Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Σωματική κακοποίηση παιδιών - Γιατροί σε ετοιμότητα

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || karakioulach@gmail.com 

 
Ημερίδα επιμόρφωσης ιατρών για τη διαχείριση περιστατικών σωματικά κακοποιημένων παιδιών διοργανώθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης από το σωματείο ΕΛΙΖΑ, σε συνεργασία με 2 παιδιατρικές κλινικές της χώρας.
Στην ημερίδα συμμετείχαν 113 ιατροί, ειδικευόμενοι και φοιτητές, από 26 διαφορετικές ειδικότητες και τομείς εξειδίκευσης, στην πλειονότητά τους παιδίατροι.
Η κακοποίηση των παιδιών ανήκει στο φάσμα της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία περιλαμβάνει τη βία μέσα στην οικογένεια, την κακοποίηση εξαρτημένου ενήλικα και την κακομεταχείριση των ζώων.

Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ΠΟΥ (WHO), η κακοποίηση ή κακομεταχείριση του παιδιού περιλαμβάνει όλες τις μορφές της σωματικής ή συναισθηματικής κακής μεταχείρισης, σεξουαλικής παραβίασης, παραμέλησης ή παραμελημένης θεραπευτικής αντιμετώπισης ή εκμετάλλευσης για εμπορικούς σκοπούς, η οποία καταλήγει σε συγκεκριμένη ή εν δυνάμει βλάβη που αφορά τη ζωή και την ανάπτυξη του παιδιού, στα πλαίσια μιας σχέσης ευθύνης, εμπιστοσύνης και δύναμης.
«Το θέμα της κακοποίησης είναι πολύ μεγάλο. Όσο πιο γρήγορα το εντοπίσεις, τόσο πιο γρήγορα μπορείς να το αντιμετωπίσεις», λέει στην ThessNews η Αφροδίτη Στάθη, διοικητική διευθύντρια της εταιρείας κατά της κακοποίησης του παιδιού –ΕΛΙΖΑ.
«Στόχος μας είναι να ενεργοποιηθεί καλύτερα ο μηχανισμός και να κάνουμε τον πρώτο κύκλο εκπαιδεύσεων. Μέχρι στιγμής 140 γιατροί όλων των ειδικοτήτων είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα».
Χωρίς στατιστικά στοιχεία 
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει εθνικό σύστημα καταγραφής κακοποιημένων παιδιών. Σύμφωνα με στοιχεία, 9 στις 10 περιπτώσεις δεν αναφέρονται ποτέ και παραμένουν χωρίς διάγνωση και αντιμετώπιση. Σημαντικό ρόλο παίζει η έλλειψη ενημέρωσης των ιατρών που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά.
Μια αναδρομική μελέτη (1980-1990) στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» στην Αθήνα, το μεγαλύτερο τριτοβάθμιο παιδιατρικό νοσοκομείο στην Ελλάδα, έδειξε ασυνήθιστα χαμηλά ποσοστά επίσημης διάγνωσης σωματικής κακοποίησης (0.64/100). Αντίθετα , τα ευρήματα μιας μεγάλης επιδημιολογικής μελέτης στην Ελλάδα (Becan Study- Επιδημιολογική μελέτη για την κακοποίηση και παραμέληση του παιδιού στα Βαλκάνια, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, 2013) έδειξαν ανησυχητικά υψηλά ποσοστά έκθεσης στη σωματική βία (76.37%) μεταξύ παιδιών και εφήβων.
«Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης έχουμε κάθε χρόνο 15 με 20 περιστατικά υποψίας για σωματική κακοποίηση», λέει στην ThessNews ο Ιωάννης Τσανάκας, καθηγητής της παιδιατρικής πνευμονολογίας Α.Π.Θ., διευθυντής Γ’ παιδιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ. «Τα παιδιά αρνούνται να μιλήσουν. Στο νοσοκομείο έρχονται κεκαλυμμένα περιστατικά και οι παιδίατροι θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν. Ως συνήθως, είναι περιστατικά παραμέλησης παιδιών. Παιδιά με αποβιταμίνωση, παραμελημένα ή με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ακόμη και η χορτοφαγία των γονιών που επιβάλλεται στα παιδιά είναι παραμέληση».
Η σωματική βία μεταβάλλει τον τρόπο που ο εγκέφαλος λειτουργεί
Εκτός από τις άμεσες ολέθριες συνέπειες της κακοποίησης στη δια βίου υγεία των παιδιών(αναπηρία, παραμορφωτικά τραύματα, διαταραχές της συμπεριφοράς και της διάθεσης), πρόσφατες ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι τα τραυματικά γεγονότα της παιδικής ηλικίας έχουν αθροιστική επίδραση και σχετίζονται με χρόνια προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας στην ενήλικη ζωή.
Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι όσο πιο νωρίς στη ζωή ενός ατόμου συμβούν τραυματικά γεγονότα, τόσο σοβαρότερες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του. Αν δεν υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση, οι αντιξοότητες στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να μεταβάλουν ανεπανόρθωτα τον τρόπο που ο εγκέφαλος και το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργούν. Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν τις επιγενετικές μεταβολές που παρατηρούνται ήδη σε παιδική ηλικία όχι μόνο σε ενήλικα θύματα κακοποίησης, αλλά και σε παιδιά που έχουν εκτεθεί σε ενδοοικογενειακή βία και διαταραγμένη οικογενειακή ζωή.
«Θα πρέπει να υπάρξει μια σύνταξη πρωτοκόλλου για το πώς θα διαχειριστεί το περιστατικό ο γιατρός που θα αντιληφθεί σωματική κακοποίηση. Για παράδειγμα, ήρθε στα επείγοντα παιδί με πόνο στην κοιλιά αλλά είχε γρατζουνιές στα αυτιά και στο σώμα και δεν υπήρχε καμιά δικαιολογία για τις γρατζουνιές. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει μια διαδικασία διεργασίας για το τι συμβαίνει», συμπληρώνει η Αλεξάνδρα Σολδάτου, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής, Νοσοκομείο παίδων «Π.&Α. Κυριακού».
Δεν υπάρχει ενημέρωση για το σύστημα υποχρεωτικής αναφοράς περιστατικών, συνεπώς, ακόμη και αυτοί που αναγνωρίζουν παιδιά που είναι θύματα σωματικής κακοποίησης, δεν γνωρίζουν ούτε την ανάγκη ούτε τη διαδικασία αναφοράς των εν λόγω περιστατικών στις αρχές.
Η συνεργασία των γιατρών με την εισαγγελία και τους κοινωνικούς λειτουργούς είναι πρώτο μέλημα για να αντιμετωπιστούν καταστάσεις σωματικής βίας.
Πρόγραμμα εκπαίδευσης γιατρών
Το εθνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης γιατρών περιλαμβάνει τον σχεδιασμό πρωτοκόλλου αντιμετώπισης περιστατικών κακοποιημένων παιδιών για νοσοκομειακούς γιατρούς, επιμόρφωση επιμορφωτών παιδιάτρων των 12 πανεπιστημιακών παιδιατρικών κλινικών της χώρας και κατά τόπους ενημέρωση γιατρών με τη βοήθεια των επιμορφωτών παιδιάτρων.
Ημερίδα ενημέρωσης ιατρών για τη διαχείριση περιστατικών σωματικά κακοποιημένων παιδιών διοργάνωσε το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική, η Γ΄ Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ , Γ.Ν. Ιπποκράτειο και το Σωματείο ΕΛΙΖΑ, Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του παιδιού, σε συνεργασία με 5 πανεπιστημιακές παιδιατρικές κλινικές.
Η φιλοσοφία του ΕΛΙΖΑ
Το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΕΛΙΖΑ, Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2008 για να προσφέρει προστασία σε παιδιά που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν κακοποίηση ή παραμέληση και είναι η μόνη που δίνει έμφαση στην προσχολική ηλικία.
Η φιλοσοφία του ΕΛΙΖΑ στηρίζεται στις εξής αρχές: πρακτικές βασισμένες σε σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα - σεβασμός στην πολιτισμική και εθνική ταυτότητα κάθε ανθρώπου - διεπιστημονική προσέγγιση και προσανατολισμό - ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ οργανώσεων.
Το ΕΛΙΖΑ δεν λαμβάνει καμία ενίσχυση από κρατική πηγή και στηρίζεται στη γενναιοδωρία της κοινωνίας με χρηματοδότηση από ιδιώτες, εταιρείες, οργανισμούς και ιδρύματα καθώς και από τα έσοδα των εκδηλώσεων που διοργανώνει.

Από το φύλλο της THESSNEWS #20 (24-25/09/2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια: