Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Δειτε ποιες ειναι οι 7 αλλαγες στα capital controls

Το «πράσινο φως» για τη χαλάρωση των capital controls έδωσε και τυπικά την Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανοίγοντας τον δρόμο για την άμεση εφαρμογή των νέων μέτρων...

Η έγκριση έρχεται λίγα 24ωρα μετά τη συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών και των θεσμών για την άρση συγκεκριμένων περιορισμών, στη βάση σχετικού αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι τροποποιήσεις αφορούν τόσο τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις. Από τη μία πλευρά οι ιδιώτες θα μπορούν να καταθέτουν μετρητά στους λογαριασμούς, χωρίς αυτά να «εγκλωβίζονται» στο σύστημα, καθώς θα υπάρχει πλήρης ελευθερία αναλήψεων, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης 840 ευρώ με μία κίνηση ανά δύο εβδομάδες. Αναλυτικότερα, το αίτημα του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα που έγινε δεκτό από την ΕΚΤ, περιλαμβάνει:
• Νέο χρήμα: Όσοι καταθέτουν στο λογαριασμό τους μετρητά, θα μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να προχωρήσουν σε ανάληψή τους στο 100%.
• Ανάληψη μετρητών για χρήματα από το εξωτερικό: Όσοι φέρνουν πίσω χρήματα από λογαριασμούς τους στο εξωτερικό, θα μπορούν να τα αποστείλουν με έμβασμα πίσω στο 100% ή να προχωρήσουν σε ανάληψη έως και του 30% εξ αυτών.
• Όριο ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ: Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.
• Χρήση καρτών σε e - shops του εξωτερικού: Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών.
• Έμβασμα στο εξωτερικό: Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ. Το όριο αυτό μπορεί να αυξηθεί στα 2.000 ευρώ ή παραπάνω.
• Πρόωρη εξόφληση δανείων: Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων. Σήμερα, οι δανειολήπτες μπορούν να προχωρήσουν σε πρόωρη εξόφληση έως και του 50% του δανείου τους με καταθέσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα.
• Εισαγωγές επιχειρήσεων: Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250 χιλ. ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα), καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως 20 χιλ. ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: