Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Ανακοινώθηκε το πόρισμα της επιτροπής διαλόγου για τη Κεντροαριστερά-Δήλωση Πάνα Απόστολου.



Δόθηκε στη δημοσιότητα το κοινό πόρισμα στο οποίο κατέληξε η Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων που συγκροτήθηκε προ τριμήνου μετά τη συμφωνία της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη και στην οποία συμμετείχαν προσωπικότητες κι επιστήμονες απ’ όλο το φάσμα των κομμάτων και των κινήσεων στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Πρόκειται για τη προγραμματική συμφωνία σε 10 τομείς (Σύνταγμα-Πολιτικοί Θεσμοί-Δικαιοσύνη, Οικονομία- Ανάπτυξη, Παιδεία και Πολιτισμός, Υγεία-Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση, Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής), τις βασικές κατευθύνσεις της οποίας παρουσίασαν τα μέλη της Συντονιστικής Γραμματείας.
Όπως εξήγησαν, το κοινό τους....
πόρισμα αποτελεί τη σύνθεση των απόψεων και προσεγγίσεών τους και προσδιορίζει το στίγμα των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα σ’ όλους τους τομείς ώστε η χώρα να ακολουθήσει Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική και να ξεπεράσει την κρίση.
Μεταξύ των προτάσεων ξεχωρίζει η απόρριψη της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, προτείνεται η επαναφορά ορισμένων αρμοδιοτήτων που αφαιρέθηκαν με την Αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986, ενώ ενισχύεται με πλέγμα προτάσεων η λειτουργία και ο ρόλος της Βουλής.
Επίσης θεωρείται πρωτεύουσας σημασίας η πλήρης και διαφανής αξιολόγηση σ’ όλο το Δημόσιο υπό την ευθύνη και εποπτεία του ΑΣΕΠ. Ακόμη ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προτάσεις για τη δημιουργία προϋποθέσεων ενός σχεδίου ιδιωτικών επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε διάλογο με τις εργατικές ενώσεις και προβάλλεται η διαμόρφωση μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους με χαμηλότερα πλεονάσματα κι αναδιάρθρωση του χρέους.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, τα μέλη της Επιτροπής δεν έκρυψαν ότι υπήρξαν ανυπέρβλητες διαφωνίες οι οποίες παραμένουν και θα παραπεμφθούν σε ανοιχτό διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς. Κυριότερα ζητήματα είναι ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, η προοδευτική φορολόγηση των φυσικών προσώπων ή η καθιέρωση ενός εφάπαξ συντελεστή, ο τρόπος ίδρυσης των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων κ.λπ.
Από τη πλευρά του  το μέλος της Επιτροπής  Διαλόγου Πάνας Απόστολος δήλωσε τα εξής «Ξεκινήσαμε  με χαμηλού τόνους πριν τρεις μήνες  για να καταλήξουμε σήμερα σε ένα κοινό πλαίσιο θέσεων. Άνθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες αλλά με κοινό στόχο.
Δυσκολίες υπήρχαν αλλά συνεχίσαμε. Συζητήσαμε τα προβλήματα της χώρας σε κρίσιμους τομείς . Σε αυτό συνέβαλαν εκατοντάδες  προσωπικότητες και στελέχη του χώρου  που προσήλθαν και συμμετείχαν. Η δημιουργική συμβολή  ανέδειξε πως η μεταρρυθμιστική πνοή του τόπου πηγάζει από αυτό το δυναμικό.  Η ολοκλήρωση της δικής μας προσπάθειας δίνει το σήμα ότι υπάρχει κοινός δρόμος , για την έναρξη των διαδικασιών για την συγκρότηση του νέου, ενιαίου προοδευτικού μεταρρυθμιστικού φορέα με απόλυτο σεβασμό στη διαφορετικότητα και στην ιστορική διαδρομή κάθε κόμματος και κάθε κίνησης που μετέχει σε αυτό το διάλογο. Ενός φορέα που μπορεί να γίνει η βασική δύναμη των μεταρρυθμίσεων για μια ισχυρή Ελλάδα που θα αφήσει μια για πάντα πίσω της την κρίση»
Σχετικά με τα επόμενα βήματα τα μέλη της Επιτροπής υπογράμμισαν ότι το πόρισμά τους θα αξιολογηθεί από τα κόμματα και τους φορείς που συμμετέχουν για να αποφασίσουν τον οδικό χάρτη για τη εκλογή ηγεσίας, το φθινόπωρο, από τη βάση, με ανοιχτές διαδικασίες κι εγγυήσεις, και στη συνέχεια τη συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: