Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Πλαστικό χρήμα παντού - Ποια είναι τα σημαντικά οφέλη του;

Πολλαπλά οικονομικά οφέλη για την οικονομία, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις θα έχει η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Οι κοινωνικοί εταίροι εκτιμούν, όπως αναφέρει το iefimerida.gr ότι σε ορίζοντα διετίας θα επιτευχθεί μείωση της παραοικονομίας κατά 5 δισ., αύξηση εισπραξιμότητας του ΦΠΑ κατά 1 δισ. ετησίως, μείωση των εικονικών τιμολογίων κατά 60% και μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων κατά 1-1,5 δισ. ευρώ. Τις θέσεις αυτές επεσήμαναν χθες οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη σε συνάντηση που είχαν μαζί του.

Κατέθεσαν πρόταση δώδεκα σημείων και συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα:
1 Μείωση της παραοικονομίας, η οποία ξεπερνάει το 25% του ΑΕΠ) στο τέλος της περιόδου κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή 5 δισ. €.
2 Αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ (το κενό εισπραξιμότητας του οποίου προσεγγίζει τα 6,5 δισ. € ετησίως) κατά 1 δισ. € ετησίως.
3 Μείωση του κόστους των προμηθειών για το Δημόσιο κατά 200 εκατ. € ετησίως.
4 Μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων κατά 1‑1,5 δισ. € ετησίως, μέσω της εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
5 Μείωση της έκδοσης των εικονικών τιμολογίων κατά 60%.
Οι κοινωνικοί εταίροι εκιμούν ότι η συγκυρία σήμερα στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με την ιεράρχηση των προς ανάληψη δράσεων, καθώς και την κατεύθυνση που θα πρέπει να λάβουν.
Στην σημερινή συγκυρία- όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση- προτείνουμε για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Ελλάδα τους εξής άξονες δράσης:
- Υποχρεωτική σταδιακή καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων
- Σήμερα στην Ελλάδα περίπου 8.000 επιχειρήσεις διακινούν ηλεκτρονικά πάνω από 15 εκατομμύρια τιμολόγια (από τα 250 εκατομμύρια που εκδίδονται σε ετήσια βάση). Η καθολική υιοθέτηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι πλέον εφικτή σε έναν ορίζοντα 2-3 ετών και υπολογίζεται ότι η καθολική υιοθέτηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μπορεί να εξοικονομήσει 1-1.5 δισ. € ετησίως για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
- Υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
- Καθιέρωση υποχρεωτικών πληρωμών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, τους προμηθευτές τους και το προσωπικό μέσω της ηλεκτρονικής τραπεζικής
- Καταβολή των οφειλών πελατών προς τις επιχειρήσεις, και μεταξύ επιτηδευματιών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής με σταδιακή θέσπιση της υποχρεωτικής χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για ποσά ανώτερα των εκάστοτε ορίων
- Χορήγηση φορολογικών κινήτρων, τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στους καταναλωτές
- Θέσπιση κανόνων διαφάνειας στην τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών και αντίστοιχων παρόχων, ώστε καταναλωτές και επιχειρήσεις να έχουν πλήρη ενημέρωση για το κόστος των παρεχομένων υπηρεσιών
- Ενεργοποίηση της υποχρεωτικής τήρησης επαγγελματικών λογαριασμών, με παράλληλη θεσμοθέτηση εδικού καθεστώτος έναντι των κατασχέσεων (ακατάσχετο)
- Επίσπευση της χρήσης των ηλεκτρονικών παραβόλων στην δικαιοσύνη, ώστε να βελτιωθεί η διοίκηση των δικαστηρίων
- Επιτάχυνση της καθιέρωσης του συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών (ΕΣΗΔΗΣ), το οποίο καλύπτει τον πλήρη κύκλο των δημόσιων προμηθειών
- Ψηφιακό Πιστοποιητικό Πολιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: