ώρα, καθώς οι διασώστες, που αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες, κατόρθωσαν να ανασύρουν ένα πτώμα άνδρα από το εσωτερικό του κτηρίου, μετά από πεντέμισι ώρες προσπαθειών.

Το ξενοδοχείο Rigopiano, στην περιοχή Φαρίντολα που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Γκράν Σάσσο, στην ευρύτερη περιοχή της Πεσκάρα υπέστη σοβαρές ζημιές, όταν «θάφτηκε» κάτω από το χιόνι. Ένας πελάτης κατόρθωσε να στείλει μήνυμα μέσω what's app, όπου έγραψε: «Βοηθήστε μας, θα πεθάνουμε από το κρύο»! 



Συνέχεια....

Δεν υπάρχουν σχόλια: