Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.comΔευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

Ξαφνική εμπλοκή στο Eurogroup! O Σόιμπλε δεν επέτρεψε να εκταμιευτεί ολόκληρη η δόση - Η Ελλάδα θα λάβει μόλις 1,1 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται δημοσίευμα των Irish Times εκταμιεύτηκε μόνο το 1,1 δισ. αντί για 2,8 δισ. ευρώ
- Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της Καθημερινής στις Βρυξέλλες, το Eurogroup ολοκληρώθηκε και εκταμιεύτηκε μόνο 1,1 δισ.
- Η επόμενη δόση σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις θα κριθεί σε νέο Eurogroup στις 24 Οκτωβρίου
- Πιθανότατα ο λόγος που δεν εκταμιεύεται ολόκληρη η δόση είναι πως το ελληνικό κράτος δεν έχει δώσει λεφτά στους ιδιώτες για τα χρέη προς αυτούς

Τις τελευταίες ημέρες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε δείξει τα δόντια του απέναντι στην Ελλάδα στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα και προς το ΔΝΤ πως δεν θα υποχωρήσει εύκολα απέναντι στο ελληνικό χρέος.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες από ανταποκρίσεις στις Βρυξέλλες, θέλησε να τιμωρήσει την Ελλάδα και εισηγήθηκε όχι μόνο να κοπεί στα δύο η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά να μην δοθεί ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, παρά το γεγονός πως είχαν καλυφθεί όλα τα προαπαιτούμενα.
Η εισήγηση αυτή με παρέμβαση πολλών ευρωπαίων υπουργών οικονομικών τελικά δεν έγινε δεκτή, αλλά στην Ελλάδα δεν δόθηκε ολόκληρη η δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Αντίθετα, δόθηκε μόλις 1,1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα με επίσημη δικαιολογία πως η χώρα δεν έχει πληρώσει τα χρέη της προς τους ιδιώτες.
Η εμπλοκή αυτή δεν είχε γίνει προφανώς αντιληπτή και από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία νωρίτερα μιλούσε για εκταμίευση της δόσης, χωρίς προβλήματα, ενώ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί έδειχνε σίγουρος και για την τρομερή πρόοδο στην Ελλάδα, αλλά και για την εκταμίευση της δόσης.
Έτσι η υπόλοιπη δόση των 1,7 δισ. ευρώ θα κριθεί στο επόμενο Eurogroup στις 24 Οκτωβρίου.
Με αυτό τον τρόπο, η Γερμανία δείχνει με τον πιο σαφή τρόπο τη δύναμή της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο ΔΝΤ. Όσον αφορά στην Ελλάδα, η γερμανική στάση δείχνει πως ο κ. Σόιμπλε δεν είναι διατεθειμμένος να δείξει καμία ανοχή προς την Ελλάδα και με το παραμικρό ατόπημα ή παράλειψη μπλοκάρει τα πάντα.
Από την άλλη βέβαια αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί να διαχωριστεί και από την άγρια κόντρα Γερμανίας με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος. Με θύμα τον πιο αδύναμο κρίκο, ή την γαζέλα όπως είχε πει ο κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Bloomberg, Γερμανία μπλόκαρε τη δόση δείχνοντας έτσι πως οποιαδήποτε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα γίνει μετά από σκληρή μάχη.
Πραξιτέλης Σαραντόπουλος
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: