Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Θεσσαλονίκη: Πρώην επιθεωρητής του ΥΠΟΙΚ κατηγορείται για μίζες από επιχειρηματίες

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπεται πρώην επιθεωρητής του Υπουργείου Οικονομικών, κατηγορούμενος ότι εκβίαζε επιχειρηματίες από τους οποίους ζητούσε και έπαιρνε μίζες πολλών χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να «κουρέψει» ή και να σβήσει βεβαιωμένα πρόστιμα.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, ο συνταξιούχος -πλέον- οικονομικός επιθεωρητής αντιμετωπίζει τις πράξεις της.....
εκβίασης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα). Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου θα καθίσει και η σύζυγός του για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Όπως περιγράφεται στο βούλευμα, ο κατηγορούμενος από το 2001 έως το 2003, με την ιδιότητα του οικονομικού επιθεωρητή του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΠΕΚ) Θεσσαλονίκης, «εξανάγκαζε ελεγχόμενους επιχειρηματίες να του καταβάλουν χρηματικά ποσά με την απειλή βλάβης των επιχειρήσεών τους και ειδικότερα ότι θα επέβαλε σ' αυτούς υπέρογκα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις που δήθεν είχαν τελέσει ή πρόστιμα που υπερέβαιναν αυτά που αντιστοιχούσαν σε φορολογικές παραβάσεις που πράγματι είχαν τελέσει».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις επιχειρηματιών κατά το παραπάνω διάστημα ζήτησε και πήρε συνολικά 300.542,92 ευρώ για να σβήσει ή να μειώσει πρόστιμα, με την «ταρίφα» κατά περίπτωση να κυμαίνεται από 20.000 έως 150.000 ευρώ. Ο ίδιος φαίνεται ότι έκανε «κρούση» στους λογιστές των εκβιαζόμενων επιχειρήσεων, βολιδοσκοπώντας τις οικονομικές δυνατότητες των επιχειρηματιών.
Επιπλέον, σε τραπεζικούς λογαριασμούς του ιδίου και της γυναίκας του βρέθηκαν, κατόπιν ελέγχων, αδικαιολόγητες καταθέσεις ύψους 508.000 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο έκανε δεκτή την προηγούμενη εισαγγελική πρόταση, προκειμένου να νομιμοποιήσει τα προερχόμενα από τη δράση του χρήματα προέβη σε αγορές τεσσάρων ακινήτων (στο όνομα το δικό του και της συζύγου του) και Ι.Χ. αυτοκινήτων, επενδύοντας παράλληλα και στο Χρηματιστήριο.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτός από ελεγκτής των ΠΕΚ Θεσσαλονίκης, ο κατηγορούμενος υπηρέτησε ως επιθεωρητής σε διάφορους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Βόρειας Ελλάδας, όπως στις Διευθύνσεις Οικονομικής Επιθεώρησης της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: