Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Μπόρις Μουζενίδης. Ο άνθρωπος που ''έστησε'' τον Ρώσο υφυπουργό, και οδήγούσε το αυτοκίνητο του Πούτιν

Δυο ξένοι στην ίδια πόλη; Ή μήπως δύο συνεργάτες στην ίδια πόλη; Το βέβαιον είναι ότι έχουμε δύο ομογενείς επιχειρηματίες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που τα τελευταία χρόνια το όνομά τους ακούγεται πολύ στη Θεσσαλονίκη.


Τι άλλο κοινό έχουν ο Μπόρις Μουζενίδης και ο Ιβάν Σαββίδης; Στενές σχέσεις με το πολιτικό κατεστημένο στη Μόσχα. Ο μεν Σαββίδης διατέλεσε μέλος της Δούμα, της ρωσικής Βουλής. Ο δε Μουζενίδης σχεδόν μονοπωλεί τους Ρώσους τουρίστες, οι οποίοι φτάνουν στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, κάτι που –όπως λέει η πιάτσα- δε γίνεται χωρίς «πλάτες».
Και πολλοί αναφερόμενοι στις «πλάτες» φωτογραφίζουν τον Σαββίδη. Επιπροσθέτως ο Μουζενίδης έχει την άνεση να στήσει Ρώσο υφυπουργό που έφτασε στη Θεσσαλονίκη για χάρη του, αλλά και να οδηγεί στο Άγον Όρος το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Βλ. Πούτιν, κατά την επίσκεψή του 2005.
Υπογραφή Mouzenidis
Για έξι μήνες κάθε χρόνο, από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο ο δρόμος που οδηγεί από τη Θεσσαλονίκη προς τη Χαλκιδική, η οδός Μουδανίων όπως ονομάζεται, έχει μεγάλη κίνηση. Εκτός από τους Θεσσαλονικείς που πηγαινοέρχονται στα εξοχικά τους όλοι οι ξένοι τουρίστες είτε προσεγγίζουν την περιοχή οδικώς, είτε από αέρος μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία», εξυπηρετούνται από αυτό το δρόμο. Στις διαδρομές κινούνται πολλά τουριστικά λεωφορεία και ανάμεσα τους τα επτά ή τα οκτώ στα δέκα γράφουν επάνω τους «Mouzenidis Travel». Για όποιον δεν κατάλαβε το θέμα είναι σημειολογικό: ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς της περιοχής είναι ο Μπόρις Μουζενίδης, ομογενής από τη Γεωργία και αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια. Μεταφέρει τους περισσότερους τουρίστες που έρχονται στη Β. Ελλάδα από τη Ρωσία και τις άλλες πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες. Και δεν τους μεταφέρει απλώς με τα πούλμαν του γραφείου του. Δεν τους οργανώνει απλώς τις διακοπές. Στις περισσότερες περιπτώσεις τους μετακινεί με τα αεροπλάνα της εταιρίας του και τους φιλοξενεί σε ξενοδοχεία ιδιοκτησίας του στην Ποτίδαια. Μια πλήρης, καθετοποιημένη εξυπηρέτηση, που αν κρίνουμε από την ανάπτυξη του ομίλου αποδίδει. Αν και τα τελευταία δύο χρόνια το εμπάργκο της ΕΕ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και η πτώση που έχει γνωρίσει το ρούβλι, έχει δημιουργήσει προβλήματα.
Εκείνο που παραμένει αδιευκρίνιστο για τον Μουζενίδη είναι η σχέση του με τον Ιβάν Σαββίδη. Επισήμως οι δυο τους γνωρίστηκαν στην Ελλάδα μετά το 2000, χωρίς η σχέση τους να ξεφύγει από το κοινωνικό επίπεδο. Πολλοί, όμως, κουτσομπόληδες πέριξ της πλατείας Αριστοτέλους υποψιάζονται ότι η σχέση τους ξεκίνησε από πολύ παλιά με τη μεσολάβηση πολιτικών προσώπων στη Ρωσία και συνεχίζεται –έστω αφανώς- στην Ελλάδα. Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, της ΣΕΚΑΠ, σειράς ακινήτων, διαχειριστής του Μακεδονία Παλάς και εσχάτως υπερθεματιστής τηλεοπτικής άδειας πανελλαδικής εμβέλειας έχει βέβαια πιο διακεκριμένη επιχειρηματική διαδρομή από αυτήν του Μουζενίδη, αφενός λόγω των μεγάλων πρότζεκτ με τα οποία ασχολείται και αφετέρου λόγω του ότι όταν ήρθε από το Ροστόφ συστήθηκε ως ένας ήδη πετυχημένος επιχειρηματίας και βιομήχανος. Και τους δύο πάντως καλύπτει η ομίχλη της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Και οι δύο διατηρούν σημαντικότατες προσβάσεις στα ανώτερα κλιμάκια της ρωσικής πολιτικής σκηνής. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μεν Σαββίδης διετέλεσε βουλευτής, ο δε Μουζενίδης έχει την άνεση να εκτελεί χρέη προσωπικού οδηγού του Βλαντιμίρ Πούτιν –το 2005 στο Άγιον Όρος-, αλλά και να στήνει τον Ρώσο υφυπουργό Τουρισμού Εβγκένι Πισαρέφσκι, όταν εκείνος το φθινόπωρο του 2013 είχε φτάσει στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στην παρουσίαση του ομίλου Μουζενίδη, όμως ο ίδιος ο Μπόρις απουσίαζε από την εκδήλωση. Ούτε φυσικά θεωρείται τυχαία η περίπου μονοπώληση του εξερχόμενου προς την Ελλάδα ρωσικού τουρισμού. Οι γνωρίζοντες από… μέσα –όπως επισημαίνει εσχάτως πετυχημένη διαφήμιση- επιμένουν ότι αυτό χωρίς ισχυρές πλάτες στο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της Μόσχας δε γίνεται.
Από τη Γεωργία με αγάπη
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση, η Γεωργία έγινε ανεξάρτητο κράτος. Ο εμφύλιος πόλεμος οδήγησε πολλούς Γεωργιανούς ελληνικής καταγωγής να καταφύγουν στη μητέρα πατρίδα και η Βόρεια Ελλάδα. Πολλοί έφτασαν στη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα σε αυτούς που η μοίρα οδήγησε στη συμπρωτεύουσα πριν από 35 χρόνια ήταν ο Μπορίς Μουζενίδης, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα με μία βαλίτσα ρούχα και τίποτε άλλο. Εκτός ίσως από τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή. Με καταγωγή από τα φτωχά χωριά της Τσάλκας στη Γεωργία, ο Μπ. Μουζενίδης βρέθηκε κάποια στιγμή μηχανοτεχνίτης στη Τυφλίδα, με δικό του λαμαρινάδικο –κατ’ άλλους βουλκανιζατέρ- αυτοκινήτων. Στην Ελλάδα εργάστηκε αρχικά ως γκαρσόνι και στη συνέχεια ως οδηγός τουριστικού λεωφορείου. Βρισκόμαστε στην εποχή που οι τουρίστες από τη Ρωσία και άλλες πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες κάνουν την εμφάνισή τους στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και λίγο αργότερα στην Καστοριά, την «πρωτεύουσα της γούνας», με αποκλειστικό σκοπό να ψωνίσουν. Ο νεαρός ομογενής γνωρίζοντας τη γλώσσα κάνει ως μεσάζοντας χρυσές δουλειές. Σύντομα αποκτά δικό του λεωφορείο και το 1995 ιδρύει το δικό του ταξιδιωτικό γραφείο, το Mouzenidis Travel, ακριβώς απέναντι από το λιμάνι. Στο ίδιο σημείο εξακολουθεί να στεγάζεται μέχρι σήμερα η έδρα των επιχειρήσεων του, που είναι, πλέον, πολλές.
160
Ο όμιλος Μουζενίδη
Από την ημέρα που δημιουργήθηκε το «Mouzenidis Travel» πριν από 21 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, οι δουλειές του 54χρονου επιχειρηματία έχουν επεκταθεί. Το τουριστικό του γραφείο έχει 11 υποκαταστήματα στην Ελλάδα και 80 στο εξωτερικό, ενώ διαθέτει σημαντικό στόλο τουριστικών λεωφορείων. Επίσης από τις εταιρίες του ομίλου Μουζενίδη ξεχωρίζουν:
• Η αεροπορική εταιρία Ellinair, που πραγματοποιεί πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού -κυρίως συνδέει την Ελλάδα με χώρες της πρώην Σοβ. Ένωσης, αλλά και ευρωπαϊκούς προορισμούς. Διαθέτει τέσσερα ιδιόκτητα αεροπλάνα και τα καλοκαίρια μισθώνει άλλα τρία.
• Η εταιρία αερομεταφορών φορτίων (cargo) CSR Air Services.
• Η εταιρία διαχείρισης ακινήτων Mouzenidis Real Estate.
• Το ορθόδοξο προσκυνηματικό κέντρο Solun.
• Η εταιρία διαχείρισης ξενοδοχείων Bomo Hotels, μέσω της οποίας διαχειρίζεται ξενοδοχεία σε διάφορα σημεία της Ελλάδα. Ο όμιλος Mouzenidis είχε μέχρι πριν από δύο – τρία χρόνια δύο ιδιόκτητες μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων, τις οποίες πούλησε σε ένα δίδυμο Ρώσων επιχειρηματιών.
• Το πόρταλ Grecomania.ru, μέσω του οποίου προβάλλεται η Ελλάδα στη Ρωσία.

Πηγή: Από την εφημερίδα Παραπολιτικά 

Δεν υπάρχουν σχόλια: