Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Εντολή για σαφάρι ελέγχων για μαύρη εργασία και φοροδιαφυγή στη Χαλκιδική

Εντολή για σαφάρι φορολογικών και ασφαλιστικών ελέγχων σε επιχειρήσεις της Χαλκιδικής δόθηκε στην οικονομική αστυνομία ενόψει του καλοκαιριού. Οι πρώτες έφοδοι πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο και βεβαιώθηκε πλήθος παραβάσεων ειδικά για «μαύρη» εργασία και μη έκδοση αποδείξεων.

«Όλο το καλοκαίρι τα κλιμάκια θα βρίσκονται στη Χαλκιδική διενεργώντας ασφυκτικούς ελέγχους», είναι η εντολή που δόθηκε στην υποδιεύθυνση οικονομικής αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας από τα κεντρικά της υπηρεσίας στην Αθήνα. Όπως βεβαίωναν στη «Μ» αξιωματικοί της υπηρεσίας, οι εντολές είναι σαφείς: Σε καθημερινή βάση να ελέγχεται κάθε επιχείρηση είτε τουριστική είτε εστίασης καθώς και διασκέδασης. «Όπου είναι αυξημένος ο τουρισμός παρατηρείται και μεγάλη φοροδιαφυγή. Με τους ελέγχους επιχειρείται να περιοριστεί το φαινόμενο», επισήμαναν.
Το πρώτο δείγμα των ελέγχων έγινε αντιληπτό σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στη χερσόνησο της Κασσάνδρας και ειδικά στις τουριστικές περιοχές της Καλλιθέας και της Αθύτου το Σαββατοκύριακο. Δύο κλιμάκια της οικονομικής αστυνομίας με δέκα μέλη έκαναν φύλλο και φτερό στοιχεία από εννέα καταστήματα των δύο περιοχών, μεταξύ των οποίων ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια. Οι περισσότερες παραβάσεις ήταν της ασφαλιστικής νομοθεσίας με εργαζόμενους που είτε δεν ήταν δηλωμένοι στα στοιχεία των επιχειρήσεων είτε ήταν καταχωρημένοι ότι απασχολούνται τετράωρο, ενώ δούλευαν μέχρι και δώδεκα ώρες. Σε άλλη περίπτωση βρέθηκε να απασχολείται εργαζόμενος, ενώ στα βιβλία είχε καταγραφεί πως είχε… ρεπό. Αρκετές ήταν και οι παραβάσεις με τη μη έκδοση αποδείξεων.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χθες, σε ένα ζαχαροπλαστείο διαπιστώθηκαν έξι παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, σε μία ταβέρνα βρέθηκε πως ένας εργαζόμενος δεν ήταν καταχωρημένος στους πίνακες προσωπικού. Σε καφέ-μπαρ βεβαιώθηκαν τέσσερις παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας, ενώ σε αναψυκτήριο απασχολούνταν εργαζόμενος που δεν είχε καταχωρηθεί. Σε ακόμη ένα αναψυκτήριο βρέθηκαν επτά παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας σχετικά με τους εργαζόμενους.
Έλεγχοι έγιναν και σε τέσσερα εστιατόρια όπου βεβαιώθηκαν διάφορες παραβάσεις ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας. Ειδικά σε ένα εστιατόριο οι ελεγκτές της οικονομικής αστυνομίας βρήκαν ότι δεν έκοψε πέντε αποδείξεις 185 ευρώ, ότι δύο εργαζόμενοι δεν ήταν καταχωρημένοι στα βιβλία προσωπικού, ενώ βεβαιώθηκαν και επιπλέον τέσσερις παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Στις παραλίες
Ο σχεδιασμός και οι εντολές των οικονομικών ελεγκτικών αρχών της ΕΛ.ΑΣ. δεν περιορίζεται μόνο στη Χαλκιδική. Με την έφοδο στην Κασσάνδρα εγκαινιάστηκε σαφάρι ελέγχων που θα περιλαμβάνει όλες τις παραλιακές τουριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Αιφνιδιαστικές έρευνες αναμένονται στο προσεχές διάστημα στις παραλίες της Πιερίας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Θράκης. Η ίδια υπηρεσία καλύπτει και τις περιοχές της Ηπείρου, όπου επίσης θα γίνουν έλεγχοι.
«Σκοπός είναι να περιοριστεί τόσο η φοροδιαφυγή όσο και η μαύρη εργασία. Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς για όλο το καλοκαίρι», έλεγαν στελέχη της υπηρεσίας. Παρόμοιοι έλεγχοι γίνονται και από τις κεντρικές υπηρεσίες της οικονομικής αστυνομίας. Χθες ανακοινώθηκε πως και στην Αττική έγιναν έλεγχοι σε 13 καταστήματα, κυρίως παραλιακά της Νοτιοανατολικής Αττικής και της Γλυφάδας. Και εκεί βρέθηκαν παραβάσεις της ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας.
 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία" Του Κώστα Καντούρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: