Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

ΒΑΡΥ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ - ΜΙΣΗ Η ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Οι καιρικές συνθήκες ταλαιπώρησαν την καλλιέργεια της επιτραπέζιας ελιάς, επιφέροντας πλήγμα στο σημαντικότερο αγροτικό προϊόν της Χαλκιδικής.

Σε λίγες ημέρες που θα αρχίσει η συγκόμιση της φετινής σοδειάς στον ελαιώνα της Χαλκιδικής, θα επιβεβαιωθούν οι αρνητικές προβλέψεις που μιλούν για μείωση της παραγωγής στην επιτραπέζια ελιά έως και κατά 50%, σε σύγκριση με την παραγωγή μίας καλής χρονιάς.

Στη Χαλκιδική, που έχει σαν κύριο αγροτικό προϊόν την ελιά και συγκεκριμένα την επιτραπέζια, η μεγάλη αυτή μείωση οπωσδήποτε και θα.....

έχει επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι το 80% της παραγωγής εξάγεται σε Αμερική, Ευρώπη και άλλες αγορές.

"Τη φετινή χρονιά η καλλιέργεια υπέφερε κατά το χειμώνα και την άνοιξη από την αυξημένη υγρασία που ευθυνόταν για την εμφάνιση κυκλοκόνιου, ενός μύκητα, που προκάλεσε των πτώση των φύλλων, πτώση που διατροφικά επέδρασε αρνητικά στον καρπό. Να πούμε ότι η ελιά το δένδρο είναι ψυχρόφυλλο είδος και ζητάει το κρύο στην περίοδο του χειμώνα. Οι πολύ ήπιοι χειμώνες, η μεγάλη υγρασία, που φέτος ακολουθήθηκε από ζεστά κύμματα αέρα στην εποχή της ανθοφορίας, έπληξαν την παραγωγή", επισήμανε στη Voria.gr ο κ. Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Χαλκιδικής.

Πέρα από τα παραπάνω φαινόμενα, είχαμε και ένα θερμό καλοκαίρι, με πολύ λίγες βροχές, έτσι που ανακύπτει και ζήτημα άρδευσης αφού τα κτήματα με τους ελαιώνες για επιτραπέζια ελιά είναι ποτιστικά.

Όπως επισημαίνεται, μία καλή χρονιά στη Χαλκιδική - στην οποία σημειωτέον παράγεται το 55% της επιτραπέζιας ελιάς στη χώρα μας- η παραγωγή φτάνει στους 100.000 τόνους ή και στους 120.000 τόνους, ποσότητες που αν ξεπεραστούν έχουμε προϊόν με μικρότερο μέγεθος. Υπήρχαν χρονιές που η παραγωγή έφτασε και τους 140.000-150.000 τόνους, κάτι που όπως σημειώθηκε έχει ανεπιθύμητη επίδραση στον καρπό αλλά πιθανότατα και αρνητική επίδραση στις τιμές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η φετινή παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τις 60.000 τόνους, με τη Χαλκιδική να είναι η πρώτη παραγωγός περιοχή της χώρας που μπαίνει στη καμπάνια της συγκόμισης της βρώσιμης ελιάς ( της πράσινης).

Οι Χαλκιδικιώτες έχουν αξιοποιήσει τα περιθώρια ανάπτυξης της καλλιέργειας για την επιτραπέζια, καθώς έχουν φυτευθεί οι αρδευόμενες εκτάσεις ( π.χ. στα Βράσταμα), συνεπώς, η αύξηση στην καλλιέργεια μπορεί να αφορά μόνο τις νότιες ξερικές περιοχές της χερσονήσου που παράγουν ελαιόλαδο.
Παρότι ο καιρός δείχνει να τα έχει....βάλει με την ελαιοκομία, έχει αυξηθεί ο αριθμός των μεταποιητών ελιάς σε 90, ενώ φέτος δημιουργήθηκαν 30 οικοτεχνίες από κατά κύριο λόγο αγρότες, με αντικείμενο οι περισσότερες την επεξεργασία της ελιάς. Όπως είπε ο κ. Τερτιβανίδης, αμέσως μετά τις Κυκλάδες, η Χαλκιδική είναι η δεύτερη περιοχή της χώρας με τις περισσότερες οικοτεχνίες για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

Πηγή: http://voria.gr/index.php/article/chalkidiki-i-sodia-tis-epitrapezias-elias-miomeni-os-ke-50

Δεν υπάρχουν σχόλια: