Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Aφιέρωμα του seleo.gr στην εμποροπανήγυρη του Αγίου Μάμα

Αν πεις σε οποιονδήποτε Θεσσαλονικιό ή Χαλκιδικιώτη τις λέξεις Άγιος Μάμας θα σου απαντήσει αμέσως πανηγύρι.

Η πιο διάσημη εμποροπανήγυρη της Βόρειας Ελλάδας ξεκίνησε, και η Έλενα Σπανού πήγε, είδε, αγόρασε, δοκίμασε, διασκέδασε και σας όλα όσα κατέγραψε:.....

Είχα χρόνια να πάω στον Αγιο Μάμα όμως φέτος με αφορμή την παρουσία εκεί μιας φίλης  πήρα την απόφαση να το ξαναεπισκεφθώ. Θυμόμουν από τις προηγούμενες φορές την τεράστια έκταση του όμως και η φετινή του δεν μπορω να πω ότι δεν με εντυπωσίασε, όπως και ο χωρός για το πάρκινγκ πίσω από το προαύλιο της εκκλησίας
 Με το που τακτοποιήθηκα και μπήκα στο πανηγύρι ήταν σαν να έκανα ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο. Άνθρωποι στημένοι στου πάγκους με κάθε λογής προϊόντα προς πώληση. Συζητήσεις μεταξύ των εμπόρων και των υποψηφίων αγοραστών, μουσικές, γέλια και παιδικές φωνές κατακλύζουν τον χώρο.
AgioMAmas2
Όσο για το τι μπορείτε να βρήτε εκεί; Τα πάντα, είναι η απάντηση. Χειροποίητα ζυμαρικά, ρούχα, κοσμήματα, είδη προικός, υποδήματα, μπαχαρικά, είδη για την κουζίνα, παιχνίδια, γλυκά και ψησταριές για φαγητό.
Είναι μια πολύ καλή επιλογή να το επισκεφθείτε. Ο Άγιος Μάμας βρίσκετε στην Χαλκιδική ανάμεσα τις χερσονήσους Κασσάνδρα και Σιθωνία, και απέχει μόλις 60 χλμ από την Θεσσαλονίκη και 4 χλμ από τα Νέα Μουδανιά.
AgiosMamas1
Ο χώρος του πανηγυριού προφυλάσσεστε με “τέντες” από τον ήλιο και την βροχή. Περπατώντας στους διαδρόμους που σχηματίζουν τα κενά μεταξύ των πάγκων θα συναντήσετε πολλοί κόσμο. Εντύπωση μου έκανε ένας πάγκος που πουλά Κρητικά γαλακτοκομικά (τυρί, κασέρι).
Στην είσοδο του πανηγυριού οι περισσότεροι πάγκοι έχουν ρούχα και στο τέλος του βρίσκονται οι ψησταριές. Η μυρωδιά απίστευτη. Διάσπαρτα στο χώρο είναι και οι πάγκοι με τους λουκουμάδες, τα παραδοσιακά γλυκά και τους χαλβάδες.
Υπάρχουν επίσης και παιχνίδια. Βαρκούλα και ταψί ήταν κάποια που μπόρεσα να διακρίνω μέσα στον κόσμο. Δεν θα είναι περίεργο αν συναντήσετε ανθρώπους ντυμένους Μίκυ Μάους να κόβουν βόλτες στο πανηγύρι και να διασκεδάζουν τα παιδάκια.
AgiosMamas3
Οι άνθρωποι, είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν και να εξυπηρετήσουν τον οποιοδήποτε. Παρά την κούραση τους είναι χαμογελαστοί και ευχάριστοι. Δύσκολα θα καταλάβεις πως περνάει η ώρα στο πανηγύρι. Ότι και αν χρειαστείς μπορείς να το βρεις εκεί. Θέλει αρκετή ώρα για να το γυρίσεις όλο και να χαζέψεις τα αμέτρητα προϊόντα που έχει. Και κάπως έτσι χάνεις λίγο την επαφή με την εποχή σου και την πραγματικότητα. Πας λίγο το χρόνο πίσω και μπορείς να αφεθείς στις μυρωδιές, στις γεύσεις και στα ακούσματα που σου προσφέρει η εμποροπανήγυρη.
Ένα τελείως άλλος κόσμος. Δεν ξέρω γιατί αλλά για όση ώρα βρισκόμουν εκεί απλά χάθηκαν όλες οι σκέψεις. Τα παιδάκια που συνάντησα φαινόταν ενθουσιασμένα, με όλο το περιβάλλον.
Παλιά η εμποροπανήγυρη ήταν ζωοπανήγυρη και ήταν γνωστή σε όλοι την Βόρεια Ελλάδα. Το πανηγύρι ξεκίνησε στις  30 Αυγούστου και θα τελείωσει στις 5 Σεπτεμβρίου.
Αν δεν θέλετε να συναντήσετε πολύ κόσμο καλό θα ήταν να πάτε απόγευμα, ενώ αν δεν έχετε πρόβλημα σας προτείνω να πάτε βραδάκι. Έχει περισσότερη δροσιά και μπορείτε να κάνετε βόλτα, να κάνετε τις αγορές σας και να πάτε για φαγητό στις ψησταριές. Οι τιμές είναι καλές. Και οι ποιότητες το προϊόντων στο σύνολο είναι ικανοποιητικές .


Δεν υπάρχουν σχόλια: