Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Με πλεόνασμα ο ισολογισμός 2015 του δήμου Νεάπολης-Συκεών!



● Εγκρίθηκαν τα αποτελέσματα χρήσης του Οικονομικού Έτους 2015, με το

ταμειακό υπόλοιπο να αγγίζει τα 24 εκατ. € και τιςυποχρεώσεις να μηδενίζονται





Έναν «πραγματικό ισολογισμό, στον οποίο απεικονίζονται όλα τα δεδομένα και συμπεριλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες προβλέψεις, αλλά και έναν θετικό απολογισμό με θετικό αποτέλεσμα και πλεόνασμα 768.822 ευρώ», κλήθηκαν να ψηφίσουν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών, κατά την 19η Ειδική Συνεδρίαση του οργάνου με θέμα την έγκριση ισολογισμού, απολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης για το έτος 2015. 

Η «ανάγνωση» των οικονομικών καταστάσεων καταδεικνύει για άλλη μια χρονιά ότι με απαράβατη αρχή την τήρηση της.....
νομιμότητας και της διαφάνειας, η δημοτική αρχή παραμένει προσηλωμένη στη χρηστή οικονομική διαχείριση, την εξοικονόμηση πόρων, την αξιοποίηση χρηματοδοτικών «εργαλείων» αλλά και την αξιοποίηση της πολύ θετικής εικόνας που έχει στην εγχώρια αγορά ο δήμος, προκειμένου να επιτυγχάνει υψηλά ποσοστά εκπτώσεων σε διαγωνισμούς που αφορούν έργα και προμήθειες.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Διοικητικού-Οικονομικού Δημήτρης Ζιγκερίδης, το οικονομικό έτος 2015 έκλεισε για τον δήμο Νεάπολης-Συκεών με πλεόνασμα 768.822,57 ευρώ, με το ταμειακό υπόλοιπο να ανέρχεται στα 23.890.974,60 € και το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού στα 26.871.636,28 €.

Και η εικόνα που καταγράφει ο ισολογισμός είναι τέτοια που στην έκθεσή του στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο ορκωτός λογιστής Θ. Ζερβός έκανε λόγο για ένα «καθαρό πιστοποιητικό, χωρίς κανένα πρόβλημα και ουδεμία παρατήρηση», για να ακολουθήσει η έγκρισή του που έγινε κατά πλειοψηφία.



«Οικονομικό θαύμα…»

«Συγχαίρω τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες, για μια ακόμη χρονιά, για την επιμελέστατη και απολύτως προσηλωμένη σε θέματα διαφάνειας και νομιμότητας διαδικασία που τηρούν, υλοποιώντας κατά γράμμα αυτό που είπαμε από την πρώτη στιγμή που ασχοληθήκαμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση: ότι στον τομέα της Αυτοδιοίκησης και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και επί της ουσίας και επί της διαδικασίας, θα πρέπει να τηρούμε πιστά και απαρέγκλιτα τις αρχές διαφάνειας και νομιμότητας και να είμαστε προσηλωμένοι σ’ αυτές», επισήμανε κατά την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Νεάπολης-ΣυκεώνΣίμος Δανιηλίδης, που μίλησε για ένα μικρό «θαύμα»για τα οικονομικά δεδομένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

«Μέσα από χρηστή διαχείριση, εξοικονόμηση πόρων και τη σωστή και ορθολογική αξιοποίησή τους, αλλά και μέσω της εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων, ο δήμος μας ευτύχησε να είναι ένας από τους πιο υγιείς οικονομικά δήμους και μάλιστα σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία οι περικοπές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση φτάνουν πάνω από 60%», τόνισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: « Έχοντας εξοφλήσει όλα τα χρέη που αποτελούσαν υποχρεώσεις παρελθόντων ετών των πρώην καποδιστριακών δήμων, έχοντας εξυπηρετήσει 100% τις υποχρεώσεις προς τα δάνεια που είχαν συναφθεί από τους πρώην δήμους Νεάπολης και Αγίου Παύλου,και με ένα πρόγραμμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε επενδύσεις (από αγορά γης μέχρι αγορά εξοπλισμού και κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής), ο δήμος μας εξακολουθεί να έχει σήμερα ένα ισχυρότατο ταμείο, άνω των 25 εκατ. ευρώ».

Άλλωστε, όπως είπε ο κ. Δανιηλίδης, η θετική «οικονομική» εικόνα του δήμου Νεάπολης-Συκεών έχει επιπλέον θετικά αποτελέσματα, καθώς, επειδή είναι από τους καλοπληρωτές δήμους σε όλη την Ελλάδα, στο 95% και πλέον των δημοπρασιών των έργων προσέρχονται δεκάδες ενδιαφερόμενες εταιρίες και σημειώνεται πολύ μεγάλο ποσοστό έκπτωσης, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά και το 50%, εξοικονομώντας με τον τρόπο αυτό χρήματα για το δημοτικό ταμείο. Παράλληλα, συχνή είναι η ένταξη του δήμου σε χρηματοδοτήσεις και προγράμματα, πολύτιμα εργαλεία που εξασφαλίζουν την  υλοποίηση έργων και την προμήθεια εξοπλισμού, χωρίς ο δήμος και οι δημότες να επιβαρύνονται ούτε ένα ευρώ.



Πραγματικός ισολογισμός

 «Πρόκειται για έναν πραγματικό ισολογισμό, στον οποίο έχουν απεικονιστεί  όλα τα δεδομένα και συμπεριλαμβάνονται οι απαραίτητες προβλέψεις. Έχουμε έναν θετικό απολογισμό και ένα θετικό αποτέλεσμα με πλεόνασμα 768.822,57»,τόνισε κατά την εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Διοικητικού-ΟικονομικούΔημήτρης Ζιγκερίδης.

Ο ίδιος περιέγραψε άλλωστε μια χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και τους δήμους, αφού, όπως είπε, «τη χρονιά εκείνη σημειώθηκαν γεγονότα πολύ σημαντικά και πρωτόγνωρα για τη χώρα μας, όπως τα capitalcontrols και γενικά οι έλεγχοι των καταθέσεων. Στο θέμα των έργων και της απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων, όλες αυτές οι διαδικασίες έδρασαν αρνητικά και καθυστέρησαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα την εκτέλεση των έργων ».

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζιγκερίδης, ο ισολογισμός έχει καταγράψει στον πάγιο εξοπλισμό μια αύξηση του πάγιου ενεργητικού,της κατασκευής υποδομών και των ρευστοποιήσεων σε υποδομές της τάξης των 6.300.000 ευρώ, ενώ η συνολική η αξία κτήσεως του πάγιου ενεργητικούανέρχεται σε 176.270.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά το κυκλοφορούν ενεργητικό αναλύεται σε αποθέματα που ανέρχονται στις 108.000 ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις του δήμου συνεχώς μειώνονται και σε δύο χρόνια δεν θα υπάρχει καμία πλέον οφειλή σε τράπεζες από βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Η άριστη εικόνα του δήμου, τέλος, καταγράφεται στον δείκτη ρευστότητας (κυκλοφορούν ενεργητικό προς υποχρεώσεις), ο οποίος ανέρχεται σε 11,16 που είναι ο μοναδικός και μεταξύ των πιο υγιών επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, γεγονός που αποτελεί εγγύηση για την εκτέλεση του μεγάλου τεχνικού προγράμματος και τη συνέχιση των κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών στους δημότες του δήμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: