Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Ιερά Πανήγυρις Αγίων Αποστόλων στην Ορμύλια

Φέτος το πανηγύρι θα διαρκέσει 6 μέρες, αρχής γενομένης από την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016. Το πρόγραμμα καλύπτει τις ανάγκες όλων των ηλικιών, ενώ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, αναβιώνεται ο Λαϊκός Αγώνας Δρόμου.
Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016
Παρουσίαση Latin χορών από την σχολή χορού Dance Academy Χαλκιδικής – 8.45 μ.μ.
Λαϊκή βραδιά με την ορχήστρα του Παύλου Παντάλη – 10.00 μ.μ.



Σάββατο 25 Ιουνίου 2016


Λαϊκός Αγώνας Δρόμου 7.00 μ.μ.
Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό τμήμα «Αγίου Γεωργίου» 9.00 μ.μ.
Μουσική βραδιά με την Κατερίνα Κυριακού 10.00 μ.μ.

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016
Επίδειξη Tae Kwon Do του Αθλητικού Συλλόγου Σιθωνίας. 8.00 μ.μ.
Μουσική βραδιά με την ορχήστρα της Ευτυχίας Κωστίκα 10.00 μ.μ.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016
Ζωγραφική και παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους (Επιμέλεια: Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ορμύλιας) 7.00 μ.μ.
Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα της Ορμύλιας 8.45 μ.μ.
Μουσική βραδιά με την ορχήστρα των Αφών Τσικούρη και τη Μαρία Άρνη. 10.00 μ.μ.

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016
Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός 7.00 μ.μ.
Λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα του Δημήτρη Χρυσοχοϊδη 10.00 μ.μ.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016
Πανηγυρική Θεία Λειτουργία 7.30 π.μ.
Λαϊκό Κουρμπάνι 11.30 π.μ.
Λαϊκό παραδοσιακό γλέντι με τον Τάσο Καρατάσο και τον Γιώργο Δελημήτσιο 12.15 π.μ.

————————————————–
Οι φετινοί οικονομάδες του Πανηγυριού είναι τα μέλη του Δ.Σ. των Αετών Ορμύλιας. Δώδεκα άτομα με μεράκι και όρεξη για να προσφέρουν στον τόπο, ανέλαβαν όχι μόνο να φέρουν εις πέρας τις εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς αυτής Πανηγύρεως αλλά να προσφέρουν στον κόσμο της Ορμύλιας ένα εξαήμερο διασκέδασης και ξεγνοιασιάς, με αμέτρητες ωραίες στιγμές στον πανέμορφο χώρο του ξωκλησιού των Αγίων Αποστόλων.

Λίγα λόγια για την ιστορία των «Αετών»:
Οι «Αετοί Ορμύλιας» είναι η ομάδα καλαθοσφαίρισης του χωριού, που εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες συμμετέχει ενεργά στα αθλητικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της Ορμύλιας.
Τα τελευταία χρόνια, η συμμετοχή των νέων αθλητών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, αφού περισσότεροι από 80 νέοι αθλητές και αθλήτριες στελεχώνουν τα 7 τμήματα υποδομής του Συλλόγου και την Ανδρική ομάδα.
Ειδικά για φέτος, η ομάδα είχε δύο μεγάλες επιτυχίες αφού τόσο η ομάδα Νέων όσο και η Ανδρική ομάδα κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στη Χαλκιδική.

Η ιστορία του πανηγυριού:

Τα πανηγύρια ήταν τρόπος διασκέδασης στα παλιά χρόνια. Ένα τέτοιο πανηγύρι ήταν και είναι το πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων (στις 29 Ιουνίου) που ξεχώριζε από τα άλλα.

Η παράδοση λέει πως στην αρχή υπήρχε ένα μικρό εκκλησάκι και δίπλα τους μία πηγή. Σ’ αυτήν την πηγή λέγεται πως κάθε χρόνο , παραμονή της γιορτής, κατέβαινε μία ελαφίνα και έπινε νερό. Οι χωρικοί την πιάνανε τη σφάζανε και την κάνανε φαγητό που πρόσφεραν στους προσκυνητές την ημέρα της γιορτής. Μια χρονιά άργησε να έρθει και μόλις ήρθε την έσφαξαν αμέσως χωρίς να πιει νερό. Από τότε δεν ξανακατέβηκε.Όταν κάηκε το εκκλησάκι, χτίσανε το σημερινό ξωκλήσι , το 1859, στη σημερινή θέση. Την πηγή απ’ όπου έπινε η ελαφίνα το νερό την κάνανε πηγαδάκι και φρόντισαν κατά το χτίσιμο της εκκλησίας να βρεθεί στο εσωτερικό της. Απ’ αυτό το πηγάδι έπαιρναν οι προσκυνητές το αγίασμα και ράντιζαν το σπίτι και το σταύλο για να ‘χουν την ευλογία των Αποστόλων.

Σ’ αυτό λοιπόν το εκκλησάκι λίγο πριν τα αλώνια και μετά το θέρος, έκλεβαν δύο μέρες οι Ορμυλιώτες για ξεκούραση και χαρά. Κάθε χρόνο 12 Ορμυλιώτες, οι οικονομάδες, φρόντιζαν για την οργάνωση του πανηγυριού. Αυτοί είχαν ορκιστεί την προηγούμενη χρονιά με μετάνοια στους Αγίους. Κρατώντας λοιπόν τον όρκο φρόντιζαν να μαζέψουν χρήματα, λάδι απ’ τους κατοίκους κι απ’ τα γύρω χωριά, ακόμη φρόντιζαν να καθαριστεί ο χώρος και να ασπριστεί το εκκλησάκι.

Έπρεπε βέβαια και να ετοιμάσουν το φαγητό που θα προσφέρονταν ανήμερα της γιορτής. Μαγείρευαν τραγιά σε δώδεκα καζάνια, όσοι δηλαδή ήταν οι Απόστολοι. Από τα ξημερώματα ο χώρος άρχιζε να κατακλύζεται από πανηγυριώτες που κατέφθαναν πάνω στα κάρα ή στα γαϊδούρια τους. Έστρωνε ο καθένας το στρωσίδι του κάτω από τα πλατάνια και μετά τη λειτουργία γινόταν η διανομή του φαγητού. Περνούσαν από κάθε παρέα και μοίραζαν κρασί και φαΐ.

Ταυτόχρονα άρχιζε το γλέντι με το χορό. Η ορχήστρα προσφερόταν δωρεάν από ντόπιους οργανοπαίκτες που πάντα είχαν τα τυχερά τους αφού ο πρώτος που έσυρε το χορό, έβγαζε και έδινε χρήματα για την τιμή που του κάνανε να παίξουν το αγαπημένο του τραγούδι.

Εκτός από το γλέντι γίνονταν και διάφορες εκδηλώσεις όπως αλογοδρομίες. Τα παλικάρια του χωριού καβάλα σε στολισμένα άλογα με στρωσίδια έκαναν αγώνες. Ανήμερα της εορτής γίνεται η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και έπειτα ακολουθεί το κουρμπάνι δηλαδή το λαϊκό γλέντι.



Δεν υπάρχουν σχόλια: