Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Κλεφτοκοτάδες το 2016

«Αλεπούδες» με δύο πόδια ρημάζουν τα κοτέτσια
 
Επιστροφή στους κλεφτοκοτάδες εν έτει 2016. Το φαινόμενο φαίνεται να παίρνει διαστάσεις με σειρές ληστειών που πλέον δεν καταγράφονται ούτε ως συμβάντα στα αρχεία της αστυνομίας.
Οι επιτήδειοι δείχνουν να «δουλεύουν» με σύστημα, εντοπίζοντας το θύμα, καταγράφοντας όλες τις κινήσεις και χτυπώντας τη νύχτα εκμεταλλευόμενοι τη φυσιολογία της κότας.
Και αν η πρώτη σκέψη όλων πάει σε ληστές που κλέβουν λόγω πείνας, τα γεγονότα οδηγούν σε διαφορετικά συμπεράσματα και δη σε οργανωμένες συμμορίες, που σκοπό έχουν την πώληση των ζωντανών.

 
Το περιστατικό στα Γιαννιτσά
Αφορμή για το ρεπορτάζ της ThessNews στάθηκε μια καταγγελία περί κλοπής πουλερικών από κοτέτσι στα περίχωρα των Γιαννιτσών.
Το θύμα νοίκιασε ένα κτήμα, σε σχετικά απόμερη τοποθεσία, μέσα στο οποίο έχει βάλει ένα κοτέτσι για ιδία χρήση και όχι εμπορία. Μέσα έχει κότες, πάπιες και παλιότερα γαλοπούλες, ώστε να μαθαίνουν και τα παιδιά τα ζώα, αλλά και η οικογένεια να έχει - αυτό που λέμε - το «φρέσκο αυγουλάκι της».

Το κτήμα είναι περιφραγμένο, ενώ και το κοτέτσι διαθέτει πόρτα με κλειδαριές κλπ. Τα ξημερώματα της προηγούμενης Παρασκευής όμως έμελλε να είναι το επόμενο θύμα κλεφτοκοτάδων της περιοχής. Σύμφωνα με το θύμα, οι δράστες μπήκαν από το πίσω μέρος του φράχτη και έκλεψαν συνολικά 37 μεγάλες κότες και μερικά μικρά ράτσας μπράχμα (brahma chicken), ράτσας πολύ διαδεδομένης, καθώς πρόκειται για πουλερικά αρκετά ψηλά σε ύψος, με το βάρος τους να κυμαίνεται γύρω στα 5,5 κιλά για τους πετεινούς και 4,5 κιλά για τις κότες.
«Τα είχα κλειδώσει μέσα στην αποθήκη όταν έφυγα την Παρασκευή. Το Σάββατο το πρωί που πάω να τα ταΐσω, ανακάλυψα ότι ήταν τα πράγματά μου πεταμένα, το διχτάκι της πόρτας σκισμένο και έλειπαν οι κότες μου. Μου άφησαν μόνο 7 μικρά» επισημαίνει στην ThessNews το θύμα.
 
Κόλπο και τακτική
Όπως εξηγεί το θύμα, δεν είναι τυχαίο ότι άφησαν 7 μικρά κοτόπουλα και δεν τα πήραν όλα. «Είναι εσκεμμένο αυτό που κάνουν. Αφήνουν υπολείμματα, για να γίνεσαι ταυτόχρονα και «πελάτης» τους. Όποιος πεινάει θα μπει μέσα και θα τα πάρει όλα. Αυτός που το έκανε είναι αυτός που πουλάει κότες. Σε αφήνει λίγα κομμάτια, για να μην τα παρατήσεις και να ξεκινήσεις ξανά την εκτροφή και μετά από 4-5 μήνες που θα γεμίσει το κοτέτσι σου θα ξανάρθουν» σημειώνει.
Οι κλεφτοκοτάδες περιμένουν μερικές μέρες και ακολούθως πηγαίνουν στα χωριά και με τα αμάξια τους πουλάνε τα ζωντανά. «Πουλάνε με 5 ευρώ μια ζωντανή κότα και ο κόσμος τις αγοράζει για τα κοτέτσια τους χωρίς να ξέρει» αναφέρει το θύμα.
 
Security για τις κότες
Τα περιστατικά φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό αυξάνονται και πληθύνονται στην περιοχή με τις εταιρείες security να δέχονται ήδη κάποιες διερευνητικές προτάσεις για να αναλάβουν τη φύλαξη των κοτετσιών.
«Πήγα και ρώτησα για security. Να μάθω πόσο κοστίζει, τουλάχιστον να ξέρω. Και μου είπαν ότι το ίδιο βράδυ έκλεψαν και έναν ακόμα. Μάλιστα αυτός είχε και συναγερμούς, αλλά κατάφεραν και του πήραν 25 κομμάτια» σχολιάζει το θύμα.
«Ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά και πού θα χτυπήσουν. Τη στήνουν, κάνουν καταγραφή, ξέρουν τα πάντα» συμπληρώνει. Αρωγός στους κλεφτοκοτάδες είναι και η φυσιολογία του πουλερικού. «Η κότα δεν βγάζει φωνή το βράδυ όταν την παίρνεις, γιατί δεν βλέπει» αναφέρει.
Τα χτυπήματα, λέει το θύμα, είναι συχνά. Έχουν αναφερθεί κι άλλα περιστατικά στην αστυνομία, αλλά ούτε μήνυση κατ' αγνώστων δεν κάνουν πια με τον φόβο να μην μπλέξουν.


thessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: