Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Μεγάλες και ιστορικές δίκες αναβιώνουν στη Θεσσαλονίκη

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΑΒΛΙΑΡΗΣ || zavliaris@gmail.com

Πώς θα σας φαινόταν να είσαστε στο ακροατήριο της δίκης της Νυρεμβέργης, στη δίκης του Γαλιλαίου υπο την Ιερά Εξέταση ή ακόμα και στη δίκη του Ιησού πριν πάρει το δρόμο για το Γολγοθά και τη Σταύρωση;

Την ευκαιρία αυτή δίνει η Νομική Σχολή του ΑΠΘ που όπως και τα περσινό ακαδημαϊκό έτος έτσι και φέτος παραδίδει μέσω του εκπαιδευτικού του προσωπικού σειρά Ανοιχτών Μαθημάτων για Ιστορικές Δίκες που σημάδεψαν την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής τους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Τα μαθήματα που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Σχολής, είναι ανοικτά για το ευρύ κοινό της Θεσσαλονίκης και στόχο έχουν να μεταφέρουν το κλίμα και τον τρόπο σκέψης στην εκάστοτε εποχή που πραγματοποιούνταν η δίκη.



Όπως αναφέρει στη Thessnews η Καλλιόπη Παπακωνσταντίνου, Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και συντονίστρια των Ανοιχτών Μαθημάτων, «στόχος είναι να γίνει όχι αποκλειστικά με τεχνικά νομικά χαρακτηριστικά, αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε τα στοιχεία της κάθε ιστορικής δίκης να γίνουν κατανοητά σο ευρύ κοινό».

Δικαστικές πλάνες, αντιπαραθέσεις και επιχειρήματα εντός δικαστικών αιθουσών που αποτέλεσαν ακόμα και ρητά της ανθρωπότητας αναμένεται από σήμερα να αναβιώσουν στη Νομική Σχολή.

«Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να προβληματίσουμε το κοινό για τον τρόπο που κατανεμόταν η δικαιοσύνη σε άλλες εποχές», επισημαίνει η κα Παπακωνσταντίνου. Άλλωστε και για αυτόν το λόγο παρουσιάζονται και δίκες που δεν έγιναν ποτέ στην πραγματικότητα, όπως η δίκη της Αντιγόνης μέσα από το ομώνυμο έργο του μεγάλου τραγικού Σοφοκλή. «Στόχος είναι να επιτευχθεί η σύνδεση δικαίου και πολιτικής, κάτι που παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό στο αρχαίο δράμα», εξηγεί η Καλλιόπη Παπακωνσταντίνου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 18.00, στην Αίθουσα 319 (αίθ. συνεδριάσεων, 3ος όροφος) της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητής κ. Γεώργιος Δέλλιος.

Το πρώτο Ανοιχτό Μάθημα έχει τίτλο: «Η Δίκη των τόνων: το γλωσσικό ζήτημα με αφορμή τη Δίκη για τη δίωξη του Ιωάννη Κακριδή στο ΣτΕ.» με ομιλητές τους κ.κ. Παναγιώτη Μαντζούφα, Αν. Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή ΑΠΘ, Κατερίνα Τικτοπούλου Αν. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ, και Βασίλη Βασιλειάδη, Επιστημονικό Ερευνητή του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

Κατά την προηγούμενη χρονιά παρουσιάστηκαν: η Δίκη των στρατηγών μετά τη ναυμαχία στις Αργινούσες, η Δίκη του Σωκράτη, οι Δίκες που ακολούθησαν τον ακρωτηριασμό των Ερμών και τη διακωμώδηση των Ελευσινίων μυστηρίων, η Δίκη του Ορέστη με βάση τις Ευμενίδες του Αισχύλου, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάσθηκε και θεατρικό δρώμενο από μαθητές και μαθήτριες του 2ου Πειραματικού Γ/σίου Θεσσαλονίκης, οι Δίκες του Ραβιρίου και του Μίλωνα, η Δικαστική δίωξη του Θεόφιλου Καϊρη, η Δίκη του Κολοκοτρώνη και η Δίκη του Eichmann στην Ιερουσαλήμ.

Η ανταπόκριση φοιτητών αλλά και κοινού ήταν ικανοποιητική την περσινή χρονιά, που σύμφωνα με την κα Παπακωνσταντίνου οδήγησε στην πραγματοποίηση της σειράς μαθημάτων και φέτος, ενώ όπως λέει η ίδια στα επόμενα ακαδημαϊκά έτη ενδέχεται να διανθιστεί και με άλλα γεγονότα, όπως στυγερά εγκλήματα που συντάραξαν την ελληνική κοινωνία.


 thessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: