Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Η Ελληνική οικογένεια δεν αγοράζει ούτε τα βασικά

Η κατανάλωση της μέσης ελληνικής οικογένειας έχει πέσει σημαντικά, ακόμα και ως προς την προμήθεια βασικών αγαθών. Τι δείχνουν τα στοιχεία.

Διαστάσεις καθίζησης αρχίζει να παίρνει η πτωτική πορεία του τζίρου στην αγορά της λιανικής στην Ελλάδα. Το πιο ενδεικτικό παράδειγμα προέρχεται από το χώρο των σούπερ μάρκετ, που χτυπούν πλέον καμπανάκι συναγερμού. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας, τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, οι πωλήσεις στον κλάδο υποχώρησαν κατά 7,19% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.



Το φαινόμενο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μεμονομένο, αλλά δεν είναι. Ολο το πρώτο εξάμηνο κινήθηκε, κατά μέσο όρο πάνω από το 7%, ως προς την πτώση, ενώ ανάλογη διαγράφεται η πρώτη εικόνα που υπάρχει και για τον Οκτώβριο. Εν προκειμένω, την πρώτη του εβδομάδα καταγράφηκαν απώλειες της τάξεως του 4,3%, ενώ τη δεύτερη εβδομάδα η κάμψη είναι ακόμη μεγαλύτερη, της τάξεως του 5,6%.

Για την ιστορία και όχι μόνο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογη εικόνα εμφανίζει το σύνολο του λιανεμπορίου. Δηλαδή, το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στην αγορά των σούπερ μάρκετ. Αυτό που διαπιστώνουν οι παράγοντες της αγοράς είναι πως η κατανάλωση της μέσης ελληνικής οικογένειας έχει πέσει σημαντικά, ακόμα και ως προς την προμήθεια βασικών αγαθών. Η κρίση, δηλαδή, έχει αρχίσει να «χτυπά» και στον πιο σκληρό πυρήνα...




Δεν υπάρχουν σχόλια: