Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Επαναφορά στην ζωή 2 ανθρώπων, με την συμμετοχή πολιτών

Σίβηρη Χαλκιδικής, Αύγουστος 2016.
Μέσα σε 13 ημέρες, μία 45χρονη γυναίκα και ένας 69χρονος άνδρας πέθαναν λόγω καρδιακής ανακοπής…και σε λίγα λεπτά επανήλθαν στην ζωή !!!
Για όσους δεν το γνωρίζουν, η καρδιακή ανακοπή (το σταμάτημα της καρδιάς, λόγω κυρίως επικίνδυνων για την ζωή αρρυθμιών κοκ) δεν είναι μια πάγια κατάσταση, αλλά μια δυνητικά αναστρέψιμη κατάσταση.
Η καρδιά μπορεί να λειτουργήσει ξανά, ωστόσο υπάρχουν εμπόδια..

»Η αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής είναι μια αδυσώπητη μάχη ενάντια στον χρόνο»
Κώστας Φορτούνης, Χειρουργός, εκπαιδευτής, Πρόεδρος ΕΕΕΠΦ

Η αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής ΑΠΑΙΤΕΙ από το πρώτο λεπτό της κατάρρευσης,
:: εκπαιδευμένα χέρια να ξεκινήσουν έγκαιρα καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση
:: και σωτήρια μηχανήματα που χορηγούν ρεύμα, αξιόπιστα μηχανήματα δηλαδή που φτιάχτηκαν για απλούς πολίτες και ονομάζονται αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές (AEDs).

Αν δεν υπάρχουν αυτά τα δύο, τότε η κατάσταση γίνεται δραματική και μη αναστρέψιμη,  καθώς κάθε λεπτό που περνάει μειώνεται η πιθανότητα κατά 10% να επανέλθει το θύμα καρδιακής ανακοπής στην ζωή (μια εξαιρετικά συχνή κατάσταση για την Ελλάδα ιδιαίτερα σε περιοχές εκτός αστικών κέντρων).

Στην Χαλκιδική από το 2011 (όπως και σε άλλους Νομούς), εκπαιδευτές του KIDS SAVE LIVES και της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, ξεκίνησαν εθελοντικά μαθήματα σε δεκάδες Σχολεία, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, με σκοπό την εκπαίδευση χιλιάδων μαθητών και απλών πολιτών.
Τους ανθρώπους αυτούς, σε δεύτερο χρόνο η ΕΕΕΠΦ τους πιστοποίησε μέσω του European Resuscitation Council, προετοιμάζοντας τους έτσι μέσω της πολύτιμης κυρίως πρακτικής εξάσκησης στην αντιμετώπιση θυμάτων καρδιακής ανακοπής.

5
6     IMG_20160418_190443
Οι μαθητές και οι πολίτες της Χαλκιδικής δεν έμειναν μόνο εκεί, προμηθεύτηκαν και απινιδωτές κάνοντας εράνους και λαχειοφόρες αγορές (πολλές φορές με την συμμετοχή των ίδιων των μαθητών), με αποτέλεσμα να υπάρχουν 16 πλέον τέτοια μηχανήματα σε χωριά και σχολεία του Νομού (σύντομα αναμένεται να διπλασιαστούν).
5
Δείτε αναλυτικά τι συνέβη σε αυτά τα δύο περιστατικά για να επιστρέψουν στην ζωή, με την ελπίδα να προβληματιστείτε και να παραδειγματιστείτε.
Περιστατικό 1. 4
Η 45χρονη γυναίκα επανήλθε στην ζωή στις 9 Αυγούστου, 10 περίπου λεπτά μετά την κατάρρευση της.
Αυτό έγινε πράξη χάρη στον εκπαιδευμένο πολίτη (και προτεινόμενο εκπαιδευτή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης) κο Γιάννη Καραγιάννη.
Μόλις αναγνώρισε πως η γυναίκα δεν αναπνέει, ξεκίνησε έγκαιρα ΚΑΡΠΑ και σύνδεσε τον απινιδωτή που είχε προβλέψει να προμηθευτεί.
Το μηχάνημα επέτρεψε 4 απινιδώσεις, κάτι που οδήγησε την επαναφορά της γυναίκας στην ζωή σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Η γυναίκα στην συνέχεια χάρη στην επέμβαση των Διασωστών του ΕΚΑΒ Κασσάνδρας (Περικλής, Κατερίνα), διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας και το ΑΧΕΠΑ, όπου νοσηλεύεται ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά ζωντανή !!!

Περιστατικό 2. (έχει κοπεί η φωτογραφία με σκοπό την διαφύλαξη της αξιοπρέπειας του ασθενούς)
14021575_10210348156124944_501252236119724947_n
Ο 69χρονος άνδρας αντιμετωπίστηκε σήμερα 21 Αυγούστου (13 ημέρες μετά), αρχικώς από πολίτη (Ποπτσης Άγγελος) που ξεκίνησε έγκαιρα Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, πολλαπλασιάζοντας έτσι τις πιθανότητες να επανέλθει το θύμα στην ζωή.
Όταν έφτασε το πλήρωμα του ΕΚΑΒ, ξεκίνησαν προσπάθειες  εξειδικευμένης υποστήριξης της ζωής με την συμμετοχή του εκπαιδευμένου πολίτη Γιάννη Καραγιάννη, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη εξωνοσοκομειακή ομάδα αναζωογόνησης.
Μετά από λίγα λεπτά και 3 απινιδώσεις, ο άνθρωπος ξεκίνησε να αναπνέει με ταυτόχρονη επαναφορά της αυτόματης καρδιακής λειτουργίας… (με απλά Ελληνικά, επέστρεψε στην ζωή !!!)
Στην συνέχεια ο ασθενής διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας όπου σταθεροποιήθηκε και σε δεύτερο χρόνο διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Πολυγύρου, με την πολύτιμη βοήθεια του Ιατρού Κωνσταντίνου Καλέση.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και αισιόδοξοι, γιατί από τα πρώτα λεπτά ο ασθενής μας μιλούσε κανονικά, αυξάνοντας τις πιθανότητες να μην έχει υποστεί νευρολογική βλάβη λόγω της έλλειψης οξυγόνου στον εγκέφαλο κατά την διάρκεια της καρδιακής παύσης !!!
Το σημερινό μήνυμα του Οργανισμού μας είναι το εξής:
Αυτή τη στιγμή η Χώρα μας είναι η τελευταία (ανάμεσα σε 27 Ευρωπαϊκές Χώρες) στην αναζωογόνηση θυμάτων καρδιακής ανακοπής σε χώρους εκτός Νοσοκομείου, σύμφωνα με την μελέτη EuReCa ONE την οποία μεταφράσαμε εδω: EuReCa ONE
gr2
Όλα είναι μετρήσιμα και προβλέψιμα.
Βρισκόμαστε στην τελευταία θέση στην Ευρώπη γιατί:
:: Στην Ελλάδα οι Διασώστες του ΕΚΑΒ είναι περίπου 2μιση με 3 χιλιάδες υπάλληλοι, για να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες 11 εκατομμυρίων πολιτών και άνω των 10 εκατομμυρίων τουριστών.
:: Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς κρατούν διοικητικές θέσεις σε γραφεία (λιγότεροι από χίλιοι)
:: Από αυτά προκύπτει πως λιγότεροι από 2 χιλιάδες Διασώστες ΕΚΑΒ προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις επείγουσες ανάγκες άνω των 20 εκατομμυρίων πολιτών (Ελλήνων και τουριστών).
:: Το επίπεδο γνώσης τους ποικίλλει, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν μετατεθεί στην Υπηρεσία αυτή οδηγοί αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ, οδηγοί  λεωφορείων του ΟΑΣΘ, οδηγοί Νοσοκομειακών ασθενοφόρων, χωρίς πρώτα να περάσουν από την πιστοποίηση του ΙΕΚ ΕΚΑΒ φοίτησης 5 εξαμήνων (τους έγινε μια εκπαίδευση μόνο κάποιων δεκάδων ωρών)
:: Ελλείψεις σε υλικά και νέα ασθενοφόρα,  πολλαπλασιάζουν τα υπάρχοντα προβλήματα.
:: 21 από τις 27 Χώρες έχουν την δυνατότητα τηλεφωνικά καθοδηγούμενης ΚΑΡΠΑ από τον τηλεφωνητή EMS. Η Ελλάδα είναι μία από τις 6 Χώρες που δεν λειτουργεί ακόμη η Υπηρεσία αυτή.
:: Στην  Ελλάδα ένα μικρό μόνο ποσοστό του πληθυσμού γνωρίζει ΚΑΡδιοΠνευμονική Αναζωογόνηση / ΚΑΡΠΑ (η οποία πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες επιβίωσης), την στιγμή που σε κάποιες Βόρειες Ευρωπαϊκές Χώρες είναι μια εκπαίδευση υποχρεωτικού χαρακτήρα για να εργαστεί κανείς σε Υπηρεσίες ή για να βγάλει δίπλωμα αυτοκινήτου.
:: Στην Ελλάδα έχουμε λίγες 100άδες απινιδωτών (AEDs) σε δημόσιους χώρους, την στιγμή που οι Βόρειες Ευρωπαϊκές Χώρες έχουν 50 και 100 φορές περισσότερα σωτήρια μηχανήματα (Ολλανδία >20.000 AEDs). Να τονίσουμε πως οι περισσότεροι AEDs ανά την Ελλάδα έχουν μπει όχι από Κρατική παρέμβαση αλλά από εθελοντική ή ιδιωτική πρωτοβουλία.
:: Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη Εθνικό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, σε αντίθεση πχ με τους αδερφούς μας στην Κύπρο, οι οποίοι όπως θα δείτε βρίσκονται στην κορυφή της μελέτης EuReCa ONE.

Παρόλα αυτά δεν είναι στην φύση μας να μοιρολατρούμε, αντιθέτως δουλεύουμε καθημερινά και ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον για τους Έλληνες και τα εκατομμύρια επισκεπτών της Χώρας μας.
Περιληπτικά και με μεγάλη απλότητα, θα μπορούσαμε να πούμε,
:: πως αν βοηθηθούν οι ΗΡΩΕΣ Διασώστες του ΕΚΑΒ με οικονομική ενίσχυση, ανθρώπινους πόρους, υλικά και εξειδικευμένη γνώση
:: αν πάρει υποχρεωτικό χαρακτήρα η πιστοποίηση πολιτών και η εκπαίδευση μαθητών σχολικής ηλικίας στην αναζωογόνηση
:: αν διαδοθεί η χρήση και η τοποθέτηση απινιδωτών AEDs σε σχολεία και δημόσιους χώρους όπως συμβαίνει στην Χαλκιδική
:: αν θα δίνεται από τους τηλεφωνητές του ΕΚΑΒ τηλεφωνικά καθοδηγούμενη ΚΑΡΠΑ
:: αν χρησιμοποιηθούν εφαρμογές που υποδεικνύουν την θέση των απινιδωτών από συντονιστές ΕΚΑΒ και απλούς πολίτες όπως αυτή που έχουμε ήδη δημιουργήσει ( Χάρτης Απινιδωτών ), (το ΕΚΑΒ ήδη χρησιμοποιεί πιλοτικά την εφαρμογή για το δίκτυο απινιδωτών της Χαλκιδικής)

τότε, είναι πολύ πιθανό να μπορέσουμε τα επόμενα χρόνια να αντιμετωπίσουμε τον μοναδικό εχθρό σχετικά με τις καρδιακές ανακοπές, τον ΧΡΟΝΟ..
Οι πραγματικές ανάγκες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας αυτή τη στιγμή, απλά  δεν επαρκούν…
Και είναι απαγορευμένη λέξη οι ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ Διασωστών…

Μήπως μια λύση είναι να ακολουθήσουμε  το μοντέλο της Μεγάλης Βρετανίας, όπου οι 4.000 καλά εκπαιδευμένοι Διασώστες, υποβοηθούνται από 1.500 πιστοποιημένους εθελοντές, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές;
Αυτή τη στιγμή, η Χαλκιδική έχει αρκετές ομάδες πιστοποιημένων ανανηπτών που διαθέτουν απινιδωτές και επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω μηνυμάτων (!!!!), μήπως η λύση είναι η συνεργασία του ΕΚΑΒ με τους απλούς πολίτες?
af 12966369_10207889671697113_232018406_n
Είναι πραγματικά μεγάλη πρόκληση να ανήκεις στους τελευταίους, γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο την επόμενη δεκαετία η Ελλάδα μας να βρίσκεται στις πρώτες Χώρες της Ευρώπης.
O ανθρωπιστικός Οργανισμός KIDS SAVE LIVES  και η ΕΕΕΠΦ, από τους επόμενους μήνες ενώνουν πόρους και όραμα με σκοπό να συνεχίσουν τις εθελοντικές εκπαιδεύσεις μαθητών σχολικής ηλικίας σε πιο συντονισμένη βάση, με σκοπό να πολλαπλασιαστούν τα αποτελέσματα – και οι άνθρωποι που επανέρχονται στην ζωή..!!!
2
Η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να παράγει δείγματα Πολιτισμού και να φέρνει θετικά αποτελέσματα στην Ελλάδα της κρίσης !!!
Με την δική σας συμμετοχή, μπορούμε να κάνουμε ΘΑΥΜΑΤΑ…!!!
Συγχαρητήρια σε όλους τους εκπαιδευτές και τους άξιους συνεργάτες μας.
Θα χαιρόμασταν αν επιθυμούσατε να μας βοηθήσετε με την δωρεά προπλασμάτων και απινιδωτών, με σκοπό να διευκολύνετε το έργο μας.
Mε τιμή
Αναστάσης Στεφανάκης

Δείτε τον χάρτη των απινιδωτών, εδώ: http://www.kidssavelives.gr
Μάθετε περισσότερα για το ποιοί είμαστε, εδώ: Kids Save Lives – Ποιοί είμαστε
Δείτε ενδιαφέροντα άρθρα που αφορούν την εκπαίδευση μαθητών, εδώ: Μαθητές που μας εμπνέουν
Μάθετε περισσότερα σχετικά με την συνεργάτη μας ΕΕΕΠΦ, εδώ: http://www.eeepf.gr/

Στοιχεία επικοινωνίας
Τ. 6937270266
Ε. kidssavelives@gmail.com



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: