Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

«Τρύπα» στα έσοδα από έμμεσους φόρους σε τσιγάρα και καύσιμα

Απώλειες εσόδων, παρά την υπερ-είσπραξη κατά 1,5 δισ. στις καθαρές εισπράξεις στο εννεάμηνο του 2016, δείχνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, κάτι που ενισχύει τις επιφυλάξεις εκ μέρους των δανειστών για την απόδοση παλαιών και νέων φορολογικών μέτρων κατά το 2016 και 2017.
Τα στοιχεία του προϋπολογισμού, που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν πλέον ότι, για παράδειγμα, πριν καν εφαρμοστούν οι αυξήσεις στα τσιγάρα και στα....
καύσιμα, τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης έχουν μειωθεί.
Η κυβέρνηση θέλει να πείσει τους δανειστές, όπως μεταδίδει το newmoney.gr, ότι οι εισπράξεις αυτές θα επαναληφθούν και το 2017, προκειμένου να αποφύγει πιέσεις για πρόσθετα μέτρα.
Επιπλέον έσοδα ήρθαν όμως στο κράτος, με το «μαστίγιο» των κατασχέσεων και με τους φορολογικούς ελέγχους του καλοκαιριού, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να δώσουν «τα ρέστα τους» για να πληρώσουν άμεσους φόρους και περιουσίας.
Ωστόσο οι φορολογούμενοι τον Σεπτέμβριο έμειναν «ταπί και ψύχραιμοι», πληρώνοντας σχεδόν 900 εκατομμύρια ευρώ περισσότερους φόρους από όσους προέβλεπε τον συγκεκριμένο μήνα ο προϋπολογισμός. Έτσι τα έσοδα αυτά έλειψαν από την αγορά και την κατανάλωση.
Ειδικά σε 8 κατηγορίες εσόδων, η υπερείσπραξη ξεπέρασε τον μήνα Σεπτέμβριο κατά 1 δισ. ευρω τους στόχους. Ωστόσο το μισό δισ. από τον ΕΝΦΙΑ ήταν έσοδα που έπρεπε να είχαν εισπραχθεί κανονικά ήδη από τον Αύγουστο (λόγω της παράτασης που δόθηκε στην υποβολή των δηλώσεων). Παρόλα αυτά, συνολικά στο 9μηνο οι φόροι στα ακίνητα εμφανίζουν υστέρηση 110 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους.
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: